Donderdag 15/04/2021

Love story tegen een achtergrond van sociale strijd

Huwelijk dochter Scargill en ex-mijndirecteur is geval van realiteit die fictie overtreft

LONDEN.

LE MONDE

Margaret Scargill (36) gaat in de loop van volgend jaar trouwen met James Logan (44). De twee leerden elkaar kennen in een medisch kabinet in Barnsley in Yorkshire, waar zij dokter is en hij verantwoordelijk voor de administratie. Niets bijzonders zou men zeggen: een banale love story in een klein, achtergesteld stadje in het noorden van Engeland. Behalve dan dat Margaret de enige dochter is van Arthur Scargill, de heetgebakerde voorzitter van de National Union of Miners (NUM), het Britse mijnsyndicaat. En dat haar aanstaande echtgenoot vroeger de onderdirecteur was van de mijn van Grimethorpe, een mijn die in 1992 werd gesloten ondanks een gespierde campagne van 'King Arthur'. In de loop van dat conflict legde een veiligheidscamera vast hoe Margaret Scargill, de vrouw van Arthur en de moeder van Margaret, het slot van het bureau van James Logan volspoot met superlijm.

Om het verhaal nog wat te spijzen, is er sprake van een verregaande toenadering tussen de realiteit en de fictie. Want het is in de ongebruikte mijninstallaties van Grimethorpe dat de recente film Brassed Off werd opgenomen. Die vertelt precies het verhaal van een veroordeeld mijnstadje waar twee leden van een fanfare, een mijnwerker en een landmeetster die door British Coal is gestuurd om de plaatselijke mijn te sluiten, smoorverliefd op elkaar worden. De film eindigt ermee dat zij ontslag neemt uit de directie om met haar contrabasspeler te trouwen.

Het protest tegen de sluiting van de mijn van Grimethorpe - tegen de achtergrond van de teloorgang van de Britse mijnindustrie in het algemeen - was een van de grote gevechten van Arthur Scargill. Wat het allemaal nog pijnlijker maakt, is dat Grimethorpe een van de grootste nederlagen van de NUM werd. Een woordvoerder van de NUM geeft toe dat er een zekere "morbide ironie" uitgaat van het aanstaande huwelijk tussen Margaret Scargill en James Logan. "Ik ben er zeker van dat dit niet het soort betrekking is die Arthur voor zijn schoonzoon had gewenst", zegt hij. Arthur Scargill zelf lijkt het er niet zo moeilijk mee te hebben. "Toen Margaret James aan ons voorstelde, heeft de herinnering aan het incident met de superlijm het ijs enigszins doen breken", zei hij onlangs.

De Britse media hebben in elk geval een vette kluif aan de romance. "Dochter Scargill gaat vijand huwen", titelde de conservatieve Daily Telegraph onlangs. In een land waar de klassenverschillen nog altijd een sterke invloed hebben, heeft de idylle een groot symbolisch karakter. Margaret zelf is, mede door haar beroep, een voorbeeld van de middenklasse die in de loop van de jaren tachtig erg aan belang won en zo een einde maakte aan de dominante invloed van de ongemakkelijke tandem burgerij-vakbonden op het politieke en sociale leven.

Arthur Scargill, een zuiver product van deze machtsdeling met een establishment dat hem verafschuwde, is vandaag voorzitter van een syndicaat dat nog amper tienduizend leden telt. Niets illustreert zijn marginalisatie beter dan de zielige uitslag bij de laatste verkiezingen van zijn Socialist Labour Party, een verzameling van ontevredenen van Labours linkerzijde die niet konden verkroppen dat Tony Blair de beruchte Clause IV (over het gemeenschappelijk eigendom van de productiemiddelen) uit de partijstatuten weerde. En toch is Rooie Arthur niet helemaal typerend voor de fish-and-chips-cultuur. Want tijdens de grote mijnstakingen van 1984-'85 wist een Britse krant te melden dat hij in Scargills stamboom een paar niet zo politiek correcte voorvaders had gevonden, onder wie een landjonker.

Marc Roche

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234