Maandag 26/10/2020

'Loonlasten werken verstikkend'

In België roomt de staat meer van de loonkosten af dan in enig ander westers land, zo heeft de Oeso vastgesteld. Voor het VBO een aanleiding om nog eens voor lastenverlaging te pleiten. 'Maar we willen niet vandaag alles ineens', zegt adviseur Niko Demeester geruststellend.

Een Oeso-rapport heeft vastgesteld dat de loonlasten in België extreem hoog zijn. Belastingen en werknemers- en werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid zorgen ervoor dat in totaal 57 procent van de loonkosten wordt afgeroomd. De werknemer zelf levert 42 procent van zijn brutoloon in, een percentage dat alleen in Denemarken hoger is.

Een mooie bevestiging van de VBO-pleidooien voor lastenverlaging.

Niko Demeester: "Het VBO zegt al sinds jaar en dag dat de loonlasten te hoog zijn. Het gaat om een overdreven bestraffing van arbeid. Dat komt de motivatie van de werknemers niet ten goede. Van de beloning voor hun inspanningen houden ze immers relatief weinig over. Bovendien verstikken de hoge lasten de creatie van nieuwe jobs."

De regering heeft al meermaals beloofd iets aan de toestand te doen.

"De Oeso-cijfers dateren uit 1998 en sindsdien is door de vorige regering en ook de huidige een proces van lastenverlaging ingezet. De bijdragen voor de sociale zekerheid zijn al verlaagd, en voor het najaar is een grootscheepse fiscale hervorming voorzien. Of dat laatste echt een lastenverlaging zal betekenen, valt nog te bezien. Wordt het een nettodaling van de fiscale druk of een verschuiving? We hopen op een daling. Maar dan nog is het belangrijk hoe die daling wordt doorgevoerd."

Hoe bedoelt u?

"Bij de verlaging van de socialezekerheidsbijdragen is het effect op de nettolonen heel duidelijk. Bij een fiscale hervorming is dat minder evident. Er moet voor gewaakt worden dat er bijvoorbeeld geen nieuwe werkloosheidsvallen zouden ontstaan. Dat zou kunnen als men bijvoorbeeld het aftrekbaar bedrag zou verhogen. Dan heb je wel de arbeidskost verlaagd en het nettoloon verhoogd, maar is het effect op de werkloosheid waarschijnlijk gering."

Hoe zou het dan wel moeten?

"Door de belastingpercentages op de inkomensschalen te verlagen bijvoorbeeld. En wat betreft de bijdragen aan de sociale zekerheid pleiten wij voor een herbegrenzing op de bijdragen."

Wat is dat?

"In het midden van de jaren tachtig waren de bijdragen voor de sociale zekerheid begrensd. Je hoefde die bijdragen maar voor een gedeelte van je loon te betalen. Daarna zijn de bijdragen ontgrensd om een ontsporing van de overheidsfinanciën te voorkomen. Nu de financiële toestand van de staat weer een beetje op orde is, kan men volgens ons opnieuw een begrenzing invoeren. Op die manier zou ook het verzekeringskarakter van die bijdragen meer uit de verf komen. Want nu is wel de uitkering begrensd, maar de bijdrage niet."

Zo'n begrenzing zou ook de inkomsten voor de sociale zekerheid terugschroeven. Dat is een minder prettig effect.

"Vroeg of laat komt het hoe dan ook tot een breekpunt. Met het oog op de vergrijzing van de samenleving zal er iets moeten gebeuren. Maar de inkomsten verhogen kan ook door meer werkgelegenheid te creëren."

Wat dat betreft is de regering toch op de goede weg.

"De jobcreatie van het laatste jaar is volgens mij aan twee dingen te danken: de loonmatiging en de bijdragenverlaging. De economische groei was vorig jaar lager dan in 1998, maar de groei in werkgelegenheid was even groot. Er is nu dus minder groei nodig om tot evenveel extra jobs te komen. Dat heeft veel te maken met de eerste tranche van de lastenverlaging, die vorig jaar is ingegaan."

De huidige regering heeft er onlangs nog een schepje bovenop gedaan.

"Als je naar de Oeso-cijfers kijkt, zie je dat er best nog wat meer schepjes bovenop mogen." (RM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234