Dinsdag 17/09/2019

Gezondheid maatschappij

Longspecialist over eerste mogelijke slachtoffer van e-sigaret: ‘Vapen is schadelijk’

De e-sigaret komt steeds vaker in opspraak Beeld Photo News

In de Amerikaanse staat Illinois is een patiënt overleden aan de gevolgen van een longziekte die in verband wordt gebracht met het roken van elektronische sigaretten. ‘De e-sigaret is absoluut geen veilig alternatief voor roken’, zegt professor Guy Joos, longarts aan het UZ Gent.

Het inademen van damp, zoals bij de werking van een e-sigaret, is niet zo onschadelijk als gedacht. In de Verenigde Staten is een damper overleden aan de chronische longziekte bronchiolitis obliterans, of de zogeheten popcornlong. Dat meldt het Amerikaanse Centre for Disease Control and Prevention (CDC). Voor professor en longspecialist Guy Joos (UZ Gent) wordt de e-sigaret beter strenger gereglementeerd.

Wat is een popcornlong eigenlijk?

“De wetenschappelijke benaming is obliterative bronchiolitis. Het is een soort ontsteking van de kleinste luchtwegen in de longen (bronchiolen). Daardoor vermindert hun capaciteit en efficiëntie, en het kan ernstige gevolgen hebben. Het lukt ook niet altijd om met medicijnen hulp te bieden.”

Is het vaak voorkomend, of toch eerder zeldzaam?

“Op zichzelf komt het af en toe wel voor. Elke longarts zal wel een aantal gevallen zien in zijn praktijk, al is het geen klassieke longziekte. Het kent veel verschillende oorzaken en het is niet steeds makkelijk om de oorzaak te detecteren. We zien zelfs gevallen die gelinkt zijn aan reuma. De bronchiolen kunnen ontstoken raken door inademing van chemische deeltjes, zoals amoniak of butaan. Vandaar de naam popcornlong, omdat het voor het eerst werd vastgesteld bij arbeiders die in een popcornfabriek werkten en daar diacetyl (butaan) inademden.”

Beeld Photo News

Is het verband tussen de e-sigaret en de popcornlong aannemelijk?

“Daarvoor is meer onderzoek nodig vrees ik. Kijk, het is honderd procent zeker dat het gebruik van de e-sigaret schadelijk is. De chemicaliën worden op hoge temperatuur verbrand en ingeademd. We weten uit eerdere onderzoeken al dat dit schade berokkent aan de longen en gevallen van kanker veroorzaakt. Het tast ook de longblaasjes aan, dat is aangetoond bij proefdieren en bij mensen is het aangetoond dat de bloedvaten beschadigd worden. Het Amerikaanse Centre for Disease Control and Prevention (CDC) maakt nu de link met de popcornlong bij dit eerste sterfgeval. Feit is dat we de gevolgen pas op langere termijn zullen weten. Bij de gewone sigaret heeft het ook vele jaren geduurd voor we alle gezondheidsrisico’s kenden. Dat zal bij de e-sigaret net zo zijn.”

De e-sigaret als gezond alternatief voor roken is niet houdbaar?

“Neen, absoluut niet. Longartsen zeggen al jaren dat de e-sigaret niet als veilig alternatief voor roken mag beschouwd worden. Voor mensen die willen stoppen met roken bestaan er veiliger alternatieven, denk maar aan pleisters of nicotinekauwgom. Er zijn zelfs geneesmiddelen om mensen van hun rookverslaving af te helpen.”

“Bijkomend probleem is dat de e-sigaret vaak zelfs een opstapje is om te beginnen met roken. Zoals het nu in de markt is gezet, met zijn fijne kleurtjes en smaakjes, kunnen jongeren het als iets onschuldig beschouwen. Dat is nefast, want dat is het absoluut niet. Het zou veel strenger gereglementeerd moeten worden. We zullen de komende jaren steeds vaker geconfronteerd worden met de gevolgen van vapen, dit eerste sterfgeval zal spijtig genoeg niet het laatste zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234