Donderdag 21/11/2019

Economie

Luc Bertrand: "Dreigen, dat doe je niet als CEO"

Bertrand roept op om de overheid te steunen en pleit onder meer voor grote infrastructuurwerken. Beeld BELGA

Is het tijd dat ondernemers België de rug toekeren of moeten zij net meer samenwerken met de overheid? De discussie woedt volop. Captain of industry Luc Bertrand begrijpt zijn collega's niet helemaal. "Hun boodschap komt wat bedreigend over."

'CEO's voelen zich zwaar gepakt door terugschroeven tax rulings.' De boodschap waarmee zakenkrant De Tijd gisteren uitpakte, loog er niet om. Reden voor de harde uithaal is het feit dat Europa belastingvoordelen terugvordert die België aan multinationals had gegeven. En dat pikken de CEO's niet. Want veel geld gaat zo verloren.

"Oost-Europa ligt op een dag rijden", zo verwittigt Jan Ameloot, CEO van verlichtingsgroep Delta Light. Lees, België moet een oplossing vinden of Ameloot verhuist gedeeltelijk. Ook de CEO van de Zweedse machinebouwer Atlas Copco dreigt ermee dat zijn bedrijf niet meer in België zal groeien als er geen nieuwe fiscale voordelen op tafel komen.

Luc Bertrand, die vandaag op zijn 65ste bij de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) de CEO-fakkel doorgeeft aan zijn rechterhand Jan Suykens, begrijpt zijn collega's niet helemaal. "Hun boodschap komt wat bedreigend over. De soep wordt gelukkig niet zo heet gegeten als ze geserveerd wordt. Ze maken hun punt, maar als CEO heb je ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dreigementen uiten is daar geen onderdeel van, in mijn optiek. Praten en naar elkaar luisteren wel."

Wie is Luc Bertrand?

• Bijna dertig jaar was Luc Bertrand de kapitein van het Ackermans & van Haaren-schip. Vanaf vandaag is hij geen CEO meer; hij wordt wel voorzitter van de raad van bestuur.
• Ackermans & van Haaren heeft onder meer baggeraar DEME en de financiële instellingen Delen Investments en Bank J. Van Breda in beheer.
• DEME heeft een aantal grote werven in Australië, Qatar, Egypte en Rusland.

Plan-Bertrand

Toch zou het verkeerd zijn, zegt Bertrand, om niet te luisteren naar de boodschap. "De nood aan rechtszekerheid is immens. Een instabiel kader is nefast, zeker in een internationaal klimaat. De huidige regels zijn te onstabiel, en we hollen van crisis naar crisissituatie. We moeten zoeken naar een langetermijnoplossing." Ziehier het plan-Bertrand.

Die oplossing zoekt Bertrand in samenwerkingen. "Deze regering heeft een versnelling ingezet in een aantal hervormingen. Ik vind dat we de goede weg opgaan, maar de staat van het land vergt dat we op nog veel vlakken werk hebben. Het lijkt er soms op alsof we in dit land wat vastgeroest zijn. Kijk naar de staat van het patrimonium, de wegeninfrastructuur, de tunnels."

Werk genoeg op de plank dus, aldus Bertrand, die met een nostalgisch genoegen terugblikt naar betere tijden. "In de jaren vijftig hadden we pioniers die alles hebben gebouwd. Waarom zouden we dat vandaag niet opnieuw kunnen? Het zou onze economie ook een enorme boost geven, in plaats van de sclerose van vandaag."

Luc Bertrand. Beeld © ID / Tom Verbruggen

Dergelijke grote investeringen kunnen de Belgische economie makkelijk met 1 procent opkrikken, meent Bertrand, die de vraag of we daar wel de middelen voor hebben countert. "Via publiek-private constructies kun je heel veel opzetten. Er staan voldoende bedrijven klaar om mee te ondersteunen. En we hebben de mensen. Waar wachten we nog op?"

Voor zijn collega's heeft Luc Bertrand nog een belangrijke boodschap: "We moeten positivisme uitstralen en al onze troeven uitspelen. De wereld is volop in verandering, we kunnen niet achterblijven. Maar die verandering mag ons ook niet afschrikken. Integendeel, doemdenkers hebben niet de wereld gevormd."

Koeien

Ignace Van Doorselaere, afscheidnemend CEO bij lingeriegroep Van de Velde, sluit zich aan bij de positieve oproep. "Fiscaliteit is het laatste stukje in de hele ondernemerspuzzel. Veel belangrijker zijn de ambitie, de flexibiliteit, het onderwijs." Over het 'plan-Bertrand' zegt Van Doorselaere dat hij erachter kan staan, "als dit de dynamiek aanzwengelt en de zaken concreet vooruit kan helpen".

Ook Wouter Torfs, van de gelijknamige schoenenketen, zit op hetzelfde spoor: "Ik begrijp en onderschrijf de noodzaak naar rechtszekerheid. Maar als ondernemer heb je ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Je keuzes enkel financieel motiveren, is te beperkt. Daarom ondersteun ik wat Luc Bertrand zegt, in plaats van deze regering te gijzelen, zouden we beter met zijn allen steun geven."

Fernand Huts (Katoen Natie) begrijpt de uithaal van zijn collega's dan weer wel wat beter. "Als je in alle eerlijkheid een akkoord maakt en daar wordt later op teruggekomen, dan begrijp ik de roep naar rechtszekerheid. Die mannen worden nu in hun hemd gezet tegenover hun raad van bestuur en aandeelhouders."

Volgens Huts is een ondernemer het aan zijn bedrijf verplicht om de beste omgeving en voorwaarden voor zijn onderneming te zoeken. "En er heerst wereldwijd een keiharde competitie van landen om bedrijven aan zich te binden."

Toch onderschrijft ook Huts de oproep van Luc Bertrand. Ook hij is internationaal actief, maar zegt dat hij veel liever veel meer van zijn investeringen in eigen land zou doen. "Mijn hart klopt hier, maar nu gaat een groot deel van mijn investeringen naar het buitenland. Bedrijven zijn als koeien. Een land heeft koeien nodig om te kunnen melken. Maar een koe kijkt waar het gras het beste groeit."

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wilde alvast niet reageren op de kritieken. De minister bereidt achter de schermen enkele oplossingen voor.

Ignace Van Doorselaere van lingeriegroep Van de Velde. Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234