Maandag 16/05/2022

Louis Tobback: 'Schrijf maar decreten, wij doen gewoon voort'

Leuven l Louis Tobback moet niet lang nadenken als we hem naar voorbeelden van de reglementitis vragen. "Kom naar Leuven en breng een grote camion mee. Dan zal ik ze u misschien allemaal kunnen meegeven, die voorbeelden." Tobback: "Het Vlaams Parlement spuwt decreten in een tempo dat zo hoog ligt dat ze die dingen daar zelf niet gelezen krijgen. Het gemeentedecreet is na twee jaar aan zijn vijfde reparatiedecreet toe. Probeer dat als gemeente maar bij te houden."

Hebt u daar geen personeel voor?

"Ik daag u uit. Neem het mobiliteitsdecreet. Lees de eerste vijftien bladzijden en leg me dan uit waarover dat gaat. Ik weet het nog altijd niet hoor. Dat zijn krantenknipsels waar ze artikels en paragrafen hebben voorgezet. Zelfs de Raad van State doet de moeite niet meer om er orde in te brengen, want in het Vlaams Parlement stemmen ze het toch."

Uw partijgenote Kathleen Van Brempt zal dit graag horen.

"Ik veeg voor eigen deur, maar het geldt voor alle ministers. Het nieuwe decreet ruimtelijke ordening is even erg, net als het nieuwe grond- en pandenbeleid. Sinds januari zijn er zeker 500 bladzijden aan decreten met nieuwe regels voor de gemeenten bijgekomen. Hoe moeten mijn ambtenaren dat allemaal absorberen? Moet ik de loketten sluiten en de bouwaanvragen stilleggen tot iedereen begrijpt waarover het gaat? Als de vierde stad van Vlaanderen het niet meer gebolwerkt krijgt, dan kun je raden wat er in de kleine gemeenten gebeurt. Het wordt materieel onmogelijk om te volgen. En dan haal je de schouders op. 'Publiceer maar decreten, wij doen voort zoals we bezig zijn.'"

Veel gemeenten schakelen al dure externe consultants in.

"Het ergste is inderdaad dat je overspoeld wordt met publiciteit voor consultingbureaus die het u willen komen uitleggen, of voor u een subsidiedossier willen opstellen. Dankzij de Vlaamse overheid is daar een hele niche geopend voor gewezen ambtenaren en consultants die begrepen hebben dat daar geld te rapen valt. Er zijn dus ook ranzige kantjes aan."

Uw partij zit nochtans al jaren in de Vlaamse regering.

"Ik zeg dit ook al jaren, en ik zeg het ook aan mijn vrienden in de regering. Maar het is hopeloos. Marino Keulen heeft geprobeerd om er iets aan te doen, maar de rest wilde niet mee. In dat Vlaams schepencollege wil iedereen fundamentele veranderingen doorvoeren en bovendien origineel zijn. Anders zijn ze geen minister geweest.

"Begin maart schreef de Vlaamse regering een uitvoeringsbesluit bij het circusdecreet. Ik volg dat, omdat we in Leuven het bloeiende 'Cirkus in Beweging' hebben. Goed, rond 20 maart verschijnt het in het staatsblad. En wat blijkt? Om een subsidie te krijgen voor 2010 moet je voor 1 april een dossier indienen. We kunnen daarmee lachen, maar wat als de vriendjes op tijd verwittigd zijn en hun dossier hebben klaarliggen?"

Dat circusdecreet komt van uw vriend Bert Anciaux.

"(cynisch) Dat wist ik niet. Het doet er niet toe, want ze zijn allemaal in hetzelfde bedje ziek. 'Als gij mij gerust laat, laat ik u gerust', is de mentaliteit. 'We zwemmen toch in het geld.' En ze noemen dat goed bestuur. Heel curieus."

Leuvens burgemeester Tobback: 'Het Vlaams Parlement spuwt sneller decreten dan ze die dingen zelf gelezen krijgen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234