Zaterdag 28/01/2023

Loranne 1: Clover

Dieter & Nicaise

Uitgeverij Vinci

48 pagina's, 550 frank (13,63 euro)

De zomer van '68. Clover, een dul stadje in de Amerikaanse midwest. Loranne is net niet meerderjarig en wordt, telkens als ze de stad tracht te ontvluchten, ingerekend door de overijverige sherrif. Haar broer wacht intussen een enkele reis Vietnam en heeft het aan de stok met zijn tirannieke pa. Het tij keert als plots een doorreizende vreemdeling, Keith, wegens autopech in Clover moet blijven. De man heeft charisma en lijkt de geschikte man om de twee tieners uit Clover weg te halen. Maar ook Keith heeft hen nodig, en zijn motivaties zijn serieuzer van aard. Langzaam aan trekt de vreemdeling zijn registers open. Clover staat op zijn kop... Loranne komt erg traag op gang, maar dat is net de kracht van dit album. Het geeft de auteur de kans zijn personages en hun achterliggende verhaal/motivaties dieper uit te werken. Veel actie moet u in dit eerste deel - buiten de turbulente slotpagina's - ook niet verwachten. Spanning is dan weer wel frequent aanwezig, al is het onderhuids en weet je pas naar het einde toe waarheen scenarist Dieter, die ook al op sublieme wijze een mens tot leven wist te brengen in de reeks Névé, naar toe wil. Een sterk eerste deel dat, zo lijkt het wel, een road-strip zal worden.

HHHHH

Caroline Baldwin 4: Angel Rock

André Taymans

Casterman

48 pagina's, 195 frank (4,83 euro)

Caroline Baldwin, P.I., brengt de pistoolloop naar haar mond, spant de trekker en weent. Het volgende plaatje is dat van vallende sneeuw, ziekenwagens en politieagenten. De lezer wordt op een dwaalspoor gebracht maar Baldwin leeft. Ondanks het HIV-virus in haar lijf wil ze blijven vechten. Dit moet de eerste seropositieve heldin uit de stripgeschiedenis. Hoewel, heldin? Auteur André Taymans, die scenario en tekeningen op zich nam en het laatste jaar tegen een ijltempo zijn strips uitgegeven ziet, schildert haar af als een karakter van vlees en bloed. Wat volgt is een verhaal waarin Caroline een vader begeleidt die zijn zoon wil zoeken na diens mysterieuze dood in de bergen. Tijdens de zoektocht krijgt ook Caroline een levensles. Anders dan in Taymans' vorige albums, waar Caroline door New York en Cuba trok, ontbreekt het hier aan gedetailleerde steden en culturen. De klare lijnvoering blijft als vanouds, maar de reeks wordt ook groot gemaakt door de heldere inkleuring van Bruno Wesel. Een moedig album, met een origineel opzet, helaas met een doordeweeks avontuur.

HHHHH

Mac Namara 1: Satansstreken

Taymans, Wesel & Delperdance

Casterman

46 pagina's, 195 frank (4,83 euro)

En plots lagen er een zevental albums in de winkel afkomstig van de drukkerijen van Casterman. Geen Tardi of Comès, maar nieuwe reeksen van onbekende auteurs. Een eigenaardige keuze. Lelijk, goedkoop uitzicht, dunnetjes. Eén van de betere reeksen daaruit is echter Mac Namara, waarin een persfotograaf op een geheime sekte stuit en meteen een jonge moeder tracht te helpen haar kinderen te bevrijden. Anders dan Caroline Baldwin is deze gloednieuwe reeks duidelijk gemaakt voor een jonger publiek, maar ook volwassenen kunnen er nog net van genieten. Mac Namara is een okee album met een deftig scenario maar met tekeningen van wisselend niveau. Taymans tekent hiervoor samen met Bruno Wesel die de inkleurder is voor de reeks Caroline Baldwin. Maar Wesel heeft een simplistischer stijl en dat is vaak jammer. Vooral de inbreng van de op Columbo geïnspireerde inspecteur neigt naar amateurisme en brengt de geloofwaardigheid van dit verhaal aan het wankelen. Kinderen zullen zo'n schertsfiguur wellicht reuze vinden. Conclusie: voor kinderen drie sterren, voor volwassen slechts twee.

HHHHH

Als je je niks verbeeldt dan ben je niks

Gerrie Hondius

Nijgh & van Ditmar

96 pagina's, 500 frank (12,39 euro)

Cabaretière-illustratrice Gerrie Hondius heeft haar eerste strip op de markt. Nijgh & Van Ditmar merkte na het succes van Barbara Stok dat er plaats was voor dit soort autobiografische vrouwenstrips en gaf haar een kans. Hondius (30) werkt sinds 1996 als striptekenaar voor Opzij, het Algemeen Dagblad, Vriendin en de NCRV-gids. Dit boek verhaalt fragmenten uit haar leven. Het is getekend in een simplistische primitieve stijl, zonder kaders of geletterde tekstballonnen. Hondius tovert het allemaal uit de losse pols, of beter: uit de inktpot, waarin ze rechtstreeks haar kroontjespen onderdompelt. In tegenstelling tot Stok zoekt ze het niet in de populaire en makkelijke items, maar ze gaat op een serene en volwassen manier om met liefde, een trauma uit haar jeugd, het bereiden van paling, haar mentor Herman van Veen, het afrekenen met problemen en het in kaart brengen van levenskwesties en hoe daar mee om te gaan. Trefzeker, eerlijk en hartverwarmend, al zal haar relaas misschien eerder vrouwen dan mannen aanspreken. Aan de laatsten om zich aan te passen, want weet dat als je je niks verbeeldt, ben je niks.

HHHHH

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234