Vrijdag 24/09/2021

Louis Lambo

Het Britse farmaceutische bedrijf Zeneca en zijn Zweedse branchegenoot Astra maakten gisteren bekend te gaan fuseren. Beide bedrijven hebben samen in België 740 werknemers.

Afgevaardigd bestuurder Zeneca België

De fusie is de op één na grootste van Europa, na de combinatie van Ciba-Ceigy en Sandoz tot Novartis. Ook dat was een farmafusie. AstraZeneca wordt in Europa (en ook in België) de grootste farmaonderneming. Op wereldschaal wordt het de nummer drie.

De sector is al enkele jaren in de ban van schaalvergroting. Vorige week nog werden twee farmafusies aangekondigd: Rhone Poulenc en Hoechst gaan hun farma-afdelingen samenvoegen en Sanofi koopt Synthelabo op. Een aantal aangekondigde fusies, zoals die van SmithKline Beecham en Glaxo Wellcome, liep echter op de klippen. De fusie krijgt de vorm van een overname van Astra door Zeneca. Na afloop van de operatie zullen de vroegere Zeneca-aandeelhouders 53,5 procent van het nieuwe bedrijf in handen hebben, die van Astra houden 46,5 procent aan. Er werd al lange tijd gespeculeerd op een fusie tussen Astra en Zeneca. Astra beëindigde in juni zijn Amerikaanse fusie met Merck, wat door velen gezien werd als een voorbereiding op een fusie. Zeneca, dat in 1993 werd afgesplitst van ICI, kondigde vorige maand aan zijn afdeling Specialties te willen verkopen.

Wat is precies de reden voor de fusie?

"De reden is schaalvergroting. Zeneca is tot nu toe altijd organisch gegroeid. We zijn er jarenlang in geslaagd om op die manier voldoende shareholder's value te creëren. Maar in de farmaceutische sector zien we nu overal fusies. Je kan je dan de vraag stellen of wij als middelgrote farmaceutische firma niet moeten meedoen. Er zijn al meer belangstellenden geweest die met Zeneca wilden samengaan, maar we hebben altijd gezegd dat we alleen wilden fuseren als we een zeer goede partner zouden vinden. Dat is bij Astra het geval. Onze researchportefeuilles sluiten erg goed op elkaar aan. We zijn erg complementair. Bovendien worden we in Europa nummer één."

Sommige analisten zeggen dat de fusie uit defensieve overwegingen is ingegeven omdat de patenten van uw succesproducten binnen afzienbare tijd vervallen.

"Twintig procent van de Zeneca-producten zijn slechts drie tot vier jaar op de markt. We hebben dus een erg jong productengamma. Andere farmabedrijven hebben weinig of geen recente producenten."

Uw succesproduct is Zestril, een middel tegen hoge bloeddruk. Hoe lang blijft het patent daarvan nog geldig?

"Het is al een tiental jaar op de markt. Het patent vervalt in 2003. Maar dat betekent niet dat het dan meteen niets meer opbrengt. Van een van onze andere producten, Tenormin, is het patent allang vervallen, maar het wordt toch nog steeds voorgeschreven."

Wat betekent de fusie voor Zeneca in België?

"We hebben hier drie vestigingen. In het Brusselse en in Seneffe hebben we vestigingen die tot onze agrochemische afdeling behoren. Daar werken 220 mensen. De fusie heeft op Zeneca Agrochemicals geen effect, omdat Astra op dit gebied niet actief is. Business as ususal dus. Dan hebben we nog een farmaceutische productie-eenheid in Destelbergen bij Gent, waar 220 mensen werken. Dit is een relatief belangrijke fabriek. De productie is bestemd voor België, Nederland, Scandinavië, Canada, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Frankrijk. Astra heeft in België 240 mensen in dienst".

In uw persbericht staat dat er wereldwijd 6.000 banen zullen verdwijnen. Hoeveel daarvan zullen in België sneuvelen?

"Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. De fusie moet nu eerst nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Daarna moeten de verschillende mededingingsautoriteiten nog groen licht geven".

Verwacht u daar problemen?

"Eigenlijk niet. De farmasector is nogal fragmentarisch. Om u een idee te geven: wij hebben in België een marktaandeel van 7 procent. Zelfs na de fusie met Astra zal er dus geen marktdominantie kunnen ontstaan."

Zeneca heeft al aangekondigd zijn afdeling Specialties te verkopen. Heeft dat nog enige gevolgen in België?

"Nee. Specialties heeft vooral afdelingen in Groot-Brittannië en Nederland".

RM

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234