Woensdag 07/12/2022

Luc Van den Bossche (gent) en André Oosterlinck (leuven) willen associaties rond kleine universiteiten zien verdwijnen

Benjamin Van Camp (VUB): 'Het is niet omdat er in onze opleidingen minder studenten zitten dat ze daarom kwalitatief minder zijn'

'Vijf universitaire associaties zijn van het goede te veel'

Luc Van den Bossche, voorzitter van de associatie rond de Universiteit Gent, en zijn Leuvense evenknie André Oosterlinck willen dat er met de botte bijl door het hogeronderwijslandschap gegaan wordt. Vijf verschillende universitaire associaties, zoals die de dag van vandaag bestaan, is overdreven, aldus de twee.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kim Herbots

Het grote probleem met de vijf associaties is dat de kleinere universiteiten niet over voldoende capaciteiten zouden bezitten om hun voornaamste taak, de hogescholen te begeleiden bij de academisering die nodig is in het kader van de invoering van de bachelor- en masterstructuur, uit te voeren. "De universiteiten van Antwerpen en Hasselt moeten voor de academisering van hun hogescholen aansluiten bij andere", zo zegt Oosterlinck deze week in Knack.

Over de Vrije Universiteit Brussel zegt Oosterlinck dat het "moeilijk is om met minder dan de helft van het aantal professoren van Leuven evenveel opleidingen aan te bieden als Leuven en Gent." Financieel noch kwalitatief zou dat opportuun zijn.

Ook Van den Bossche laat in datzelfde interview weinig aan de verbeelding over. "Mij lijkt het logisch dat er minder dan vijf associaties zullen zijn", aldus de gewezen minister van Onderwijs. Lees: het universitaire landschap zou zo herschikt moeten worden dat er enkel twee monsterassociaties, een rond de KU Leuven en een rond de UGent overblijven.

"Het lijkt er inderdaad sterk op dat Van den Bossche en Oosterlinck twee machtsblokken willen creëren die van een dusdanige aard zijn dat ze wanneer de academisering in 2013 rond is, niet zonder meer ontmanteld kunnen worden", meent Luc De Schepper, rector van de Universiteit Hasselt.

Volgens De Schepper hebben de kleinere universiteiten helemaal geen probleem om de hogescholen te begeleiden. "En als er een probleem is, zullen we dat zelf wel laten weten", zegt hij gepikeerd. "Oosterlinck en Van den Bossche doen alsof die associaties straks omlijnde organisaties zijn, maar dat is helemaal niet zo. Het is een feit dat de hogescholen binnen onze associatie bepaalde opleidingen aanbieden waarvoor wij geen expertise in huis hebben. Daarvoor gaan we buiten de associatiegrenzen ten rade. Voor architectuur werken we samen met Eindhoven, voor kinesitherapie met Leuven en voor bouwkunde met Brussel."

Die oplossing gebruiken ze ook aan de Universiteit Antwerpen. "Kijk, we kunnen natuurlijk wel partners gebruiken maar onze associatie draait goed", zegt associatievoorzitter Josse Van Steenberge. "Wij zijn zeker geen vragende partij voor een reshuffle." Toch denkt ook Van Steenberge dat vijf associaties van het goede te veel is. "De associaties rond de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Hasselt zijn toch wel erg klein. Nu, dat is een situatie die Oosterlinck zelf gecreëerd heeft door een monsterassociatie rond de KU Leuven op poten te zetten."

Ook Brussels rector Benjamin Van Camp is allesbehalve opgezet met de uitlatingen van de associatievoorzitters. "Het is niet omdat er in onze opleidingen minder studenten zitten dat ze daarom kwalitatief minder zijn", zegt hij. "Misschien is in Gent en Brussel de norm overschreden en zijn er te veel. Ook het prijskaartje is geen argument. Op Europees niveau bekeken is ons hoger onderwijs helemaal niet duur." Van Camp ziet geen enkele reden om de associatie rond zijn universiteit te ontbinden. "Wel vind ik dat er meer samenwerking tussen de universiteiten zou moeten komen. Dat proces is door de associatievorming grotendeels stilgevallen."

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) wilde niet reageren op de uitspraken van Oosterlinck en Van den Bossche.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234