Woensdag 08/02/2023

Dossier dokterslonen

“Lonen van 800.000 euro? Dat vind ik niet kunnen”

null Beeld Eleni Debo
Beeld Eleni Debo

Psychiaters bengelen doorgaans onderaan de lijstjes van inkomens van artsen. Al spreekt een van hen dat resoluut tegen. “Onderling zijn er minstens evenveel verschillen. De politiek moet die gemiddelde lonen vastleggen.”

EC/SV/CG

Psychiaters staan notoir onderaan de lijst als je de inkomens van artsen vergelijkt. Klopt dat?

“Waar je werkt, bepaalt je loon. Ik ken geen enkele andere specialistengroep met zoveel onderlinge verschillen. Wie enkel ambulant werkt, in de thuiszorg of de privé, of in een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), is nog altijd een laagverdiener. Artsen in psychiatrische ziekenhuizen en algemene ziekenhuizen hebben sinds enkele jaren een gemiddeld artsenloon. Sommigen combineren dit nog met privépraktijk. Zo krijg je een wildgroei zonder enige structuur.

“Als een psychiater meer verdient in een ziekenhuis dan in een ander, dan is dat niet omdat patiënten daar opeens veel meer betalen, maar omdat er meer consultaties gebeuren. Misbruik kan vooral gebeuren ‘op volume’: artsen die snel langs elke kamer van het ziekenhuis passeren en ondertussen ook andere prestaties aanrekenen. Maar exacte cijfers hebben we daar niet van.”

Over welke grootteorde van loon spreken we dan?

“Ik verdien net geen 200.000 euro bruto per jaar voor een voltijdse baan in een 40-urenweek. Dat is volgens mij een gemiddeld loon, maar de vraag is natuurlijk altijd hoeveel uren er tegenover staan. In een psychiatrisch ziekenhuis is een 24-urenweek een fulltimebaan. Daar verdient een psychiater globaal zo’n 25 procent meer, dus 250.000 euro bruto, maar dan slechts voor een 24-urenweek. Er bestaan tabellen met lonen per specialisme, maar onderling is er minstens evenveel variatie. Dat is ook zo binnen de psychiatrie.”

Wie verdient het minste en het meeste in uw ziekenhuis? Ontdek hoeveel een arts in uw ziekenhuis verdient.

Een UZ is niet hetzelfde als een AZ? Wat is een ereloon precies? Duizelig van alle termen? Laat ons helpen met het abc van de dokterslonen.

De afgelopen maanden probeerde De Morgen stap voor stap het hele kluwen van de ziekenhuisfinanciering te ontwarren. Hier leest u hoe we hierbij precies te werk zijn gegaan.

Reageren? Mail naar dokterslonen@demorgen.be

Wat vindt u zelf een fair loon?

“Persoonlijk vind ik het voorstel van professor Lieven Annemans (gezondheidseconoom Universiteit Gent, red.) een heel faire start: een mediaan van 200.000 als norminkomen, met enkele afwijkingen hierop. Voor mij weegt dat op tegen de verantwoordelijkheid die artsen dragen. Je kunt het ook internationaal verantwoorden, want in het buitenland hoor ik dezelfde bedragen terugkomen.

“Er moet nog altijd spreiding zijn, want er zijn nu eenmaal specialisten die bij nacht en ontij uit hun bed moeten, zoals een interventioneel radioloog. Wie pech heeft, zou elke nacht tromboses mogen oplossen. Daar mag uiteraard iets tegenover staan. Maar dan ga je van 200.000 naar 300.000 euro, niet naar 800.000. Zulke hoge lonen, dat vind ik eigenlijk niet kunnen, daar wil ik heel duidelijk in zijn. Het Riziv zou deze uitschieters moeten controleren.”

Hoe overtuig je iemand om de helft van zijn loon af te staan?

“Dat zal moeilijk zijn, dus de politiek moet daar de knoop doorhakken. Moest het jaarloon van een psychiater hoger liggen dan het loon van de minister, zoiets krijg je nooit uitgelegd aan de maatschappij. Maar er zijn nu al specialisten die veel meer verdienen. De verloning van een psychiater blijft in schril contrast staan met de betaling van sommige andere prestaties.

“Ik verwacht van de politiek dat ze per specialisme en per activatiegraad vastleggen wat het gemiddelde loon is en welke speling er mag zijn. Net zoals ik verwacht dat ze degenen die te snel rijden op de autosnelweg ter verantwoording roepen.”

Zouden artsen dan transparant moeten zijn over hun loon?

“Eigenlijk moet dat gewoon openbaar besproken worden. Maar dat schrikt bepaalde individuele artsen af, want dan moeten ze ook uitleggen hoe ze hun inkomen samenstellen. En die inkomens-activiteiten moeten in principe binnen een dag van 24 uur passen en binnen de Riziv-regulering. Wie daar heel elastisch mee omspringt, wil daar natuurlijk niet over spreken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234