Dinsdag 29/09/2020

Voorzitter sp.a

Louis Tobback laat zijn licht schijnen over de voorzittersverkiezingen binnen zijn partij: ‘Straks eindigen we met de tien kleine sp.a’ertjes’

Louis Tobback. Beeld photo_news

Sp.a-voorzitter John Crombez kent zijn eerste uitdager: Hannes De Reu. Een nobele onbekende, zelfs voor oersocialist Louis Tobback. Zijn advies? ‘Een kandidaat-voorzitter moet zeker zijn dat hij gedragen wordt. Als dat niet zo is, laat Crombez volgende keer dan maar zelf 7 procent halen.’

U wacht op een nieuwe Steve Stevaert, schreef u in uw jongste boek. Is het eindelijk zover?

“Moeilijk in te schatten, want ik ken de man van haar noch pluim. Als ik de laatste twintig jaar gebruik had gemaakt van mijn recht om naar het partijbureau te gaan, dan had ik hem daar misschien ontmoet in het kader van de studiedienst. Daar schijnt hij een jaar of drie gewerkt te hebben. Maar niet dus. Ik zou hem niet herkennen als hij hier binnenwandelt.”

U bent niet de enige.

“De partijleiding heeft ervoor gekozen om het bijzonder makkelijk te maken om kandidaat-voorzitter te zijn. Vroeger moest je door verschillende afdelingen worden gesteund, die uit verschillende federaties kwamen en samen een minimum aantal leden vertegenwoordigden. Dat zorgde ervoor dat de kandidaten ten minste al een zekere bekendheid hadden in de partij. Nu volstaat het om voorgedragen te worden door drie afdelingen. Je hoeft zelfs niet op een lijst te hebben gestaan. Ik denk dat Hannes De Reu dus niet de laatste kandidaat zal zijn. Straks eindigen we met de tien kleine sp.a’ertjes.”

Is een open strijd niet democratischer?

“Ik zou het persoonlijk anders aanpakken. Maar goed, dat kan ik van wel meer beslissingen zeggen. Zoals het opleggen van strikte decumulregels, terwijl alle andere partijen dat niet doen. Decumul is een goede zaak, maar heeft enkel zin als het voor iedereen geldt.”

U vindt dat John Crombez geen uitzondering had mogen krijgen?

“Het schept natuurlijk een slecht beeld als je jezelf een uitzondering toestaat die niet eens in de statuten voorzien is.”

Wat heeft sp.a dan wél nodig?

“Opnieuw een smoel en eensgezindheid. En vooral: gezamenlijke slagkracht. Dat betekent dat de nieuwe voorzitter zal moeten beginnen met het lijmen van al de potten. Met het samenbrengen van mensen en opnieuw vertrouwen te scheppen. Dat is nu kapot.”

Veel partijgenoten hopen op de kandidatuur van Mohamed Ridouani, uw dauphin.

“Dat is een beslissing die enkel hij kan nemen. Aan de ene kant zouden wij hem in Leuven graag burgemeester zien blijven. De kiezer zou het hem ook kwalijk nemen als hij vertrekt. Maar misschien is het ook een ideale kans om de wederopbouw te beginnen op de puinhoop die er nu ligt. Want dat is natuurlijk het voordeel: wie het ook wordt, slechter dan de vorige voorzitter kan hij het niet doen. Als we onder de 10 procent gaan, bestaan we niet meer. Bijgevolg is het dus misschien de kans van zijn leven.”

Wat raadt u hem aan?

“Ik denk dat hij ongetwijfeld een schitterende kandidaat zou zijn. Hij is het nieuwe en frisse geluid dat we nodig hebben. Alleen is er nog een andere vraag die meespeelt. Als hij het moet worden om dan zoals Bruno (Tobback, zijn zoon, adb) op de samenzwering te botsen van mensen zoals Patrick Janssens, Johan Vande Lanotte en Daniël Termont - die je vooral beletten om te doen wat je wil doen - dan ben je sowieso kapot. Dan mag je nog 85 procent van de leden achter jou hebben staan.

“Toen Karel Van Miert in 1977 kwam, kende niemand hem. Hij was een kabinetschef van Willy Claes. Maar zijn grote sterkte was dat hij kon rekenen op de steun van de grote baronnen, die hun federaties in handen hadden. Als de baronnen daarentegen alleen maar bezig zijn met wat ze voor hun eigen stad kunnen binnenhalen - zoals Bruno heeft meegemaakt - dan kan je er beter niet aan beginnen. Want dan ben je tot mislukken gedoemd. Dus wie het ook wordt: de kandidaat moet zich ervan verzekeren dat hij gedragen wordt. Als dat niet zo is, dan raad ik het ieder ernstig mens af. Laat Crombez volgende keer dan maar zelf 7 procent halen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234