Donderdag 13/08/2020

Lucht in auto schadelijker dan erbuiten

Wandelen of fietsen langs drukke wegen is veel minder schadelijk dan hetzelfde traject afleggen in de auto. Vooral kinderen lopen risico. 'Er is wel een rookverbod in de auto, maar waarom blijven we het aanvaarden dat onze kinderen toxische uitlaatgassen inademen?', vraagt de Britse topwetenschapper David King zich af.

Kinderen riskeren de hoogste blootstelling aan gevaarlijke dosissen luchtvervuiling wanneer ze in de auto zitten, niet te voet of op de fiets langs dezelfde route. Dat schrijft professor David King, chemicus (University of Cambridge) en voormalig wetenschappelijk adviseur voor de Britse regering, in een open brief in The Guardian.

"Ook al rijd je met een minder vervuilende auto, wanneer je kinderen op de achterbank zet, stop je ze eigenlijk in een afgesloten doos waarin toxische uitlaatgassen die de auto's rondom uitstoten worden verzameld", aldus King.

Hij komt met zijn boodschap nu de Britse overheid voor de derde keer een proces dreigt te verliezen waarin ze terechtstaat voor schuldig verzuim omdat luchtvervuiling te weinig wordt bestreden.

King geeft aan dat een rookverbod in de auto, zoals dat in Groot-Brittannië geldt, onlogisch is als je niet ook de luchtvervuiling aanpakt. "Dat rookverbod geniet veel steun. Waarom blijven we het dan aanvaarden dat onze kinderen toxische uitlaatgassen inademen op de achterbank?", aldus de expert.

Het gaat in tegen de intuïtie, maar onderzoeken hebben inderdaad aangetoond dat in de auto zitten je niet beschermt. De vervuiling is vaak hoger dan buiten omdat ze in de auto geconcentreerd zit. Zeker met de airco aan, krijgen kinderen op de achterbank de uitlaatgassen van voorliggers in hun gezicht.

Professor Stephen Holgate, astma-expert aan Southampton University en hoofd van Royal College of Physicians die onderzoek doen naar luchtvervuiling, stelt dat de blootstelling negen tot twaalf keer hoger is in de auto dan buiten.

"Wandelen of fietsen langs hetzelfde traject is een stuk minder schadelijk, onder andere omdat de gezondheidsvoordelen van wandelen of fietsen de negatieve impact van vervuilde lucht inademen overtreffen. Mochten meer chauffeurs dat weten, denk ik dat ze twee keer zouden nadenken over hoe ze hun kinderen vervoeren", aldus King.

Hoe dan ook is de auto voor iedereen de slechtste optie. Bij volwassenen verhoogt zo het risico op cardiovasculaire ziektes.

Concentratiestoornissen

King legt evenwel de nadruk op kinderen omdat de giftige kleine partikels in uitlaatgassen die diep in de longen en de bloedbaan terechtkomen, nog schadelijker zijn voor hen.

"Hoe meer roetdeeltjes een kind inademt, hoe meer risico op een verminderde longfunctie", zegt professor milieu-epidemiologie Tim Nawrot (UHasselt & KU Leuven). En het gaat daarbij om 'gemiddelde blootstelling'. "Dat betekent regelmatig een autorit in druk verkeer of langs een drukke weg wonen", zegt Nawrot.

Ook is er een verband met een te laag geboortegewicht en verminderde concentratie. Nawrot: "Bij piekmomenten van verkeersvervuiling scoren kinderen lager op aandachts- en geheugentesten. Het effect op hun prestaties is bijna even doorslaggevend als opleidingsniveau van de ouders."

Die inzichten zijn niet nieuw, maar volgens King zijn ze te weinig bekend en denken ouders toch nog te vaak dat in een auto zitten hun kind net beschermt tegen de vervuiling.

Nawrot: "Je kunt in files en tunnels de buitenluchtcirculatie blokkeren, maar dat is niet waterdicht, want de kleinste deeltjes komen overal door. De enige oplossing is een globale strijd tegen luchtvervuiling en zich op andere manieren verplaatsen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234