Maandag 01/06/2020

Update

Luc Coene nieuwe gouverneur Nationale Bank

Beeld BELGA

De federale ministerraad heeft vicegouverneur van de Nationale Bank Luc Coene benoemd tot gouverneur. De bijna 64-jarige Gentenaar gaat de komende vijf jaar de Nationale Bank leiden. Hij volgt Guy Quaden op, die op 1 april de fakkel doorgeeft. De regering vernieuwde overigens ook het mandaat van vier leden van het directiecomité.

De ministerraad keurde vrijdag een kb goed dat de hervorming van het toezicht op de financiële markten uitvoert. Het besluit, dat de NBB een belangrijke taak toebedeelt in het toezicht, wordt op 1 april van kracht. De hervorming gaat dus ook gepaard met wijzigingen aan de top van de NBB.

Bedoeling is dat Quaden op 1 april plaatsmaakt voor Luc Coene. Hij was van 1995 tot 1999 gecoöpteerd senator voor de VLD en ging nadien als kabinetschef aan de slag bij toenmalig premier Guy Verhofstadt. In 2003 verkaste hij naar de NBB, waar hij eerst directeur en later vicegouverneur werd. Coene is ondertussen ook minister van Staat geworden. Ondanks zijn leeftijd ziet de regering er geen graten in om Coene voor vijf jaar te benoemen.

Premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders bedankten na afloop van de ministerraad uitgebreid Guy Quaden voor de manier waarop hij de voorbije 12 jaar de NBB heeft geleid. Ze loofden zijn expertise, efficiëntie en loyauteit, onder meer tijdens de afwikkeling van de bankencrisis. Ook de kwaliteiten van Coene werden in de verf gezet.
De regering verlengde overigens ook nog het mandaat van vier NBB-directeurs. Het gaat om Jan Smets, Marcia De Wachter, Françoise Masai en Jean Hilgers. Zij mogen 6 jaar langer in het directiecomité zetelen.

Twin Peaks-model
De start van het nieuwe prudentieel toezicht op de markten gebeurt dus met een deels nieuwe ploeg. Het kb met meer dan 350 artikelen dat de ministerraad vrijdag goedkeurde, voert de wet uit die de controle op de banken - momenteel een taak van de CBFA - toevertrouwt aan de NBB. Ons land volgt daarbij het zogenaamde Twin Peaks-model, dat in steeds meer landen zijn opgang maakt. Het houdt in dat de centrale bank instaat voor het toezicht op de banken en een andere instelling - bij ons het CBFA - de financiële markten in het oog houdt.

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de benoemingen. Kamerfractieleider Gerolf Annemans heeft het over "een onwettige politieke benoemingscarrousel". De aanslepende politieke crisis wordt volgens hem misbruikt "om alle regels ter zake te negeren en alsnog tot een politieke benoeming als deze over te gaan. Net als alle andere topbenoemingen en benoemingen van ambtenaren die werden uitgesteld omdat er een regering in lopende zaken is, moet ook deze benoeming on hold gezet worden", meent hij. Annemans zegt alle wettelijke middelen te zullen gebruiken om de beslissing te doen vernietigen. (belga/sps/vsv)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234