Donderdag 08/12/2022

Loonsverhoging verijdelt staking magistraten

Gent

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

De Gentse parketmagistraten en zetelende magistraten van de rechtbank van eerste aanleg krijgen bij de begrotingscontrole in februari een loonsverhoging. Met die belofte konden premier Verhofstadt en justitieminister Verwilghen een geplande actie bij de magistraten van de rechtbank van eerste aanleg in Gent op het laatste nippertje verijdelen.

Vandaag zouden alle zittingen van de rechtbank van eerste aanleg met een half uur opgeschort worden. Op de trappen van het Gentse justitiepaleis aan het Koophandelsplein zouden de magistraten het waarom van hun actie uitleggen. Vooral het uitblijven van eerdere beloftes zat de magistraten vrij hoog. Maar tijdens een onderhoud van het Nationaal Verbond van Magistraten van de Rechtbank van Eerste Aanleg met de premier en de minister vrijdag werden de plooien gladgestreken, waardoor de actie wordt opgeschort.

"Wat ons vooral stoorde, is dat de overheid publiekelijk beloftes verkondigt alsof ze al zijn verwezenlijkt terwijl er in realiteit nog niets van in huis is gekomen", verklaart woordvoerder Roland Tack. "Zo stelde de regering voor om de weddes van de parketmagistraten en zetelende magistraten van eerste aanleg gelijk te stellen met die van een vrederechter. Dat betekent voor een beginnend procureur en rechter een nettoverhoging van 10.000 frank per maand. Maar bij de begrotingsvoorstellen werd dat ingetrokken. We hebben er begrip voor dat er met de recessie minder geld is, maar het kan niet dat magistraten van eerste aanleg in beroep zaken behandelen van vrederechters en minder verdienen dan hen. Verhofstadt zag wel het belang in van die aanpassing. De premier en de minister hebben nu beloofd om bij de begrotingscontrole in februari toch 75 procent van de beloofde verhoging te geven. Wanneer het economisch weer beter gesteld is met het land krijgen we 100 procent."

De overheid stelde de magistraten ook gerust over de bouw van het nieuwe justitiepaleis aan het Rabot. De magistraten wachten al jaren op een betere huisvesting. De start van de werken is nu gepland in 2002 en tegen 2004 is de bouw klaar. In december en april verhuizen de onderzoeksrechters naar het vroegere vredegerecht, waardoor er meer ruimte vrijkomt. Volgens Verhofstadt en Verwilghen zullen de magistraten uitgerust worden met een gsm en zullen ze eerstdaags ook de langverwachte internetaansluitingen thuis mogen verwachten.

Volgens Tack gaat het niet om valse beloftes maar is er een echt engagement van de overheid. Om deze reden en om de onderhandelingen niet in gevaar te brengen schorten de magistraten hun geplande acties op tot de begrotingscontrole in februari 2002.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234