Zaterdag 28/03/2020

Groep van Tien

Loonoverleg herstart, maar het wordt ‘verduiveld’ moeilijk

Premier Charles Michel tijdens een bijeenkomst van de Groep van Tien eind vorig jaar. Toen werd er geen loonakkoord gevonden.Beeld BELGA

Vakbonden en werkgevers kijken elkaar vandaag opnieuw in de ogen. Ze proberen een loonakkoord voor dit en volgend jaar rond te krijgen. Een eerste poging strandde op een voor de bonden te magere loonmarge van 0,8 procent. Nieuwe berekeningen van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) moeten het overleg terug op de rails krijgen. Maar dat dreigt ‘verduiveld’ moeilijk te worden, zo klinkt in vakbondskringen. Het overleg verloopt “traag en moeilijk”, klinkt het bij bronnen aan de onderhandelingstafel.

De sociale partners, verenigd in de Groep van Tien, onderhandelen vanaf 09.00 uur over een nieuw loonakkoord, dat de loon- en arbeidsvoorwaarden voor 2019 en 2020 vastlegt. Een eerste poging in januari mislukte. Voor de bonden was 0,8 procent meer loon bovenop de index te weinig. De werkgevers hielden dan weer vast aan de loonwet, die zegt dat de maximale marge niet mag worden overschreden. Resultaat: een nationale staking op 13 februari.

Nieuwe berekeningen van de CRB moesten soelaas brengen, in de vorm van lager dan verwachte inflatiecijfers. Dat maakt de weg vrij voor wat extra loon. De CRB becijferde de nieuwe maximaal beschikbare marge op 1,1 procent: een stijging dus met 0,3 procentpunt. Dat is exact hetzelfde als de loonnorm van twee jaar geleden en meteen de ondergrens voor de vakbonden.

Koopkrachtverhogingen

De bonden moeten bespreken of ze akkoord gaan met 1,1 procent loonopslag bovenop de index, eventueel aangevuld met allerlei netto koopkrachtverhogingen. Van dat laatste zijn ze geen grote voorstander: het zaagt de poten vanonder de sociale zekerheid. De werkgevers van hun kant moeten dat willen betalen, gelet op hun concurrentiepositie tegenover de buurlanden.

Behalve over de lonen wordt onderhandeld over andere belangrijke sociale dossiers, zoals de verdeling van de welvaartsenveloppe. Ook een verlenging van bepaalde swt- of brugpensioenakkoorden, een verhoging van de minimumlonen, de landingsbanen en mogelijke mobiliteitsvergoedingen staan op de agenda. De werkgevers zullen dan weer aandringen op bijkomende flexibiliteit.

ACV: “Wordt verduiveld moeilijk”

Het overleg kondigt zich “verduiveld” moeilijk aan, zo erkende ACV-voorzitter Marc Leemans bij aanvang van het overleg.

Bij de start van het overleg bleek dat de vakbonden kunnen leven met de voorgestelde 1,1 procent loonopslag. Maar, zo zegt Leemans: “Er moet heel wat meer bij.”

De bonden mikken in het bijzonder op een verhoging van de minimumlonen. Miranda Ulens, algemeen secretaris van de socialistische vakbond, plakte daar zelfs een bedrag op: +10 procent, of een verhoging van de minimumlonen met een euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234