Vrijdag 05/06/2020

ereloon dokters

"Loonkloof bij artsen wordt al aangepakt"

archiefbeeldBeeld thinkstock

De loonkloof tussen verschillende soorten dokters wordt aangepakt. Dat stelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Een vakgroep aan de UGent is bezig met het opstellen van objectieve criteria die kunnen leiden tot een evenwichtiger systeem. "Het systeem moet solidair zijn én betaalbaar blijven."

Het was CM-voorzitter Luc Van Gorp die de kat de bel aanbond. Niet alleen verdienen artsen veel meer dan verpleegkundigen. Ook de kloof tussen wat bijvoorbeeld een pediater en een nierspecialist verdienen is vaak bijzonder groot, stelt Van Gorp in Het Nieuwsblad.

De Belgische vereniging van artsensyndicaten, is niet te spreken over de "frontale aanval" van Van Gorp. "We kunnen met de mutualiteiten praten als zij ophouden met winstgevende apotheken te runnen of dure farmaproducten op de markt te brengen", reageert voorzitter Marc Moens scherp. "De bedoeling van Van Gorp is om alle artsen te doen werken aan tarieven die de mutualiteiten opleggen."

Moens geeft toe dat er "vast wel enkelingen zullen zijn die 600.000 euro per jaar verdienen", maar benadrukt dat artsen een deel van hun ereloon afdragen aan het ziekenhuis waar ze werken. De bedragen die circuleren moeten dus met een korreltje zout worden genomen. 

Dat dokters meer verdienen dan verpleegkundigen is normaal, stelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "Zij hebben vaak 15 jaar gestudeerd, en zijn dus pas veel later pensioen beginnen opbouwen. Daar moet dus wel iets tegenover staan, maar het moet natuurlijk wel correct blijven."

Hervormingen op tafel

En ook de kloof tussen de dokters onderling wordt  aangepakt, zegt De Block. Dat was ook één van de doelstellingen die ze zichzelf in het regeerakkoord heeft opgelegd. "We zijn tegelijkertijd bezig aan de hervorming van de ziekenhuisfinanciering, de herziening van de nomenclatuur en de herijking van de erelonen. Die hervormingen zijn allemaal met elkaar verbonden", legt haar woordvoerster uit.

De Blocks grootste prioriteit was de ziekenhuisfinanciering, weet gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent). Aangezien artsen een deel van hun ereloon afdragen aan het ziekenhuis, zijn ziekenhuizen die in financieel moeilijker vaarwater zitten geneigd hun artsen meer prestaties te laten leveren. Op die manier stijgt zowel het loon van de arts als het inkomen van het ziekenhuis. Maar dat gaat ten koste van de zorg voor de patiënt, zeggen critici.

Om tot een gedragen loonhervorming te komen is de vakgroep van Annemans bezig met het opstellen van objectieve criteria om artsenlonen te bepalen. Annemans maakt deel uit van die groep. "Hoeveel tijd besteed je als arts aan een patiënt? Wat is de emotionele belasting? Wat is de fysieke belasting? Hoeveel expertise heb je nodig?", somt hij enkele van de criteria op die in rekening worden gebracht.

Verschillen nooit volledig weg

Zo'n hervorming is hoognodig, vindt Annemans. Dat dokters goed verdienen, is terecht. Maar dat de ene dokter een veelvoud krijgt van een andere, is niet correct. Volgens Annemans zien de artsen dat ook zelf in. "Er zullen verschillen blijven, maar die zullen niet meer zo groot zijn."

Ook de artsensyndicaten doen hun duit in het zakje, vertelt Moens. "We hebben het loon van de huisartsen opgewaardeerd door af te romen bij de toplonen. En daar zien we de positieve effecten van: afgelopen jaar koos 43 procent van de studenten geneeskunde voor de afstudeerrichting huisarts, wat tien jaar geleden maar 32 procent was. Ook pediaters en dermatologen hebben al van die herverdeling kunnen profiteren. We doen voort, maar dat gaat geleidelijk aan."

Begin december stellen Annemans en de andere academici hun rapport voor. Daar kijkt De Block reikhalzend naar uit. Ze hamert wel op de betaalbaarheid van het systeem. "Ik hoor graag zeggen dat de lonen omhoog moeten, maar het systeem moet solidair zijn én ook de komende jaren nog betaalbaar blijven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234