Vrijdag 07/10/2022

Lot van Riccardo Ricco lijkt bezegeld

In Italië houdt men het op een stilzwijgen en ook bij Vacansoleil zelf bleven de lippen verzegeld. Maar als het klopt, lijkt het lot van Ricco bezegeld.

Bij Vacansoleil deed men er gisteren alweer het zwijgen toe. “Ik zit in de Ronde van de Middellandse Zee en ik hoop dat ik zo weinig mogelijk met Ricco te maken krijg”, meldt ploegleider Hilaire Van der Schueren. Ook manager Daan Luijkx hield de lippen stevig op elkaar geklemd. Niet voor begin volgende week, wanneer het interne onderzoek is afgerond, zal de ploeg met een verklaring naar buiten komen, aldus Luijkx.

Gisteren keerde ploegdokter Daniël De Maertelaere uit Italië terug. In het ziekenhuis van Modena ging hij met de geneesheren praten die Ricco de voorbije dagen hebben behandeld. Ricco ligt nog altijd in een aparte ziekenhuisvleugel onder verhoogde medische bewaking. Zijn gezondheidstoestand is erg zwak. Tot gisteren kregen alleen zijn ouders, zijn advocaat en de ploegdokter toegang tot de kamer van Ricco. Pas over enkele dagen zal hij naar een andere vleugel van het ziekenhuis worden overgebracht.

Zodra hij beter is, wacht Ricco een ondervraging door de procureur van Modena. Ricco wordt verdacht van het overtreden van artikel 376/200 van de Italiaanse antidopingwet en riskeert een celstraf tussen drie maanden en drie jaar. Het Openbaar Ministerie zal Ricco ondervragen over de verklaringen van de spoedarts die Ricco de eerste zorgen toediende toen die zondag met een ziekenwagen het ziekenhuis van Pavullo werd binnengereden. Ricco leed hoge koorts en de artsen stelden een nierblokkage en een longembolie vast.

Bloed 25 dagen in de koelkast

Aan de spoedarts zou de renner hebben verklaard een transfusie met eigen bloed te hebben gedaan. Ricco maakte zich zorgen over de kwaliteit van het bloed dat hij 25 dagen in zijn koelkast had bewaard.

In de ziekenhuizen van Pavullo en Modena heeft de onderzoeksrechter van Modena alle medische dossiers van Ricco opgevraagd. Daarin zal naar de bevestiging worden gezocht van de verklaringen van Ricco over zijn autotransfusie. Volgens de eerste bevindingen vertoonde dat bloed hoge hemoglobinewaarden. Alles wijst dus in de richting van een autotransfusie. Gisteren meldde de Nederlandse krant De Telegraaf dat na bijkomend bloedonderzoek het verhaal van de autotransfusie werd bevestigd. Maar de politie van Modena wacht op de expertenverslagen voor ze daarover meer kwijt wil.

Medeplichtigen?

Voorts onderzoekt het Openbaar Ministerie of Ricco in zijn eentje heeft gehandeld, dan wel of hij hulp van anderen heeft gekregen. De mobiele telefoon van Riccardo Ricco is in beslag genomen. Aan de hand van signalen die door verschillende antennes zijn opgevangen, probeert het Openbaar Ministerie de plekken te reconstrueren waar Ricco zich zaterdag heeft begeven. Als Ricco medeplichtigen heeft gehad, riskeren ook zij vervolging voor overtreding van de Italiaanse antidopingwet.”

Ricco heeft inmiddels met Fiorenzo Alessi wel een advocaat onder de arm genomen. Die is inmiddels een goede bekende van de familie Ricco. In eerdere dopingzaken verdedigde hij al Ricco’s echtgenote Vania Rossi en haar broer Alberto. Verklaringen legde ook Alessi gisteren niet af.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234