Woensdag 07/06/2023

Proximus

Loonplafond bij Proximus ter discussie na vertrek CEO Dominique Leroy

Dominique Leroy vertrekt als CEO bij Proximus. Mogelijk speelde haar loon een rol. Beeld BELGA
Dominique Leroy vertrekt als CEO bij Proximus. Mogelijk speelde haar loon een rol.Beeld BELGA

Een versoepeling van de loonnorm bij Proximus zou de zoektocht naar een nieuwe CEO een stuk eenvoudiger moeten maken. In de raad van bestuur gaan stemmen op om het loonpakket uit te breiden. Ook politiek lijken er mogelijkheden te liggen.

Stavros Kelepouris

Proximus moet op zoek naar een nieuwe baas, nadat Dominique Leroy vorige week haar vertrek naar de Nederlandse sectorgenoot KPN aankondigde. Door het loonplafond wordt die zoektocht enigszins bemoeilijkt: het loon van Leroy was beperkt tot maximaal 650.000 euro. “Je start met een handicap”, zei voormalig CD&V-minister Stefaan De Clerck, nu voorzitter van de raad van bestuur van Proximus, in De zevende dag op Eén.

Lees ook:

Standpunt: Een zot idee: als een bedrijf als Proximus het goed doet, moeten misschien ook de werkmieren beloond worden

Bij verschillende partijen is er in ieder geval appetijt om het loonplafond te versoepelen, blijkt uit een rondvraag van De Morgen. De N-VA pleitte er vorige week bij monde van Kamerlid Michael Freilich al voor het overheidsaandeel in Proximus af te bouwen. Op die manier zou het loonplafond niet meer gelden voor het bedrijf.

Aantrekkelijk pakket

Bij de liberalen wil minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open Vld) niet al te diep ingaan op de kwestie. “Als er een probleem is met het loonplafond, moet de volgende regering daarover beslissen.”

Dominique Leroy vertrekt als CEO bij Proximus. Mogelijk speelde haar loon een rol. Beeld REUTERS
Dominique Leroy vertrekt als CEO bij Proximus. Mogelijk speelde haar loon een rol.Beeld REUTERS

Tegelijk is wel duidelijk dat de mogelijkheid om aan de loonnorm te sleutelen niet van tafel geveegd wordt. “Het is nu aan de raad van bestuur om een aantrekkelijk pakket samen te stellen.” Daarmee verwijst De Backer naar de toegenomen verantwoordelijkheid van de raad van bestuur: die werd in de voorbije regeerperiode gevoelig uitgebreid. De bestuurders kunnen nu op eigen houtje met kandidaat-CEO’s onderhandelen over een groter loonpakket. Al moet de staat als grootste aandeelhouder uiteindelijk wel haar fiat geven.

Bij CD&V kon woordvoerder Steffen Van Roosbroeck zondag geen commentaar kwijt.

Ter linkerzijde is er geen draagvlak voor een aanpassing. “Ik vind het nogal grof dat sommigen nu opperen dat de baas meer moet verdienen, terwijl men enkele maanden geleden nog 1.900 ontslagen aankondigde”, zegt sp.a-kopstuk Meryame Kitir.

Bij Groen noemt voorzitster Meyrem Almaci de hele discussie “cynisch”. “Ik begrijp dat er een debat over is, maar we hebben het wel nog steeds over gigantische bedragen. Het loonplafond is ingevoerd omdat de excessieve toplonen een race naar boven ontketenen. Als overheidsbedrijf moet je het goede voorbeeld geven en de groeiende ongelijkheid tussen gewone werknemers en de bedrijfstop ter discussie stellen.”

Onderzoek

Na de aankondiging van Leroys vertrek opende de beurswaakhond FSMA een onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis. Op 1 augustus verkocht Leroy een pakket aandelen voor 285.342 euro. De FSMA onderzoekt of Leroy oneerlijk voordeel haalde uit de verkoop, door de aandelen van de hand te doen op een moment dat ze mogelijk al wist dat ze zou vertrekken.

Leroy reageerde zondag. Ze stelde dat ze begin augustus weliswaar met KPN in gesprek was, maar dat ook een hernieuwing van haar mandaat bij Proximus op tafel lag. Bovendien kwam ze uit een zogenaamde gesloten periode, waarin ze geen aandelen mocht verkopen. Die periode eindigde op 1 augustus. “Ik heb dus eind juli instructies gegeven aan mijn bank om op die dag aandelen te verkopen.” Dat heeft ze bovendien – zoals verplicht is – gemeld bij de FSMA.

Normaliter eindigt het mandaat van Leroy in december, maar de vakbonden vragen haar onmiddellijk ontslag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234