Vrijdag 02/12/2022

Luc Lamine haalt zijn gelijk via de rechter

De Brusselse correctionele rechtbank heeft Het Laatste Nieuws gisteren verplicht om een recht van antwoord te publiceren van Luc Lamine. De geschorste korpschef van de lokale politie in Antwerpen was merkwaardig genoeg niet blij met de uitspraak. De advocaat van de Persgroep-krant en de belangenvereniging van de Belgische journalisten evenmin.

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

Het recht van antwoord moet binnen een week en op de voorpagina gepubliceerd worden, besliste de rechter. Gebeurt dat niet, dan moet De Persgroep, uitgever van de Het Laatste Nieuws, een dwangsom betalen van 500 euro voor elke dag dat ze in gebreke blijft met de uitvoering van het vonnis. Naast de verplichting tot publicatie van het recht van antwoord veroordeelde de correctionele rechtbank De Persgroep tot een boete van 500 euro.

Het Laatste Nieuws weigerde het recht van antwoord begin mei te publiceren omdat er een zin in stond die de advocaat Geert Glas beledigend vond. "Lamine schreef dat het artikel waarop hij wilde reageren, was ingegeven door 'mensen duister geïnspireerd in een periode van pre-electorale onzekerheid', waarmee hij de indruk wekte dat de krant zich vlak voor de verkiezingen voor het karretje had laten spannen van het Vlaams Blok. In de ogen van de rechtbank was deze bewoording weliswaar onaangenaam, maar niet echt beledigend", legde de advocaat gisteren uit. Hij heeft ook zijn bedenkingen bij de veroordeling tot publicatie van het recht van antwoord op de voorpagina. "De visie van de advocaten van Lamine is destijds wel degelijk gepubliceerd in Het Laatste Nieuws, maar niet als recht van antwoord (dat werd geweigerd wegens de beledigende aard, CN). Volgens de rechter had dat wel gemoeten. Die visie kwam erop neer dat ze de informatie formeel betwistten om redenen die ze later zouden uitleggen." Of de uitgever van de krant in beroep gaat tegen de veroordeling kon Glas nog niet zeggen. "We hebben het vonnis alleen nog maar horen voorlezen en moeten het eerst eens rustig inkijken alvorens te beslissen."

Lamine zelf ontkende gisteren te hebben gesuggereerd dat de krant zich voor het karretje had laten spannen van het Vlaams Blok. "Ik heb alleen verwezen naar een ex-CD&V'er die een partijgenoot in diskrediet wilde brengen." Hij maakt zich er verder niet druk meer om. "Ik heb gekregen waar mijn gezin en ikzelf recht op hebben: correcte informatie." Toch was hij allerminst een tevreden man na de uitspraak. "Het is spijtig dat het zover is moeten komen. Wat een mens al niet moet doen om te krijgen waar hij recht op heeft." De geschorste korpschef, in verdenking gesteld wegens schriftvervalsing en verduistering van overheidsgeld via dienstreizen en Visa-kaarten van het korps, benadrukte dat hij niet naar de rechter ging om de pers(vrijheid) aan te vallen. "Ik heb niet de bedoeling om de pers aan banden te leggen. Ik ben zelf een halve journalist (een verwijzing naar zijn loopbaan als woordvoerder van de Antwerpse politie, CN). Het enige dat ik wil, is dat journalisten de principes toepassen van hoor en wederhoor."

De rechterlijke uitspraak leidde ook tot ontevredenheid bij de Algemene Vereniging van Belgische Beroepsjournalisten (AVBB). "We hebben de voorbije jaren hard gewerkt aan de oprichting van de Raad voor de Journalistiek, het aangewezen forum om over dergelijke dingen te oordelen", reageerde Luc Standaert. De oud-voorzitter trad op als woordvoerder omdat de gebruikelijke zegslieden afwezig waren. "Wie ontevreden is over de uitspraak van de journalistieke raad kan alsnog naar de rechter stappen." Hij vindt het een spijtige ontwikkeling dat er nog altijd in een eerste reactie naar de rechter wordt gestapt, die bovendien kranten of uitgevers, maar almaar meer individuele journalisten veroordeeld en burgerlijk aanspreekt via boetes.

Het argument dat de Raad voor de Journalistiek door de buitenwereld gezien wordt als een orgaan dat journalistieke wanpraktijken binnenskamers houdt en met de mantel der liefde bedekt, houdt volgens Standaert geen steek. "De voorbije jaren is vanuit de politiek druk uitgeoefend op de pers om iets te doen aan dergelijke problemen. Daarbij werd telkens de vraag gesteld: gaan jullie het zelf doen of moeten we jullie dwingen via de wetgeving? Nu hebben we eindelijk zo'n zelfregulerend orgaan, is het weer niet goed." Standaert verwijst niet alleen naar de reeks rechtszaken tegen de pers, maar ook naar het voorstel van decreet dat het Vlaamse Parlement vorige week goedkeurde. Daarin wordt het recht van antwoord op radio en televisie geregeld.

Journalistenbond: 'Raad voor de Journalistiek zou hierover moeten oordelen'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234