Zondag 26/09/2021

Gouden Schoen

Louis van Gaal: "Met een nat truitje het veld aflopen, dat is Vormer"

Ruud Vormer krijgt zijn Gouden Schoen en geniet op het podium. Beeld Photo News
Ruud Vormer krijgt zijn Gouden Schoen en geniet op het podium.Beeld Photo News

Neem het van ons aan: Louis van Gaal had graag langer gespeecht, zo trots was hij. “Ruud Vormer is een droom voor elke trainer. Ook voor mij”, zegt de man die de Gouden Schoen gelanceerd heeft.

In 2006 maakte Ruud Vormer zijn debuut bij AZ onder de vleugels van Louis van Gaal (66). Zijn eerste herinnering aan hem? "Ik kan er niet zomaar een opnoemen. Wel dat ik geregeld naar wedstrijden van de jeugd ging kijken en dacht: daar zit wel wat in. Dus liet ik hem af en toe proeven. Een keer invallen, dan een halve wedstrijd, soms zelfs een hele", zegt hij. "Dat lag niet voor de hand. Je moet weten dat AZ in die periode een grote club was. In mijn tijd werden we twee keer tweede, één keer kampioen en één keer, tja, dertiende.”

Bij zijn debuutwedstrijd zou u hem verteld hebben 'de bal gewoon naar de juiste ploeg te spelen, dat is voor velen al moeilijk genoeg'.

Van Gaal: “Nou, net omdat hij die speler was die de bal altijd naar de goede kleur speelde. Ik probeerde hem op die manier wat op zijn gemak te stellen. Hij was nog heel jong: 17, 18 jaar, zoiets. Maar ik zag het wel in hem. Ik gaf hem die kans omdat ik hem een goed ventje vond. Hij zat goed in mekaar. Dat zie je nu nog altijd: bij Brugge hoor je als voetballer met een nat truitje het veld af te gaan. Dat is Ruud. Het team zal altijd belangrijker zijn dat hijzelf.

“Hij speelde bij mij op zes, omdat hij toen al die passing had. Ik wilde graag via de vleugels aanvallen en Vormer had het gevoel en het inzicht om de bal daar te krijgen. Hij kon ook steekpassjes geven, zijn voorzetten waren toen ook al fantastisch. Omdat het spel steeds meer van achteruit gemaakt wordt, zette ik Vormer op die plaats. Ik heb hem uiteindelijk anderhalf jaar gehad. Hij wilde meer spelen, maar voetbal is topsport. Op het middenveld had ik Schaars, die op dat moment op zijn best was, ik had Moussa Dembélé een rij achteruit getrokken. Dus vertrok Vormer naar Roda JC. Daar heeft hij het uitstekend gedaan.”

Vormer is u daar ook dankbaar voor. In 2011 kreeg hij de Bronzen Schoen in Nederland en vroeg hij aan u om die uit te reiken. Hoe sterk is jullie band?

“We hebben altijd wel een klik gehad. Al geef ik er ook niet te veel gewicht aan. Bijna elke voetballer ter wereld vindt de trainer die hem heeft laten debuteren ook de beste die hij ooit gehad heeft. Maar het feit dat hij me dat vroeg, terwijl we elkaar al even niet gezien hadden, wil wel wat zeggen. Nu wint hij de Gouden Schoen en hier zit ik weer.”

Straf parcours toch voor een voetballer die toch niet gezien wordt als dé pure diamant.

“Dan moet jij eerst even definiëren wat een diamant net is. Jij houdt vast van een creatieve speler die kan dribbelen en doelpunten maakt. Maar dan kunnen verdedigers en veel middenvelders nooit dat etiket meekrijgen. Kijk, ik vind dat Vormer enorme kwaliteiten bezit, anders had ik hem ook nooit zijn debuut laten maken. En misschien hoort hij niet bij de absolute top. Maar verdient hij daarom niet nog meer respect?

Ruud Vormer in actie tegen Charleroi. Beeld BELGA
Ruud Vormer in actie tegen Charleroi.Beeld BELGA

"Ken je Aaron Winter? Dat was ook geen geweldige voetballer, maar die heeft wel grote kampioenschappen gespeeld, een transfer naar Inter Milaan gemaakt. Dat vind ik geweldig. Ruud is net zo. Zijn kwaliteit ligt in het team. Hij slaagt erin te spelen voor zijn ploeg, zijn maats te enthousiasmeren en dat te koppelen aan geweldige statistieken. Iedere trainer wil zo'n speler in zijn ploeg. Dus op een moment dat hij de Gouden Schoen wint, hoop ik dat daar dan ook alle aandacht naartoe gaat.”

We bedoelden het positief: Vormer slaagt erin om zijn eigen plafond steeds maar naar boven te duwen.

“Daarin heb je gelijk. En hij doet dat al jaren. Dat komt omdat hij niets aan het toeval overlaat. Hij zal zich altijd op de optimale manier voorbereiden om zo voortdurend beter te worden. Ik vind het knap dat iemand het plafond zo omhoog kan blijven duwen, totdat hij de Gouden Schoen wint.

Bewondert u hem?

“Ja, echt wel. Ik bewonder hem omdat hij het team altijd vooropstelt. Het is een zeldzame kwaliteit in het voetbal. Wat zeg ik: in de wereld waarin we leven. Iemand die anderen belangrijker vindt dan zichzelf, zo is Ruud Vormer. Als speler en als mens. Ik vind dat mooi.”

Dat vinden ze in Brugge ook.

“Onlangs las ik iets heel treffends in een Nederlandse krant: 'Hij heeft België doen vergeten dat hij Nederlander is'. Prachtig. En dat is ook zo, naar wat ik begrepen heb. Hij is de verpersoonlijking van hoe fans willen dat Club Brugge speelt. Daar houdt iedere supporter van.”

Kan hij iets betekenen voor de nationale ploeg?

“Als je zijn statistieken bekijkt, mag daar geen twijfel over bestaan. Er is wel wat concurrentie in Nederland, hoor. Wat ik zie van Frenkie de Jong van Ajax, dat is een talent. Maar Vormer is 29. Hij weet wat er van hem gevraagd wordt. Hij heeft ervaring, zit in een goede vorm. We hebben nu ook een nieuwe bondscoach, die met een blanco blad begint. Koeman, die Vormer ook bij Feyenoord heeft gekend. Die twee kennen elkaar dus al."

Vormer speelde weinig bij Feyenoord.

“Dan neem ik aan dat hij toen al geregeld met de coach gesproken heeft over waarom hij niet speelde. De tijden veranderen natuurlijk. Toen Vormer bij Feyenoord zat, stond Clasie in de basis. Nu is het andersom. De puzzelstukjes moeten passen. Natuurlijk zal er in de media de discussie de kop opsteken of de Belgische competitie wel sterk genoeg is, maar dat zullen nu eenmaal dingen blijven waartegen hij zal moeten blijven vechten en die Koeman zal moeten meenemen in de eindafrekening. Maar die Gouden Schoen zal ook in Nederland weerklank krijgen, hoor. Ik denk niet dat ze hem nu nog zullen overslaan."

Uzelf hebt na uw ontslag bij Manchester United een aanbieding van de Belgische bond afgewezen. Waarom?

“Het was moeilijk. Na mijn ontslag bij Manchester United lag ik nog een jaar vast. En de vergoeding die ik van United kreeg, was niet te vergelijken met wat ik kon verdienen bij België. Ik zei dus aan jullie voetbalbond dat ik een jaar later wel vrij zou zijn. De kwalificatiecampagne zou deze selectie toch ook gewonnen hebben zonder coach, en het is pas komende zomer dat het ertoe doet. Maar dat wilden ze niet, wat ik volledig begrijp.”

U had ook kunnen afzien van uw ontslagvergoeding.

“Zover was ik niet, in die tijd. Ik was boos omwille van de manier waarop ik moest vertrekken. Je kunt zeggen dat het dom is om boosheid te laten primeren op ambitie, maar het was nu eenmaal zo. Ik heb er geen spijt van. Laat me stellen dat de omstandigheden op dat moment niet ideaal waren. Niets tegen te beginnen.”

Wie vindt u de beste speler van de Rode Duivels?

“Kevin De Bruyne. Fysiek fantastisch. Soms krijgt hij zo'n geweldige trap tegen zijn been, maar de volgende wedstrijd staat die gewoon weer te ballen. Eigenlijk is hij de betere uitvoering van Ruudje Vormer. Snap je wat ik bedoel? Dat zijn spelers die aanvallend een meerwaarde bieden, maar verdedigend ook heel de tijd vervelend zijn voor de tegenstander en ballen recupereren.”

Dan zit Eden Hazard anders in elkaar.

“Klopt. Die speelt natuurlijk wel een rijtje hoger, waar je minder moet verdedigen. Maar zo'n speler kan zijn team ook helpen door positioneel terug te zakken. Op dat vlak kan hij nog wel vooruitgang maken, lijkt me. Dat zou ik hem toch graag willen aanleren.”

Op zich zou men hem kunnen gebruiken, zoals u met Robben gedaan hebt op het WK in Brazilië, waar jullie brons pakten.

“Precies. Hij is het type dat vrijheid moet krijgen in balbezit. Dat kan ook, in het juiste systeem. Daar moet een coach voor zorgen. Een team uitbouwen waar de goede voetballers creatief kunnen zijn en goals kunnen maken. Robben, Van Persie en in mindere mate Sneijder waren die pionnen in Brazilië. Hazard kan daar een van zijn in Rusland. De Bruyne hoeft daar zelfs niet noodzakelijk bij, net omdat hij verdedigend ook zijn rol speelt. Een droom voor een trainer, geloof me.”

Kriebelt het niet een beetje? Na een groot toernooi is er altijd een kans op vacatures.

“Het ligt heus niet aan de aanbiedingen. Die zijn er genoeg. Nee, ik heb al in Duitsland, Spanje, Engeland gewerkt. De top. Daarom kan ik nu gemakkelijker afstand nemen. Ik zit nu in een stadium dat ik wil genieten. Dat is ook de raad die ik Ruud Vormer wil geven. Geniet van deze Gouden Schoen. Je verdient hem.” (NVK)

Ruud Vormer en zijn vrouw Roos America op de rode loper in Brussel. Beeld BELGA
Ruud Vormer en zijn vrouw Roos America op de rode loper in Brussel.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234