Zaterdag 23/01/2021

Luc (k)oestert pure wijn

Dit weekeinde ging een nieuwe wijn- & foodwinkel open in Leuven: Vinipure. Normaliter zijn we er nooit bij om lintjes door te knippen, maar deze keer maken we graag een uitzondering, want achter het project zit een vakman die zo een professionele crash te boven wil komen. Luc Van Innis, ex-eigenaar en chef van de ooit zo bekende Oesterbar, komt na zijn auto-ongeluk opnieuw boven water. Of correcter: boven de wijn. Een babbel en een (voor)proeverij.

In 2004 werden vriend én concurrent in Leuven opgeschrikt door het nieuws dat Luc Van Innis, de man achter het visrestaurant Oesterbar, een zwaar auto-ongeluk had gehad en gedeeltelijk verlamd was geraakt. De Oesterbar was in tien jaar tijd uitgegroeid tot een magneet voor vis- en wijnliefhebbers uit heel Vlaanderen, want de wijnkaart bleek er even indrukwekkend als de spijskaart. Over and out voor de Oesterbar, en een tijdje verdween Luc -- die in zijn eerdere carrière ook jarenlang de belichting van Vlaamse popgroepen verzorgde, maar uiteindelijk koos voor het fornuizenwerk -- van de scène. Maar nu is hij dus terug: "Mijn wijnpassie dateert uit de tijd dat ik met popgroepen rondtoerde. Ik bezocht toen regelmatig degustaties en kocht veel proefflessen, maar pas toen ik in 1995 de Oesterbar opende kon ik die passie écht uitleven. We begonnen nochtans bescheiden: met veertien wijnen. Toen ik stopte stonden er 270 witte en 80 rode wijnen op onze kaart. We zochten altijd iets speciaals. Zo had ik veertien originele dessertwijnen die ook per glas konden gedronken worden. Mij interesseerde het niet dat een wijnhandelaar me iets gelijkaardigs kon aanbieden aan één of twee euro goedkoper, neen, ik wou the real thing."

En die ambitie wil hij nu waarmaken in Vinipure, een wijnwinkel die echter ook producten rond het wijngebeuren in de rekken heeft: "Toen ik de Oesterbar had, kreeg ik continu vragen van bezoekers over ingrediënten: waar kan ik die heerlijke azijn van cabernet sauvignon vinden? Of: waar heb je die speciale kappertjes vandaan? Naast het uitbouwen van een wijnassortiment met een bevriend wijnimporteur wil ik dus ook producten eromheen opnemen: single malts, speciale zoutsoorten, olijfolie... delicatessen waar mensen die van een lekker glas houden zich soms suf naar zoeken. Er zijn in de wijnhandel inderdaad maar weinig verdelers met mijn kookverleden. Daarom wil ik daar een troef van maken, en klanten regelmatig informeren over wijn-gerechtencombinaties, seizoensproducten, etcetera. Ik merk dat daar een grote vraag naar bestaat."

Persoonlijk houdt Luc vooral van witte wijnen: "Dat is beroepsmisvorming, omdat ik zolang een visrestaurant heb opengehouden", lacht hij. "Op één staat voor mij Duitse riesling, op twee chenin blanc uit de Loire en op drie witte bourgognes. Maar mijn gamma zal véél ruimer zijn, wees gerust. Eigenlijk is er maar één criterium, buiten de prijs-kwaliteit, dat telt als je een wijn koopt of verkoopt: heb ik na het eerste glas nog zin of gaat de wijn me al meteen vervelen? Al de rest is bijzaak."

Laatste vraagje: werd de zaak speciaal aangepast aan het feit dat hij in een rolstoel zit? "We hebben natuurlijk een platformpje om binnen en buiten te rijden, maar voor het overige is slechts één ding gebeurd: hier zal je geen flessen drie meter hoog zien staan." n

INFO Vinipure, Parijsstraat 20, Leuven, 016/22.47.30. Openingsweekend met degustatie is voorzien 16, 17 en 18 november.

Alhoewel de schilders nog volop bezig waren met de finale afwerking van het pand, doken wij reeds nieuwsgierig de rekken in en plukten er deze zes flessen uit: Domaine de Saint-Lannes 2006, Vin de Pays des Côtes de Gascogne (4,5 euro). Eén van die legendarische kleintjes die als een ster opdook in de eerste wijnkoopgidsen en sindsdien 15 à 16 edities lang is blijven schitteren, oogst na oogst. Deze fles vindt u ook als 'oscar' in de jubileumeditie: één ode aan Koning Citrus, grassig en pittig van kop tot teen. En met een verrukkelijk prijskaartje dat in de tijd lijkt vastgevroren. L'Archet Chardonnay 2006, Vin de Pays d'Oc (5,95 euro) komt van domein Gayda, één van de meest trendy nieuwkomers in de Languedoc. De jonge wijn verbleef zo'n 9 maanden op (gebruikte) vaten, wat resulteert in een mediumgele, stralende kleur en een typische oaky neus, lichtjes exotisch-fruitig, maar met véél vanille en gesausde tabak. In de mond impressies van gele vruchten (abrikoos, perzik) en opnieuw het duo vanille en lichtjes gerookte eik, maar zonder overacting. Noterige finale. Héél Nieuwe Wereldachtig, maar ook heel leuk gezien zijn prijskaartje. De Iona Sauvignon Blanc 2006 (11,5 euro) is dan weer een Zuid-Afrikaan die stamt uit de relatief onbekende herkomstbenaming Elgin. De wijngaard is gelegen op een 420 meter hoog plateau dat uitkijkt op de Atlantische Oceaan, zodat de druiven kunnen genieten van de koelere zeewinden en de rijping traag en optimaal gebeurt. Dit is een sauvignon voor de liefhebbers van deze variëteit: hyperkinetisch, nerveus, superzesty. Bleekgeel, groen glanzend en met vooral impressies van limoenzeste, groene appel en pompelmoes, die ook het fruitscript in de mond dicteren. Hyperfris, mineraal en sappig. Sauvignonhaters zullen hier moeite mee hebben. Domaine Delcoeur 2006, Vin de Pays de L'Hérault (4,75 euro). Uit de stal van André Iché, de man die met zijn Château d'Oupia de betere minervois op de Belgische kaarten zette. Dit is zijn fruitspeeltje, dat barst van het jeugdige, charmante, rode pitfruit (kersen en krieken) en versgeplukte aardbeien. Enorm frivool en heerlijk zoetrijp in de mond, vlezig en sappig, met rode kersen en aardbeitjes in de hoofdrol. Heerlijk voor de kortere termijn en misschien wel de beste Delcoeur tot nu toe. Wel koeler serveren. Domaine D'Aupilhac Le Carignan 2004 (15 euro) is de antipode van vorige rode wijn. Eén van de cuvées van Sylvain Fadet die zijn op papier bescheiden appellatie - Vin de Pays du Mont Baudile - overstijgt, maar vooral mikt op de meer ervaren proever. Want dit is in dit stadium geen makkelijke wijn, met zijn eerder rustieke structuur. Nog intacte robijnrode kleur, fel tranend, met een vrij herfstig boeket waarin onder andere rode pruimencompote, garrigues en zoete mediterrane bloemen. Ook florale smaakstart, met verder impressies van praliné, rode pruimen en gestoofde kersen, lichtjes truffelig-aards in de finale. Mooie aciditieit. Een absolute maaltijdwijn. We eindigen met Champagne La Closerie, een Brut Nature (40 euro) waar Jerôme Prévost geen enkele toegeving doet aan de 'wij-willen-altijd-zoet'-liga. Een ongedoseerde, hoogst originele cru die inderdaad beendroog van architectuur blijkt. Vrij mediumgeel qua kleur, met kleine, nerveuze belletjes. Puur boeket met gedroogde gele vruchten, waaronder appel en abrikozen, en gistgeuren. Fris, levendig en ongerept in de mond, met opnieuw veel groene en gele appel (vooral Jonagold) pittig en mineraal, met ook impressies van patisserie. Heel apart.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234