Maandag 19/08/2019

Israëlisch conflict

Lont gaat weer aan op kruitvat Golan

Beeld © REUTERS

In het Midden-Oosten groeit de vrees voor een nieuw conflict, nadat Hezbollahstrijders een Israëlisch konvooi bestookten. Daarbij stierven twee Israëlische militairen en raakten er zeven gewond. Israël sloeg terug met lucht- en artillerie-aanvallen op het zuiden van Libanon, waarbij een Spaanse VN-militair om het leven kwam.

De aanval van Hezbollah was de grootste sinds het einde van de zomeroorlog tussen Hezbollah en Israël in 2006. Hezbollah beschoot de patrouille rond half twaalf 's ochtends in de Shebaa-boerderijen, een betwist gebied op de grens tussen Israël, Libanon en Syrië. Een uur later werden ook mortiergranaten vanuit Libanon op Israël afgeschoten. De beschietingen gingen door tot in de namiddag.

"Wij zullen niet toestaan dat terreur de levens van onze burgers bedreigt", waarschuwde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu kort na de aanval op Twitter. Later zei hij dat Hezbollah moest "kijken wat er in Gaza is gebeurd", een verwijzing naar het geweld dat daar afgelopen zomer 2.000 levens eiste, grotendeels Palestijnse burgers. De Verenigde Staten veroordeelden de aanval, maar riepen op tot kalmte.

De spanning in het grensgebied komt na toenemende schermutselingen tussen beide partijen. Israël beschoot woensdag ook posities van het Syrische leger, na een raketaanval dinsdag op de door Israël bezette Golanhoogvlakte.

De dodelijke actie van Hezbollah, een Libanese sjiitische beweging die door Iran wordt bewapend en getraind, komt tien dagen nadat Israël een Hezbollahpatrouille beschoot op het Syrische deel van de Golanhoogvlakte. Daarbij stierven zeker zes strijders. Onder de doden waren een Iraanse generaal en de zoon van wijlen Imad Mughniyeh, voormalig militair leider van Hezbollah en bijna een heilige in de ogen van aanhangers van de groep.

Volgens Tel Aviv bereidde de Hezbollahpatrouille een aanval op Israël voor. Hezbollah zegt dat het ging om een routineuze verkenningsmissie. Iran waarschuwde voor een "vernietigend antwoord", en het Israëlische leger is sindsdien in verhoogde staat van paraatheid.

Sinds de desastreuze oorlog in juli 2006 is het relatief rustig geweest op de Israëlisch-Libanese grens. In dat conflict stierven zeker 1.000 Libanezen, grotendeels burgers, en 160 Israëli's, grotendeels militairen. Maar geen van beide partijen kwam als overtuigende winnaar uit de strijd. Hezbollah werd door veel Libanezen verantwoordelijk gehouden voor de enorme verwoesting in het land. Israël moest een invasie voortijdig afbreken door onverwacht sterk verzet van Hezbollah.

Sindsdien heeft Hezbollah waarschijnlijk raketten vergaard die bijna heel Israël kunnen bereiken. Israël waarschuwt op zijn beurt dat bij de volgende oorlog heel Libanon een doelwit zal zijn. Beide partijen weten dat een nieuw conflict nog veel verwoestender wordt dan de oorlog van 2006, en het leek er de afgelopen tien jaar op dat deze kennis voor terughoudendheid zorgde. Bovendien heeft zowel Israël als Hezbollah de handen vol op andere fronten.

Door binnen tien dagen na de Israëlische aanval op Hezbollah een complexe actie tegen Israël uit te voeren, laat Hezbollah wel zien dat zij hun voornaamste vijand niet vergeten zijn. Dat is een boodschap aan zowel hun achterban, als aan Tel Aviv.

Spiraal van geweld

Hezbollah en de Iraniërs hebben nu waarschijnlijk hun punt gemaakt. Tot zover blijft het aantal Israëlische doden beperkt tot twee. Israël ontkent Hezbollah's claim dat zij ook een militair gevangen hebben genomen. Maar Tel Aviv zal hoogstwaarschijnlijk antwoorden. De aankomende parlementsverkiezingen verhogen de druk op Israëlische leiders om krachtig over te komen - al kan actie die tot oorlog leidt beleidsmakers duur komen te staan bij de stembusgang.

De vraag is dan ook wat Israël doet. Een proportionele reactie - zoals het bombardement van een afgelegen trainingskamp van Hezbollah - zou waarschijnlijk niet tot verdere escalatie leiden. Een aanval die veel burgerslachtoffers tot gevolg heeft, of grootschalige acties die gericht zijn op ernstige verzwakking van Hezbollah's capaciteiten, zullen vrijwel zeker tot een spiraal van geweld leiden.

Maar ook als zowel hoofden in Libanon en Israël koel blijven, is moeilijk te voorspellen wat er gebeurt. Geen van beide partijen wil een nieuwe oorlog. Maar ook als beide kampen vinden dat zij proportioneel reageren, kunnen miscalculaties snel tot een escalatie leiden. Op dit moment is ieder projectiel dat de Libanees-Israëlische grens overvliegt een potentieel startschot voor hernieuwd conflict.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden