Donderdag 02/04/2020

Update

Lonen in België stegen 5,1 procent meer dan bij buren

Beeld PHOTO_NEWS

De loonhandicap van België tegenover zijn buurlanden is opgeklommen tot 5,1 procent. Dat blijkt uit het technisch verslag dat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) op zijn website plaatste, meldt de krant Le Soir. Sinds 1996 zijn de lonen in België dus 5,1 procent meer gestegen dan die in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

De loonhandicap lag twee jaar geleden nog op 4,2 procent, volgens de CRB omwille van de herhaalde olieschokken de voorbije jaren. Die leidden tot prijsverhogingen, wat zich in België door de automatische loonindexering vertaalde in hogere lonen. Een tweede verklaring is het loonmatigingsbeleid in Duitsland.

De federale regering heeft de lonen voor twee jaar bevroren (behalve indexering en baremaverhogingen), maar die maatregel lijkt onvoldoende om de loonhandicap te verkleinen, aldus de krant.

ABVV
Anne Demelenne, algemeen secretaris van de socialistische vakbond ABVV, waarschuwt voor een onvolledige en beperkte vergelijking van de lonen in België met die in de buurlanden. "De lonen blijven de motor van de economie", aldus Demelenne.

"Men moet appelen met appelen vergelijken", reageert Demelenne. "Het beleid van loonmatiging in Duitsland blijft problematisch. Er worden baantjes met erg lage arbeidsvoorwaarden gecreëerd om werklozen te reïntegreren." Als bovendien de loontoeslagen en sociale subsidies voor bedrijven meegeteld worden, wordt de loonkloof met onze buurlanden volgens Demelenne aanzienlijk verminderd.

Voor het ABVV vormen de lonen in België geen probleem. "We zullen nooit concurrentieel zijn met landen die lonen hebben die tien keer lager liggen", benadrukt ze. Het probleem van de Belgische bedrijven zit volgens haar eerder in tekortkomingen op vlak van opleiding, innovatie en onderzoek en ontwikkeling. Te weinig bedrijven houden zich bovendien bezig met het maken van eindproducten.

ACV
Ook de christelijke vakbond ACV wijst op de "opleidingshandicap van 45,3 procent of de innovatiehandicap van 35 procent". "Net als vorige jaren zullen sommigen dit verslag zeer selectief lezen. Of ze zullen stellen dat het verslag de zaken te rooskleurig voorstelt. Om dan meteen een nieuwe aanval op de index en loonvorming te kunnen organiseren", zegt Claude Rolin, algemeen secretaris van het ACV.

Het ACV wil de reële loonkloof gefaseerd wegwerken, "zonder de indexering op de helling te zetten, zonder ons model van sociaal overleg te ontwrichten en zonder het loonoverleg door een aanpassing van de wet van 1996 op het concurrentievermogen voor jaren totaal onmogelijk te maken". De federale overheid moet voor de vakbond ook een inspanning doen "door een verschuiving van lasten op arbeid naar andere inkomens en in het bijzonder vermogens".

Unizo
Unizo noemt de recente aanpassingen aan de index en de voorziene lastenverlagingen "stappen in de goede richting", maar vindt dat onvoldoende en vraagt een hervorming van het indexsysteem. Daarnaast pleit de organisatie voor een snelle aanpassing van de wet van 1996 ter bevordering van de werkgelegenheid en de competitiviteit waarbij loonontsporingen in de toekomst onmogelijk worden. Dat zijn voorstellen die de vakbonden doen huiveren.

Hervorming
Unizo wil niet dat de index wordt afgeschaft, maar vraagt wel dat de automatische indexaanpassing wordt hervormd. De lastenverminderingen die de regering doorvoerde, zijn goed maar "te laat en onvoldoende" voor Unizo. De ondernemersorganisatie dringt aan op een "bijkomende en dringende loonlastenverlagingsshock van 5 procent".

Ook NSZ hamert op de nood aan een loonlastenverlaging. "Een lastenverlaging voor de drie eerste aanwervingen, een maatregel die sinds begin oktober 2012 in voege is, of een lastenverlaging van 0,3 procent, zoals die beslist werd tijdens de laatste begrotingsopmaak, zijn op zich waardevolle maatregelen, maar een algemene loonlastenverlaging voor kmo's en ondernemers brengt veel meer zoden aan de dijk", luidt het.

Juridische maatregelen
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vraagt "nogmaals met aandrang" dat de regering haar beslissingen omtrent de loonbevriezing "zo snel mogelijk juridisch verankert zodat de eventuele onduidelijkheid rond de uitvoering ervan definitief van de baan is".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234