Zaterdag 15/05/2021

Lotto-winnaar van 6 miljoen duikt maar niet op

Geluk bij een ongeluk. Dat spreekwoord moet over twee weken mogelijk worden omgekeerd. Tenminste als de Lotto-speler met zes juiste nummers zich dan nog steeds niet heeft gemeld en zo 6 miljoen euro misloopt. Een wijdverspreide oproep leverde alleen ongeruste telefoons op.

Het was gisteren geen gewone maandag op de Brusselse Belliardstraat. Of toch niet op nummer 25, waar het hoofdkantoor van de Nationale Loterij gevestigd is. Tussen 10 en 13 uur hielden de twee dames van de cel winnaarsbegeleiding hun telefoontoestellen nauwgezet in de gaten. De aanleiding was 's ochtends in zowat alle Belgische kranten te lezen: "De Nationale Loterij roept de winnaar van de Lotto-trekking van 26 maart 2016 op om zich te melden."

De winnaar is iemand die op een papieren loterijlot een 12, 13, 18, 27, 29 en 33 aankruiste. Zijn of haar zes kruisjes zijn goed voor ruim zes miljoen euro. Of tenminste, dat zijn ze tot zaterdag 13 augustus 2016. Na die datum is de inningsperiode van twintig weken verstreken en is het biljet niet langer geldig.

Volgens de Nationale Loterij gebeurt het wel vaker dat een winnaar zich niet meteen meldt. Dan gaan er een, twee, drie weken over. Maar nu zijn er dat al achttien. En dat voor een speler uit rang 1.

Hoog tijd om actie te ondernemen, vonden ze op de Belliardstraat. Een aantal medewerkers stak de koppen bij elkaar. Het resultaat: een speciaal oproepingsbericht en dito telefoonlijn.

Grappenmakers

Gisteravond bleken beide niet voor het gewenste effect te hebben gezorgd. De telefoon ging wel over. Een vijftigtal keer om precies te zijn. "We hebben geen flauwe grappenmakers aan de lijn gekregen. Wel mensen die belden om te verifiëren of er niets bij de controle was misgelopen", overloopt woordvoerster Kiki Vervloesem de dag. Al die mensen zijn volgens haar gerustgesteld. Of nu ja, teleurgesteld, dat kan ook.

"Waar hebt u meegespeeld?", was de standaardvraag die de bellers kregen voorgeschoteld. De twee winnaarsbegeleiders kennen het antwoord daarop en kunnen zo makkelijk het kaf van het koren scheiden. Volgens hen heeft het geen enkele zin om die plek publiek bekend te maken. "Ze zegt niet noodzakelijk iets over de woonplaats. Iemand kan in Brussel spelen en in Antwerpen leven."

Dat een Lotto-speler zijn geld niet int, gebeurt wel vaker. Vorig jaar bleef, ten opzichte van 623 miljoen euro die opgehaald werd, 5,4 miljoen euro liggen. Dat laatste bedrag bestaat voornamelijk uit kleine winsten. Denk aan: 2, 5 of 10 euro.

Een groot lot als dat van 26 maart wordt in principe altijd opgeëist. In de geschiedenis van de Nationale Loterij is het nog maar één keer voorgevallen dat een winnaar uit de eerste rang zich niet kenbaar maakte. Bij een trekking op 31 december 2008 was dat. Een miljoen euro zag de winnaar zich toen door de neus geboord. Was er sprake van een vergetelheid? Van een overlijden? Van iemand die zijn lot verloor? Iedereen heeft er tot op heden het raden naar - de (on)gelukkige in kwestie heeft zich nooit gemeld. Bij de Loterij gaan ze er in elk geval van uit dat wie een miljoen of meer misloopt, geen regelmatige speler is. Een toerist misschien?

Jackpot

Wat er straks ook van zij, als het winnende lotje niet tijdig bij de Nationale Loterij geraakt, dan zal de zes miljoen euro ook niet bij de winnaar (de 23ste miljonair bij Lotto dit jaar) geraken. Alle geld dat niet geïnd wordt, komt uiteindelijk terug bij de spelers. "We weten nog niet in welke vorm", klinkt het. Misschien via een jackpot, misschien via een spelersactie. "We focussen nu vooral op het vinden van de winnaar."

De komende dagen zullen in de Belgische krantenwinkels nog speciale affiches op de speeltoestellen te zien zijn. Voor wie het zich mocht afvragen: als u het grote lot in zo'n toestel laat valideren, dan toont dat niet meteen het winnende bedrag. "De grote winnaars worden meteen beschermd. Zij krijgen enkel te lezen dat ze de Nationale Loterij moeten contacteren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234