Zaterdag 27/02/2021

Loop de skyline van Antwerpen tegemoet

De populairste jogroute kronkelt door het Rivierenhof in Deurne, zo blijkt uit de running heatmap van Antwerpen. Maar wat als je voor een sportieve krachttoer snakt naar een nieuw te ontdekken stukje natuur?

Wat is jouw favoriete loopplek?

"Wij wonen vlak bij het fort van Wommelgem. Ik vind het leuk om de drukte achter me te laten en in de natuur te gaan lopen."

Wat draag je tijdens het lopen altijd bij je?

"Ik draag altijd een horloge tijdens het lopen. Ik heb graag controle over hoe lang ik gelopen heb."

Wat zijn je favoriete looptracks?

"Op dit vlak ben ik een beetje een vreemde eend. Ik kan erg genieten van de stilte. Ik sport nooit met muziek."

Endorfines aanmaken, het hoeft niet altijd in het plantsoen om de hoek te gebeuren. Wat dacht je van een Finse piste in een watersportgebied met uitzicht op de skyline van Antwerpen? Vertrekken doe je aan de Beatrijslaan op Linkeroever, ter hoogte van de fietserstunnel. De looproute slingert rond brakwatermeer het Galgenweel, en bevat onder meer een stuk Finse piste. Doordat het Galgenweel de thuishaven is van verschillende zeilclubs heb je tijdens je inspanning een niet onaangenaam uitzicht op boten die het water doorkruisen met op de achtergrond de skyline van Antwerpen. Voor veel joggers is het ook dé plek voor een lange duurloop, door de goede combinatie van verschillende ondergronden. Je hebt niet alleen de piste met zijn verende toplaag, maar ook een ondergrond van houtsnippers die het loopcomfort aanzienlijk verhoogt. Een ronde rond het Galgenweel is ongeveer 3.500 meter waarvan 1.700 meter Finse piste.

Vertrek aan de Voetgangerstunnel ter hoogte van de Beatrijslaan, Linkeroever, 2000 Antwerpen.

Rondjes rennen aan de Dekshoevevijver

Het stedelijk recreatiedomein Dekshoevevijver - beter bekend als de gemeentevijver of De Kasseman - trekt niet alleen vissers, fietsers en vogelspotters aan, maar ook enthousiaste lopers. Het pad rond de vijver is ongeveer 2 kilometer lang. Loop je traag genoeg, dan kan je onderweg je kennis bijspijkeren over de planten en dieren dankzij de infoborden langs het pad.

Recreatiedomein Dekshoevevijver, Fransebaan,

2440 Geel.

Joggen tussen schapen in de Molenbeekse plassen

Nee, we sturen je met je fancy loopschoenen niet de riolen van het Brusselse Molenbeek in. De Molenbeekse Plassen bevinden zich veel dichter bij huis, in Rumst. De provincie legde in 2011 een overstromingszone aan, waardoor de omgeving en dan vooral de straten rond het park van Boom bij overvloedige regenval niet telkens onder water komen te staan. Het waterbekken zorgt er niet alleen voor dat jij je voeten droog houdt, het maakt van een verwaarloosd terrein ook een prachtig natuurgebied. Rond het bufferbekken loopt een 800 meter lang wandelpad met lichte helling, een ideaal parcours voor een joggingsessie in een decor van moerasachtige poelen, rietkragen en met uitsterven bedreigde melkschapen.

Molenstraat 183, 2840 Rumst.

Sprookjesachtig zweten

in het Tivolipark

Rennen door majestueuze dreven, over kronkelende paadjes langs romantische hoekjes en imposante bomen? Het klinkt sprookjesachtig, en geloof ons: dat is het 19de-eeuwse kasteeldomein Tivolipark ook. De oorspronkelijke eigenaar, een telg uit een bekend Mechels geslacht, was zo onder de indruk van zijn bezoek aan Rome en het nabijgelegen stadje Tivoli met zijn vijvers en fonteinen dat hij prompt besloot op het Mechelse domein een landhuis neer te poten compleet met ringgracht, vijver en bijgebouwen en dat onder krèk dezelfde naam. Kiezen doe je tussen een looproute van 800, 1.000 en 1.300 meter, tenzij je voorraad sportdrank je toelaat ze alle drie na elkaar af te werken.

Antwerpsesteenweg 94, 2800 Mechelen.

Altijd droog over de

vesten in Lier

Wie houdt van een meer urban loopje, moet in Lier zijn. Je kunt over de vesten en langs de Kleine Nete helemaal rond Lier lopen. Dan heb je bijna 5 kilometer in de benen. De Begijnenvest, Davidsvest, Bergmannvest, Spuivest, Sionsvest en Leuvensevest vormen samen met het stadspark de groene long van de binnenstad. Niet-Lierenaars geven zelfs toe jaloers te zijn op zo'n mooie groene gordel. Je loopt er dan ook nooit alleen. Nog een voordeel: het bladerdek van de bomen langs weerszijden van de vest houdt regen en zon tegen. Aan de F. Peltzerstraat en de Berlarij staat een drinkwaterfonteintje waar dorstige lopers van half maart tot half oktober kunnen bijtanken.

Stadsvesten, 2500 Lier.

Via het Fort van Kessel

hijgend over de heide

Een stevige loopsessie in een magisch mooi stukje natuur? Zet koers naar het fort van Kessel, dat lange tijd deel uitmaakte van de buitenste verdedigingsgordel van Antwerpen tegen mogelijke vijanden. Op de plaats van het fort werden tanden van haaien en andere zeevissen gevonden, vondsten die bewijzen dat vroeger een deel van de zee tot Kessel kwam. De schoolkinderen die in de heide en aan het station woonden, hadden bijna elke dag vistanden bij zich die ze hadden gevonden. In de school van Kessel werden de tanden gebruikt om de griffels aan te scherpen. Met deze weetjes kan je je mede-lopers entertainen als jullie verzamelen blazen aan sporthal De Putting. Daar begint je looptocht, waarin je in 5 kilometer langs het fort en dan via het Hoogbos naar de Kesselse Heide loopt. Heb je nog energie over, geef je dan over aan een extra toer van 3 kilometer over de hei. Vergaap je over onverharde paden aan de kleurrijke afwisseling van (struik)heidevlakten, naald- en loofbossen en zandvlakten.

Fortstraat, 2560 Kessel.

Maak je loopdebuut in Ranst, Schilde en Zoersel

In de vallei van het Groot Schijn, waar Antwerpen eindigt en de Kempen beginnen, ligt het indrukwekkend vredige kasteeldomein Vrieselhof. De stilte is er bijna tastbaar, maar niet voor lang meer. Eind maart werd hier een spiksplinternieuwe jogroute door de drie gemeentes Ranst, Schilde en Zoersel, op gang gelopen. De nieuwe omloop telt drie lussen, eentje van 3 (Ranst), van 5,7 (Schilde) en van 6,3 kilometer (Zoersel). Wie de drie combineert, heeft dus 15 kilometer achter de kiezen. De broertjes Borlée zijn gewaarschuwd: Antwerpse concurrentie op komst.

Vertrekken kan o.a. in Vrieselhof, Schildesteenweg 95, 2520 Ranst, de Schans in de Schanslaan in Schilde of de Sint-Jozefskapel op Liefkenshoek in Halle, Zoersel.

De tofste

jogroutes

Haalde zilver met de 4x100m-ploeg op de Olympische Spelen in Peking.

Maakte deel uit van bobsleeteam Belgian Bullets.

Begint in juli als personal trainer bij kinesist David Bombeke.

LOOPAGENDA

Antwerp 10 Miles en Marathon,

26 april. www.antwerp10miles.be.

Het grootste loopevenement van Vlaanderen viert z'n 30ste verjaardag!

Kom op tegen Kankerloop, Ekeren, 1 mei. www.komoptegenkankerloop.be.

De opbrengst van deze stratenloop gaat naar het goede doel.

Rivierenhofloop, Deurne, 9 mei.

www.antwerpathletics.be.

Midden in de stad door een van de mooiste groene zones lopen.

Reuzenloop, Borgerhout, 17 mei. www.ac-brabo.be.

Ontdek al joggend de vele onbekende pleintjes van Borgerhout.

Sugar Run Uurloop, Boom,

19 april. blueberryjam.be.

De opbrengst gaat naar de Diabetes Liga.

Oosteljogging, Geel, 24 april. www.geellopt.be.

Tijdens deze jogging moet de Kalvarieberg eraan geloven.

33ste Parel der Kempen, Malle, 17 mei. www.acdal.be.

Het kasteel van Renesse vormt het prachtdecor voor deze looptocht.

Urban Trail Run, Turnhout, 20 mei, Thomas More Campus Kempen.

urbantrailrunturnhout.strikingly.com.

Door de gangen van een schoolgebouw rennen zonder dat de directeur je op de hielen zit!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234