Dinsdag 07/04/2020

Fraude

Louis 'Doctor Death' Reijtenbagh sluit deal van 51 miljoen euro met justitie

Louis Reijtenbagh.Beeld rv

Louis Reijtenbagh, gewezen huisarts, beursspeculant kunstverzamelaar, Nederbelg en fraudeur. Dat laatste mag u schrappen. De 72-jarige Nederlander zal niet veroordeeld worden voor fiscale fraude als de rechter akkoord gaat met een minnelijke schikking van 51 miljoen euro. Wie zijn handel en wandel kent, weet dat dit bedrag maar peanuts is voor Reijtenbagh.

Een geweldige huisarts die je altijd kon bellen. Zo herinneren bewoners van het Nederlandse Almelo zich de jonge Louis Reijtenbagh. De huisarts begon in de jaren zeventig met een beleggingsclub. Volgens Nederlandse media erfde Reijtenbagh begin jaren tachtig een bescheiden kapitaal van zijn overleden ouders. Hij speculeerde ermee op de dalende koers van de Amerikaanse dollar tijdens de Mexico-crisis. Dat pakte zo goed uit dat hij zijn huisartsenpraktijk sloot en zich toelegde op de beurswereld.

Reijtenbagh specialiseerde zich in het met geleend geld kopen van aandelen van bedrijven die in financiële nood verkeerden, om die later weer te gelde te maken. In de financiële sector heet zo iemand een “baissier”. Het financiële weekblad Quote vindt de benaming “Doctor Death” passender.

Eén van zijn bekendste successen is zijn speculatie op de ondergang van vrachtwagenfabrikant DAF in Eindhoven. Het faillissement van DAF in 1993 en de heropbouw leverde hem een geraamde winst van 10 miljoen euro op.

Hij herhaalde die tactiek bij andere bedrijven, zoals het Nederlandse elektronica en ICT-bedrijf Getronics. De firma raakte begin jaren negentig in moeilijkheden. Reijtenbagh kocht via anonieme biedingen de convertibele obligaties op. Dat zijn obligaties die door een bedrijf op een bepaald moment in aandelen moeten worden omgezet. De nieuwe directie van Getronics zag zich verplicht om de obligaties van Reijtenbagh voor 175 miljoen euro af te kopen.

Belastingparadijzen

Via een kluwen van vennootschappen, vaak met zetel op belastingparadijzen zoals de Maagdeneilanden, dreef de familie Reijtenbagh wereldwijde handel op de beurs. Volgens de meest recente listing van Quote staat Reijtenbagh op de 148ste plaats in de Top 500 van rijkste Nederlanders toe. Zijn vermogen wordt op 210 miljoen euro geraamd. 

België ging achter Reijtenbagh aan toen bleek dat hij praktisch vast in Brasschaat woonde, in een villa op het domein Caterheyde. De gespecialiseerde politiedienst CDGFID viel er in 2009 binnen en nam enkele Mercedessen en een deel van zijn beroemde kunstcollectie in beslag. Reijtenbagh bezit werken van Picasso, Monet, Modigliani, Karel Appel, Van Gogh en Rembrandt. Eén van zijn topstukken was een zelfportret van Rembrandt dat op 10 miljoen dollar werd geraamd.

De Belgische justitie was niet de enige die het op de kunstcollectie van Reijtenbagh had gemunt. Ook de Amerikaanse zakenbank JP Morgan en het Nederlandse ABN Amro wilden de schilderijen in hun bezit krijgen omdat Reijtenbagh na de bankencrisis zijn schulden en leningen niet meer kon betalen.

UIteindelijk moesten de banken bakzeil halen. Reijtenbagh kreeg zijn collectie terug en liet 39 topstukken in 2009 veilen bij Sotheby’s in New York.

"Babytickets"

Met het gebakkelei rond de schilderijen haalde Reijtenbagh geregeld de frontpagina’s van de Nederlandse kranten. Maar ook kleine verhaaltjes van de steenrijke huisarts werd telkens weer opgedist. Het bekendste verhaal is dat van de “babytickets”. In zijn jonge jaren kocht Reijtenbagh spotgoedkope “babytickets” bij onbekende vliegtuigmaatschappijen. Die zette hij later om naar tickets voor volwassen, zonder een meerprijs te betalen. De kleine vliegtuigmaatschappijen hadden niets in de gaten. Tot een oplettende bediende van KLM het bedrog in de gaten kreeg. Het leverde Reijtenbagh een werkstraf voor de rechtbank op.

Na de inval in Brasschaat ging het onderzoek jarenlang in stilte verder. De speurders onderzochten de alibi’s van Reijtenbagh als zou hij al sinds 1995 in Monaco wonen.

De openbare aanklager in Antwerpen is overtuigd dat Reijtenbagh tussen 1996 en 2011 vooral in Brasschaat en Antwerpen heeft gewoond en van daaruit zijn zaken heeft geregeld. De fiscus rekende uit dat de gewezen huisarts voor die periode 28 miljoen euro aan belastingen schuldig is. Reijtenbagh betaalde die schuld met een boete van 30 % (totaal 38 miljoen) in 2013 aan de fiscus.

Daar komt nu de minnelijke schikking van 51 miljoen euro met de Antwerpse justitie bovenop.

Schadeclaim

Het lijken enorme bedragen, maar in de context van Reijtenbagh’s beleggingen zijn het slechts kruimels. Zo voerde Reijtenbagh vorig jaar een proces tegen beleggingsfonds CCC (Carlyle Capital Corp) waaraan hij samen met andere investeerders zo’n één miljard dollar had verloren. Reijtenbagh hoopte met een schadeclaim honderden miljoen te recupereren. De rechtbank op het eiland Guernsey wees de claim echter af.

In een ander proces in Australië procedeert Reijtenbagh om een uitkering te krijgen voor het failliet gegane bedrijf Bell. De rechter dwong in 2012 enkele banken om 2 miljard Australische dollar te betalen aan de curatoren van Bell. Reijtenbagh procedeert met een aantal andere schuldeisers al vele jaren omdat hij meent recht te hebben op een flink deel van die 2 miljard. De rechtbank besliste in april van dit jaar dat alle betrokkenen rond de tafel moeten gaan zitten om de verdeling van het geld te onderhandelen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234