Zaterdag 06/06/2020

Luc Coene twijfelt over toekomst

Luc Coene, gewezen kabinetschef van Guy Verhofstadt en manager van de kanselarij, wil eind deze maand een definitieve beslissing nemen over zijn professionele toekomst.

Gisteren schreef De Standaard dat de kogel door de kerk is: Coene zou opstappen en Verhofstadt zou op zoek zijn naar een nieuwe manager voor de kanselarij. Coene zelf ontkent echter dat hij al een beslissing heeft genomen. "Ik heb de voorbije weken bijzonder weinig tijd gehad om mij te bezinnen over mijn professionele toekomst. Het kan nog steeds alle kanten uit. Op korte termijn, laat ons zeggen tegen het einde van deze maand, wil ik wel een beslissing nemen."

Coene was de voorbije regeerperiode wellicht de belangrijkste steunpilaar voor Verhofstadt. De premier liet er aan de vooravond van de verkiezingen dan ook geen twijfel over bestaan dat hij Coene koste wat het kost wil behouden. "Mocht de kiezer daartoe de kans geven, dan wil de premier de optie openhouden om de heer Coene als zijn naaste en bekwaamste medewerker nog te kunnen inzetten in een nieuwe regeringsploeg", klonk het toen.

Als Coene toch de deur van de kanselarij achter zich dichttrekt, is dat wellicht om naar de Nationale Bank te vertrekken. Coene begon er zijn carrière als economist. Een poging om hem eind jaren tachtig in het directiecomité te benoemen mislukte door procedurefouten. Coene zou in het directiecomité het vacante zitje van de Vlaamse liberalen kunnen innemen. Met gouverneur Guy Quaden (PS), vice-gouverneur Marcia De Wachter (CD&V), Jean Hilgers (cdH), Peter Praet (MR), Jan Smets (CD&V), Jean-Pierre Pauwels (SP.A) en Françoise Masai (PS) zijn op uitzondering van de VLD alle traditionele partijen in het directiecomité vertegenwoordigd.

Een woordvoerster van de Nationale Bank bevestigde gisteren dat er inderdaad nog ruimte is in het directiecomité. Volgens de statuten moet dat comité minstens vijf leden tellen en ten hoogste zeven (de gouverneur niet meegerekend). Nu heeft de centrale bank zes directeurs. Hun benoeming gebeurt door de koning en geldt voor zes jaar. Alleen de regentenraad, het forum waarin sociale partners en andere machtsblokken van België een zitje hebben, kan kandidaten voordragen. Die raad telt nu tien leden, waaronder Luc Cortebeeck (ACV), Mia De Vits (ABVV), Noël Devisch (Boerenbond) en Tony Vandeputte (VBO).

Indien Coene een plaatsje krijgt bij de Nationale Bank, kan hij zich samen met zijn collega's verdiepen in enkele delicate thema's. Zo zal de Nationale Bank vanaf volgend jaar de leiding nemen over het eengemaakte toezicht op de financiële markten, banken en verzekeraars. Daarnaast ligt de bank onder vuur van de minderheidsaandeelhouders. Die hebben het advieskantoor Deminor en de gereputeerde advocaat Mischael Modrikamen ingeschakeld om via de rechtbank een stuk van de meerwaarden van de bank in handen te krijgen. De bank beweert zelf dat ze wettelijk verplicht is die meerwaarden (de winst op de verkoop van goud en reserves) over te maken aan de overheid.

Vorig jaar had Coene al geopperd dat het misschien maar het beste zou zijn de Nationale Bank van de beurs te halen. Daardoor zouden de minderheidsaandeelhouders uitgekocht worden. "Op termijn is er niet veel andere keuze dan een privatisering", zei Coene in een interview. Daar kan hij binnenkort misschien werk van maken.

Door lid te worden van het directiecomité zit Coene ook in poleposition om Guy Quaden op te volgen als gouverneur. Het mandaat van Quaden loopt af op 1 maart 2004. Coene is ook goed geplaatst om namens België te gaan zetelen in het directiecomité van de Europese Centrale Bank (ECB). Tijdens de vorige legislatuur claimde minister van Financiën Didier Reynders al een plaatsje voor België in dat beleidsorgaan van de ECB.

Kabinetschef Verhofstadt beslist binnen de maand of hij vertrekt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234