Dinsdag 07/12/2021

'Los tres amigos', de drie grootste latin bashers van de VS

CNN-journalist Lou Dobbs

De illegalen zijn een leger indringers die het land overnemen'

Volgens de gezaghebbende Amerikaans-Argentijnse columnist en auteur Andrés Oppenheimer is Dobbs, de journalist die op CNN het actuaprogramma Lou Dobbs Tonight heeft lopen, een van de 'tres amigos', de 'drie vrienden' die de zaak van de latino's het meest vooruitgeholpen hebben door avond na avond zo hard tegen ze tekeer te gaan.

De honderdduizenden hispanics die in Los Angeles, Dallas en honderd andere steden op straat kwamen, deden dat om hun afkeer duidelijk te maken van het latin bashing waar journalisten als Dobbs zich aan bezondigen.

Dobbs ventileert volop zijn persoonlijke mening dat illegale inwijkelingen een probleem voor de Amerikaanse volksgezondheid vormen, potentiële terroristen zijn en de banen inpikken van arme Amerikanen.

Met onverschrokken gretigheid rapporteert Dobbs voorts over bedrijven die 'illegal aliens' in dienst hebben om zo hun Workers Compensation niet te hoeven betalen - een verplichte verzekering tegen arbeidsongevallen die slepende gerechtelijke procedures moet vermijden.

"Veel ziekten zijn weer aan het oprukken in de VS", merkte Dobbs op 30 maart op, terwijl hij het over illegale immigratie had. "Sommige Mexicanen", zei hij daags nadien, "willen Californië, New Mexico en andere delen van het zuidwesten opnieuw naar Mexico overhevelen" (waar behalve de twee voornoemde ook de huidige staten Arizona, Utah, Nevada en Colorado tot aan de Amerikaans-Mexicaanse oorlog van 1846-'48 deel van uitmaakten).

En nog een dag later: "De illegalen zijn een leger indringers die het land overnemen."

Harvardprofessor Samuel Huntington

Hispanics vormen grootste bedreiging voor identiteit van VS'

Voor de theoretische onderbouw van zijn visie kon Dobbs bij Samuel Huntington terecht, de Harvardprofessor die in de jaren negentig al furore maakte met het begrip 'beschavingsbotsing' (Clash of Civilizations).

Had Huntington het daar over de botsing tussen 'The West and the rest', tussen het westen en de 'sino-moslimwereld', dan voorspelde hij in het omstreden artikel The Hispanic Challenge (Foreign Policy, maart/april 2004) een machtsstrijd tussen Spaans- en Engelstalig Amerika.

"In tegenstelling tot vorige migratiegolven heeft de Mexicaanse en Latijns-Amerikaanse migratiegolf als kenmerk dat ze zich niet in de mainstream VS-cultuur integreert", schrijft Huntington. "Van Miami tot Los Angeles vormen ze hun eigen taalkundige en politieke enclaves. Ze verwerpen ook de Anglo-protestantse waarden waarop de Amerikaanse droom gebouwd is."

Volgens Huntington lopen de VS gevaar en beseffen ze te weinig dat de latino's "de grootste potentiële bedreiging vormen voor de politieke en culturele identiteit van de VS". Huntington dringt er onder meer op aan dat de VS er eindelijk werk van zouden maken om het Engels als officiële taal vast te leggen, iets wat nog altijd niet gebeurd is.

"Door de kwestie voor zich uit te schuiven, keuren de Amerikanen hun toekomstige transformatie in twee volkeren met twee culturen en twee talen goed", aldus nog Huntington, die het niet begrepen heeft op "de in intellectuele en politieke kringen populaire doctrines over multiculturaliteit en diversiteit".

Republikein James Sensenbrenner

Vreemdelingen mogen nooit meer amnestie krijgen'

De geestelijke en politieke vader van de wet-Sensenbrenner, zoals de in december in het Huis van Afgevaardigden goedgekeurde wet HR 4437 officieel heet, is een van de opvallendste anti-latinozeloten in het Congres.

De Republikeinse afgevaardigde uit Wisconsin en voorzitter van de commissie Justitie kreeg zijn omstreden wetsvoorstel er in december door.

De wet is bedoeld om het migratiebeleid aan te passen aan een werkelijkheid van 11,5 miljoen Latijns-Amerikaanse sans-papiers, maar oogt bijzonder repressief.

Werkgevers die illegalen in dienst hebben, ngo's die humanitaire bijstand bieden, familieleden en natuurlijk illegalen zelf: volgens de tekst van Sensenbrenner zijn ze allemaal misdadigers.

Een tweede onderdeel dat voor heibel zorgt is de meer dan duizend kilometer lange muur die in de toekomst de VS van Mexico zou scheiden.

In de Senaat ziet het ernaar uit dat de wet zal worden afgezwakt, en in een compromis zal uitmonden waarin het beleid enerzijds verhard wordt maar aan de andere kant meer garanties biedt.

Maar voor James 'Jim' Sensenbrenner hoeft het al niet meer. "Alles bij elkaar gaat het opnieuw de slechte kant op." Zoals zijn wet op 27 maart door de commissie Justitie van de Senaat afgezwakt werd, "worden de fouten herhaald die twintig jaar geleden werden begaan, toen we illegale vreemdelingen amnestie schonken en oneerlijke bedrijven uit de puree gehaald werden".

(LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234