Zondag 29/03/2020

Update

Loon hangt wel degelijk af van nationaliteit of herkomst

Beeld thinkstock

Je loon en je positie op de arbeidsmarkt hangen wel degelijk af van je nationaliteit of je land van herkomst. Migranten, ook van de tweede of derde generatie, botsen nog steeds op structurele barrières. Dat blijkt uit het eerste rapport van de Socio-economische Monitoring die de FOD Werkgelegenheid en het gelijkekansencentrum CGKR uitbouwden.

Aan het nieuwe meetinstrument is zeven jaar gesleuteld. Het is niet gestoeld op een peiling of steekproef, maar op de exhaustieve gegevens van het rijksregister en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Volgens de auteurs bevestigt het rapport ontegensprekelijk dat de positie van werknemers op onze arbeidsmarkt afhangt van hun nationaliteit of land van herkomst. Bepaalde groepen werknemers van buitenlandse origine lopen wel degelijk een hoger risico op werkloosheid, een lager loon en een nadelige arbeidsregeling of beroepsstatuut, luidt het.

Structurele barrières
Ook migranten van tweede of derde generatie botsen nog steeds op structurele barrières. Zowel de structuur van de arbeidsmarkt als directe en indirecte discriminatie spelen daarbij een rol, aldus het rapport, dat volgens de auteurs een vollediger beeld schetst over migranten van tweede of derde generatie dan voorheen. Bijkomende actie is nodig, besluit het gelijkekansencentrum. Het wil een KB dat positieve acties mogelijk zou maken, maar ook meer focus op het diversiteitsbeleid bij alle federale en regionale beleidsactoren. Werkgevers moeten zich tot slot net als alle andere betrokken spelers buigen over de nog bestaande belemmeringen op de arbeidsmarkt.

Vergrijzing
De structurele barrières voor werknemers van vreemde origine moeten absoluut weg. In hun belang, maar niet minder in het belang van de Belgische economie en onze welvaartstaat. Met de aanstormende vergrijzing zal immers "al wie poten en oren heeft, moeten werken", reageert minister van Werk Monica De Coninck (sp.a). "We zijn er nog lang niet", aldus minister De Coninck. Ze erkent dat de achterstand waarschijnlijk zeer diverse oorzaken kent, waarbij burgers van vreemde origine ook zelf een verantwoordelijkheid hebben. Kennis van de landstalen blijft soms een pijnpunt, net als belemmeringen voor vrouwen om te studeren of uit werken te gaan, aldus de socialiste. "Maar uiteraard is er ook op de arbeidsmarkt racisme aanwezig, en daar is niets relatiefs aan", vervolgde De Coninck. Andere werkgevers willen misschien wel, maar hebben wat koudwatervrees. Een contradictie, vindt de minister, want onze samenleving was nog nooit zo verscheiden.

Falende migratiebeleid
Oppositiepartij N-VA wijst "de rigide Belgische arbeidsmarkt" en "het jarenlange falende migratiebeleid" met de vinger. "Jarenlang rustte er een taboe op verplichte inburgering. Men oogst vandaag helaas wat men jarenlang gezaaid heeft", hekelt Kamerlid Zuhal Demir. N-VA grijpt het rapport ook aan om nieuwe hervormingen aan de arbeidsmarkt te bepleiten. De werkloosheidsuitkeringen moeten beperkt worden in de tijd, de loonkosten moeten omlaag en we moeten inzetten op flexibelere arbeid, aldus Demir. Tegelijk moeten mensen van vreemde origine beter geschoold worden, moet hun talenkennis omhoog en is er nood aan actieve migratie, klinkt het.

Dwingend streefcijfer
Het Minderhedenforum ziet dat heel anders. Ook daar is het "vrijblijvend diversiteitsbeleid" kop van jut, maar bepleit men het recept van dwingende streefcijfers per sector. "Als de streefcijfers in die plannen niet gehaald worden, moeten bedrijven uitleggen hoe dit komt en acties voorleggen om het beter te doen", vindt directeur Naima Charkaoui. Tegelijk moeten dezelfde lastenverminderingen en andere maatregelen ingevoerd worden die nu 55-plussers al aan het werk moeten krijgen, aldus nog het Minderhedenforum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234