Zondag 20/09/2020

Love and Marriage

Beeld UNKNOWN

Hallo, is daar iemand? Hallo?! Het zal wel niet zeker? Het was maar om te zeggen dat ik alweder een luimig stukje geschreven heb voor De Morgen, luimig man... je houdt het niet voor mogelijk. Spitant, trefzeker, scherp maar niet kwetsend. Echt, ik schrik er soms zelf van. Mocht Bomans nog onder ons zijn - ik heb het wel degelijk over Godfried niet over Frank van Simonneke - hij kon er nog iets van leren. Hoewel, zijn Kopstukken indertijd mochten er ook wel wezen. Klasse, echt waar. Ja die Bomans, zo maken ze d'er geen meer. Maar toch, ik heb dus een stukje geschreven... Hallo!!!

Natuurlijk is er niemand die vandaag deze pagina's in De Morgen leest. Want u, beste lezer - die er dus niet is - heeft vandaag wel wat beter te doen. U moet kijken. Naar wat? Naar het huwelijk natuurlijk! Het huwelijk!! Zelfs op Mars weten ze ervan. En in Wambeek. Dat klinkt misschien kwetsend voor de mensen van Wambeek, maar dat is niet erg, want in Wambeek leest toch niemand dit stukje. Normaal wel, maar nu niet, want ook daar zitten ze dus allemaal te kijken naar... HET huwelijk. Kate en William, dat we dat nog mogen meemaken. Koninklijke prins trouwt met een gewoon meisje nadat hij haar bij hun eerste ontmoeting in een modeshow al in haren halve pure mocht aanschouwen. Romantisch toch?

Niet dat die Windsors zo'n goeie reclame zijn voor het instituut van het huwelijk. Prins Charles, de vader van William, piste naast de pot dat het niet mooi meer was, resultaat echtscheiding. De rest van de familie deed driftig mee. Tante Anne gescheiden, oom Andrew gescheiden, groottante Margaret twee keer getrouwd. Eén keer met een fotograaf. En één keer met een zekere Johnny Walker. Dat huwelijk werd tot aan haar dood dagelijks geconsumeerd. Ik bedoel maar. In wat voor een wereld leven we nu feitelijk?

Maar dat mag vandaag de pret niet drukken. Er wordt getrouwd en we zullen het geweten hebben. Ook de Vlaamse zenders rukken uit met man en macht. Want u kent onze pappenheimers: we doen alles voor de exclusiviteit, en dus parkeren we de auto van onze cameraploeg steevast naast die van de concurrentie. Nieuws is vooral dat wat de collega's interessant vinden. Ook onze sterke openbare omroep, die naar eigen zeggen graag het verschil maakt met de commerciële zenders, kan in deze natuurlijk niet achterblijven.

En dus krijgt u vandaag op drie Vlaamse zenders krak hetzelfde voorgeschoteld. Maar omdat zelfs een lezer van De Morgen geen drie zenders simultaan kan volgen, doen wij het graag in uw plaats. Geen dank, daarvoor zitten we hier.
Zap VRT! André Vermeulen en Sven Pichall hebben er duidelijk zin in. Sven geeft pittige commentaar bij de exquise toiletten van de dames en André merkt op dat het Britse volkslied daarnet toch niet geheel toonvast werd aangeblazen.

Zap vtm! In de studio is royaltykenner numero uno Jan van den Berghe weer in goeie doen. Hij herinnert ons op deze mooie dag graag aan de seksuele escapades van de vader en moeder van prins William, de strapatsen van overgrootnonkel Edward VIII en de smeerlapperijen met kleine kindjes van Edward VII. Terloops merkt hij nog op dat ons dit niet mag verbazen want tot 1917 heette die Windsors immers de familie Van Saksen Coburg Gotha. En dat brengt hem naadloos bij een pittige anekdote over Leopold II. De regisseur schakelt meteen over naar de charmante Kathy Pauwels in Londen.

Zap VRT! Sven Pichal vindt dat de looks van die transseksuele Dana International toch ook dat niet meer zijn maar volgens Andreke Vermeulen zou het hier gaan om een zekere prinses Anne. Als beide commentators beseffen dat ze naar een huwelijk zitten te kijken en niet naar het Eurovisiesongfestival valt er een pijnlijke stilte.

Zap vtm! Jan van den Berghe vraagt zich net af of prins Philip, de grootvader van prins William, de bruid vanavond in zijn ledikant zal sleuren om aldus het aloude ius primae noctis toe te passen. Dat brengt hem naadloos bij een pittige anekdote over Leopold III.
Zap Rudi Vranckx! Heuh Rudi Vranckx! Blijkt dat hij gewoon even in beeld komt zodat we meteen beseffen dat er toch ook nog veel miserie is in de wereld. Je hebt gelijk Rudi, het is allemaal dat niet, maar toch...

Zap VT4! Bij de toeschouwers in de straten van Londen, merken we plots de Peter op. Echt! De Peter Van Asbroeck, in Londen! Met naast hem Luc Caals! Ik zweer het op het hoofd van Paul Jambers!! Luc Caals en Peter Van Asbroeck. Dat zal wel voor een nieuwe fictiereeks zijn van Woestijnvis waarvan we natuurlijk pas volgend jaar het fijne zullen weten. Hou die Vandenhaute maar in de gaten!

Zap VRT! Flip Feyten en Marlène de Wouters hebben Andreke en Pichal afgelost. Plots telefoon. Ann De Bie is door de VRT uitgestuurd naar Londen maar ze heeft zich van vliegtuig vergist. Zit ze toch wel in Chili zeker! De regisseur schakelt in paniek naar Rudi Vranckx. Die weet te zegen dat het er bovenarms opzit in Misurata. Uit beeld Rudi, in Londen staan ze op het balkon net hun eerste tong te draaien!!!

Terwijl het televisiecircus zijn bekende nummertjes opvoert, wordt stilletjes bekendgemaakt dat de Australische nationale omroep onder druk van de Britse koninklijke familie de geplande satirische commentaar van het humorcollectief The Chaser bij het huwelijk heeft geschrapt. Begrijpelijk, dissonante stemmen kunnen we vandaag echt wel missen en tenslotte is een huwelijk voor iedereen toch echt wel een privégebeuren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234