Maandag 26/10/2020

Luc Morjaeu en Peter van Gucht

scenarist Peter van Gucht:

Wie?

Tekenaar en scenarist van Suske en Wiske sinds 13 albums

In het nieuws?

Vlaanderens meest roemruchte stripduo viert zijn 300ste album

De geest van Willy Vandersteen is terug

Brussel l In het Atomium is Het machtige monument plechtig onthuld, album nummer 300 van Suske en Wiske. Helena Vandersteen, dochter van wijlen Willy, is er gerust in. 'Dat het huidig team vooral verder doet zoals ze bezig zijn.'

door Kris Jacobs

Schokkend nieuws: het Atomium wordt gestolen! Of toch in de nieuwste strip uit de Studio Vandersteen. Het echte monument in het Heizelpark diende gisteren als decor voor een feestelijke persconferentie, met de hele cast van de aangekondigde Suske en Wiskemusical, een bende uitgelaten kinderen en veel snoepjes op de tafels in plaats van de obligate hapjes. Als was het om te bewijzen dat de creaties van grootmeester Willy Vandersteen, die een kleine cameo krijgt, achttien jaar na zijn dood nog steeds springlevend zijn bij het jonge grut.

"3,5 miljoen albums worden er per jaar nog altijd verkocht", staaft Johan De Smedt, grote stripbaas bij Standaard Uitgeverij, die stelling. Eerst was er Rikki en Wiske, in het voorjaar van 1945 in De Standaard. In december van datzelfde jaar verscheen ook Suske in de krant, in Op het eiland Amoras, het eerste avontuur van de twee legendarische striphelden. Ondertussen zijn er meer dan 230 reguliere albums verschenen - de huidige vierkleurenreeks begint te tellen vanaf 67, inclusief herdrukken van de oudere zwartwitalbums - en nog een pak kortere verhalen in speciale edities. In totaal zijn er al meer dan 200 miljoen albums van de reeks verkocht. De tijden dat de Vlaamse striphelden in twintig talen verschenen zijn echter voorbij - tegenwoordig is het enkel nog Frans en Nederlands en de occasionele dialectuitgave. In het eigen gewest moeten ze de duimen leggen voor Kiekeboe, over de hele Benelux bekeken doen Sus en Wis het nog steeds beter dan de snorremans van Merho.

En daar moet je voor werken. "Kinderen hebben tegenwoordig veel meer entertainmentmogelijkheden", aldus De Smedt. Suske en Wiske zijn daarom een heus multimediaal merk geworden. "In het najaar komt er de musical van De circusbaron, op de site suskeenwiske.be, die maandelijks 10.000 unieke bezoekers telt, kun je nu een spel rond het nieuwe album spelen, er zijn tientallen licenties, cd-roms. De basis blijft toch de stripreeks. Na pogingen om die mee met zijn tijd te laten gaan - met name het naveltruitje dat Wiske op een bepaald moment aangemeten kreeg, weekte nogal wat discussie los - is het ordewoord bij het feestelijke 300ste album duidelijk 'de geest van Vandersteen'. "De grote verdienste van dit team is dat ze de reeks weer élan hebben gegeven", zegt Helena Vandersteen. "Je voelt de liefde van kindsbeen af voor de reeks."

Tekenaar Luc Morjaeu en scenarist Peter van Gucht zijn de voornaamste schakels van de creatieve kern sinds album 288, met Het Laatste Nieuws-cartoonist Erik Meynen als kritisch klankbord. "Het verschil met vroeger is vooral dat het niet meer zozeer een dagstrip is, op maat van een krant", legt Van Gucht uit. "Nu is de structuur meer op een album gericht."

Per jaar verschijnen vier à vijf albums. "Dat maakt dat we zo'n twee maanden aan een album kunnen werken. Dat is snel, soms is het alle hens aan dek", geeft Van Gucht toe. "Er zit misschien iets minder humor in dan vroeger, maar wel meer evenwicht: een stevige verhaallijn met voldoende actie en een twist, op maat van kinderen. Misschien kan een vergelijking uit de film mijn ideale album duidelijk maken: het moet de actie van The Mummy combineren met de humor van The Naked Gun."

Helena Vandersteen kan uit de rijke erfenis van haar vader niet één album plukken - "wel enkele personages: de zwarte madam en koning Poefke uit De koning drinkt" - Morjaeu kiest meteen voor De duistere diamant, "voor de sfeer, met die toren in het moeras". Van Gucht houdt het op De dolle musketiers, "het eerste avontuur met Jerom, en een unieke combinatie van humor, actie en spanning".

Het zijn serieuze mijlpalen om je mee te meten en dat beseffen de twee veertigers. "Onze generatie heeft die albums gelezen en herlezen", zegt Van Gucht. "Als onze albums binnen veertig jaar bij de kinderen van nu dezelfde herinneringen oproepen, is ons werk geslaagd." En het beste moet nog komen. "Het is net als een voetbalploeg", zegt Morjaeu. "Ik denk dat we nu pas echt op elkaar ingespeeld zijn. Mijn persoonlijke favoriet van ons eigen werk is alvast het volgende album, De dartele draak, dat in het najaar verschijnt."

Een ideaal Suske en Wiske-album moet actie van 'The Mummy' combineren met humor van 'The Naked Gun'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234