Vrijdag 03/04/2020

Loonkloof met buurlanden wordt iets minder diep

De loonkloof in België met onze belangrijkste buurlanden neemt in 2014 af tot 3,8 procent. In 2012 bedroeg de loonkloof nog 4,8 procent. Dat staat te lezen in het jaarlijkse rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). Voor de vakbonden is het glas halfvol, de werkgevers vinden het glas halfleeg.

In het rapport dat door de CRB gepubliceerd werd, wordt ook de loonnorm bepaald - de mate waarin de lonen in de privésector in ons land mogen stijgen - maar dat is dit jaar niet van toepassing. Het interprofessioneel akkoord voorziet immers geen extra marge voor 2013-2014. En dat werpt zijn vruchten af.

In 2012 bedroeg de loonkostenhandicap nog 4,8 procent. Volgens de CRB zouden de lonen in de periode 2013-2014 met 3,5 procent stijgen, tegenover een toename met 4,5 procent in de buurlanden.

De belangrijkste reden waarom de loonkloof met de buurlanden een beetje dichtgereden wordt, is de bevriezing van lonen bovenop de index door de federale regering. Wat in mindere mate meespeelt zijn maatregelen om prijsstijgingen te temperen, zoals de matiging van de energieprijzen en de verrekening van de koopjes in de index.

Haast klassiek is dat de vakbonden en de werkgevers het rapport verschillend interpreteren. Het ABVV bijvoorbeeld wijst erop dat de kloof nog meevalt - "ver van de 16,5 procent die de werkgevers graag citeren". Bovendien is er geen rekening gehouden met "de miljarden aan loonsubsidies die onze bedrijven ontvangen".

Het ACV is minder radicaal en hamert erop dat er een doelgerichte aanpak moet komen door een belastingverschuiving naar inkomens uit vermogen. De christelijke vakbond benadrukt "dat deze lastenverschuiving de meest doelmatige invulling moet krijgen: naar lage lonen, industrie en non-profit. Voor een maximaal werkgelegenheidseffect".

Bij de werkgevers is men opgelucht dat de loonkloof afneemt, maar roept men tegelijk op om een tandje bij te steken. "Aan dit tempo duurt het nog acht jaar voor de ontsporing sinds 1996 is weggewerkt", aldus Unizo. "Het is blijkbaar zeer moeilijk om de tanker te keren. De regering kondigde bijkomende maatregelen aan in het kader van het competitiviteitspact, maar het zal vooral de volgende regering zijn die deze maatregelen moet versnellen en versterken", aldus Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Lager dan gehoopt

Het VBO wijst erop dat de daling van de loonkloof lager uitvalt dan de doelstelling van de regering. "De aanpassingen aan de index lijken niet het vooropgestelde effect op te leveren", klinkt het. Volgens Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka, moet een economische schok de competitiviteit drastisch herstellen. "Nu kost een uur arbeid bij ons gemiddeld 40,5 euro. Dat is het hoogste cijfer in de eurozone en liefst 16,5 procent meer dan in de buurlanden. Dat heeft voor een groot deel te maken met de belasting op arbeid die veel hoger ligt dan in de buurlanden. We heffen 42 procent, niemand doet ons dit na. We prijzen ons volledig uit de markt", aldus Libeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234