Zaterdag 28/05/2022

'Luc Martens wil een nieuwe schoolstrijd'

'Nu de christen-democratische troepen alle richtingen uitlopen, doet Luc Martens een beroep op de best pakkende cement om iedereen weer rond één doel te krijgen: de onderwijskwestie.' Peter Steenhaut, de topman van het gemeenschapsonderwijs, is woedend over de aanval van de CD&V-onderwijsspecialist op zijn net en zijn persoon. 'Natuurlijk klopt het niet dat hier geld verkwist wordt. We hebben alle moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

Echt vriendelijk was Luc Martens twee dagen geleden in deze krant niet voor het gemeenschapsonderwijs. Volgens de CD&V-onderwijsspecialist wordt er getalmd met de afslanking van de centrale administratie die is voorzien in het decreet van 1998 over de Argo. Martens zegt dat "voorzitter Peter Steenhaut en zijn hofhouding" hun verantwoordelijkheden niet willen doorschuiven naar het lokale niveau om redenen van "lijfsbehoud". "Het gemeenschapsonderwijs kan makkelijk snoeien", meent de CD&V'er, die het net van "verkwisting" beticht.

Aan de top van het gemeenschapsonderwijs reageert men furieus op de uithaal. Peter Steenhaut ontkent niet dat er nog steeds meer dan 400 mensen in de centrale administratie actief zijn en dat dat eigenlijk te veel is. "Maar dat de afslanking niet sneller verloopt, heeft niets te maken met onwil. We hebben in juli met de vakbonden een akkoord bereikt over een inkrimping tot 270 mensen. Alles was rond, zónder sociale onrust. Alleen heeft de regeringscommissaris ons teruggefloten en werd hij daarin gesteund door de minister. Die afslanking is immers de bevoegdheid van de regering, niet van ons."

Dat wil echter niet zeggen dat het personeel van de administratie zich nu onledig houdt met het verplaatsen van dossiers, benadrukt Steenhaut. "De uithaal van Martens naar het personeel is echt onder de gordel. Hij wéét niet hoe het er hier aan toegaat. Hier werken zeer veel kwaliteitsvolle mensen. Tal van inhoudelijke discussies, bijvoorbeeld die over het gelijkekansenbeleid of de Centra voor Leerlingenbegeleiding, worden gedomineerd door het gemeenschapsonderwijs."

"Hier kennen we onze dossiers, in tegenstelling tot Luc Martens. Hij zegt dat het gemeenschapsonderwijs driemaal meer energie verbruikt dan het katholieke onderwijs omdat de centrale administratie toch alles betaalt. Dat klopt niet: wij betalen de factuur niet. Bovendien haalt hij zijn cijfers uit de studie van Deloitte & Touche, die in het Vlaams Parlement wetenschappelijk is gekraakt, en gaat hij voorbij aan de objectieve redenen die verklaren waarom onze kosten hoog zijn. We hebben kleinere klassen, we bieden meer middagmaaltijden aan en we zitten nog met heel wat paviljoentjes uit de jaren zeventig die bijzonder moeilijk te verwarmen zijn."

Steenhaut is ervan overtuigd dat er politieke motieven achter de aanval van Martens schuilen. "Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat Luc Martens de kiemen voor een nieuwe schoolstrijd wil zaaien. Met onjuiste en onterechte kritiek wil hij het gemeenschapsonderwijs in diskrediet brengen, omdat hij weet dat de onderwijskwestie de best pakkende cement is om de christen-democratische troepen weer rond één doel te verzamelen."

Maar Steenhaut heeft geen zin in een nieuwe schooloorlog, zelfs niet nu hij van Martens een 7 op 20 heeft gekregen. "Ik ga me niet laten vangen door zo'n laffe aanval en meestappen in zijn logica. Neen, we willen graag samenwerken met de andere netten, ook met het katholieke onderwijs. We hebben hier geen geld op overschot en het wordt al zeker niet verkwist. Vraag het aan gelijk welke directeur in het gemeenschapsonderwijs. Het kost hen alle moeite om de eindjes aan elkaar te knopen."

'Natuurlijk klopt het niet dat hier geld verkwist wordt. We hebben alle moeite om de eindjes aan elkaar te knopen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234