Maandag 26/07/2021

Voetbal

Luc Devroe over mogelijke overgang naar Anderlecht: "Topclub schrikt mij niet af"

Luc Devroe (r.) en Marc Coucke samen op de tribune tijdens de winterstage van KVO in Spanje. Vinden ze elkaar straks ook terug bij paars-wit? Beeld Photo News
Luc Devroe (r.) en Marc Coucke samen op de tribune tijdens de winterstage van KVO in Spanje. Vinden ze elkaar straks ook terug bij paars-wit?Beeld Photo News

Zijn overgang naar Anderlecht bevestigen doet hij niet, speculaties de kop indrukken evenmin. Luc Devroe heeft wel degelijk oren naar een functie bij paars-wit, waar zijn huidige baas Marc Coucke weldra de plak zwaait. "Over tien jaar moet ik het niet meer doen."

Het was een opvallend beeld, maandag op stage in het Spaanse La Manga. Op het hoofdterrein speelde KV Oostende tegen Stuttgart, daarnaast vond een training van Anderlecht plaats. Tussenin Hein Vanhaezebrouck, turend over de groene vlakte, verzonken in gedachten toen hij bovenaan in de tribune Marc Coucke en Luc Devroe waarnam. Die eerste wordt straks zijn overste, maar krijgt hij er straks ook nog die tweede bij?

"Afwachten." Devroe houdt het gezicht strak wanneer we hem een dag later spreken, in het La Torre Golf Resort in Murcia, ver weg van La Manga en - voorlopig - Anderlecht: "Ik was de enige die wist wat Marc van plan was. Zo zie je maar dat, als je in het voetbal de juiste mensen in vertrouwen neemt, iets stilgehouden kan worden." (grijnst)

Schrok u toen u werd opgebeld?

Luc Devroe: "Niet echt, neen. (grijnst) Toen ik las dat die Rus (Usmanov, red.) en Paul Gheysens kandidaat waren, dacht ik meteen: dit zal Marc sowieso op ideeën brengen. Toen hij mij belde, wist ik dat het zover was."

Wat zei Coucke?

"Hij vroeg me wat ik ervan vond. En hij gaf me meteen de opdracht om alles te inventariseren. Wat onze spelersgroep waard is voor een potentiële overnemer. Een realistische weergave. Stellen dat Berrier nog 750.000 euro of Bossaerts zeven miljoen waard is, heeft geen zin. Hoe sneller alles klaar is in functie van de overname, zowel sportief als economisch, hoe beter. Dat de mensen weten wat ze overnemen."

Wat een klap voor KV Oostende.

"Dat hoeft niet per se zo te zijn. Het allerbelangrijkste is dat er snel duidelijkheid komt. Voor de sponsors, supporters, spelers en medewerkers. Want die zitten toch met twijfels. (stilte) Vooral die laatsten. Jongens die nog drie jaar onder contract liggen, moeten niet palaveren. Zij zullen ook volgend jaar kunnen sjotten en honderdduizenden euro's verdienen. Maar iemand die bij ons op den bureau 1.800 of 2.000 euro verdient en net een huis heeft gekocht of gaat trouwen... Ik kan mij inbeelden dat zij zich zorgen maken, al hebben we er alle vertrouwen in en doen we er alles aan opdat dit niet nodig is."

KVO heeft schulden en het vertrek van Coucke zal ongetwijfeld een impact hebben.

"Goh, ik ben ervan overtuigd dat dit een mooi project is. Wie KVO koopt, zal niet bedrogen worden. Het is geen kat in een zak, hé. Als je alleen al naar die spelersgroep kijkt... Dan kan er weinig sprake zijn van schulden. (windt zich lichtjes op) KV Oostende heeft een uppercut gekregen, maar is niet knock-out geslagen, hé.

"Nu is het zaak om de toekomst van de club, waar ik al 15 jaar ben, te garanderen. We moeten een eigenaar vinden en dan kan er over cijfers gesproken worden. Marc zal daarin het eerste en het laatste woord hebben."

En daarna volgt u hem richting Anderlecht.

"Dat is al gesuggereerd, maar daar kan ik nu geen antwoord op geven.De toekomst zal dit moeten uitwijzen. Ik heb op dit moment geen enkele onderhandeling gevoerd met Anderlecht. Daarnaast heb ik een contract van onbepaalde duur bij KV Oostende."

Charmeert het u, sportieve baas worden bij Anderlecht?

"Ik ben geen 38 meer, hé. En ik heb het al meegemaakt. Je weet dat het een ander leven en een andere benadering is. Er wordt anders naar je gekeken. Als het daar crisis is, zoals dat bij ons was of is, dan staat het kot in brand."

U ziet het zitten.

(aarzelt) "Over tien jaar moet ik het niet meer doen. Het is helemaal anders dan bij een subtopper, maar het schrikt mij niet af. Er is veel meer druk, belangstelling en media-aandacht, maar ik weet hoe ermee om te gaan. Of ik probeer dat toch te doen. (lacht)

"Bij een topclub sta je in het oog van de storm, het is part of the job. Om in de boekjes te komen hoef ik het niet te doen. Het is zo al erg genoeg. Als ik in Knokke iets ga eten, vragen ze nog altijd of ik die van Brugge ben." (lacht)

Marc Coucke kennende heeft hij maar één opvolger van Herman Van Holsbeeck in gedachten.

"Wie zegt er dat Herman stopt? Bij mijn weten heeft hij de intentie om door te gaan tot 2020. Hij heeft me alleszins niet gebeld om te vragen of ik zijn job wil doen. En op dit moment doe ik enkel en alleen de transfers van Oostende."

Voor de laatste keer dan toch?

(grijnst) "Eind februari zal alles duidelijk worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234