Dinsdag 06/12/2022

NieuwsVerenigd Koninkrijk

‘London Bridge is down’: wat gebeurt er als de Queen overlijdt?

De Britse koningin in 2012 tijdens de voorstelling van de toen gloednieuwe uniformen van de wachters. Beeld Photo News
De Britse koningin in 2012 tijdens de voorstelling van de toen gloednieuwe uniformen van de wachters.Beeld Photo News

Het ziet er niet goed uit voor de Britse Queen (96). Artsen hebben haar onder ‘medisch toezicht’ geplaatst en haar familie heeft zich verzameld in Balmoral Castle, waar Elizabeth verblijft. Mocht het gevreesde gebeuren, dan treden de verschillende noodplannen in werking.

SDE

Dag 0: De sterfdag

In de uren na haar dood zal er een watervalsysteem van telefoontjes worden gepleegd om alle nodige mensen op de hoogte te brengen. Als eerste wordt de premier op de hoogte gebracht door de privésecretaris van de koningin. Niet met de simpele woorden ‘De koningin is dood’, maar wel met de gevleugelde woorden ‘London Bridge is down’. Daarmee wordt verwezen naar de operatie met codenaam ‘London Bridge’.

Ook enkele van de belangrijkste ministers en de Privy Council Office, het team rond de Queen, worden op de hoogte gesteld van het overlijden. De ministers moeten dat nieuws met alle discretie behandelen. Ze krijgen ook een e-mail toegestuurd met daarin dezelfde boodschap. Buckingham Palace maakt het nieuws in een mededeling bekend aan het publiek.

Na het nieuws zal het parlement samenkomen. Binnen de tien minuten nadat de ministers de e-mail gekregen hebben, moeten de vlaggen in Westminster halfstok hangen. De eerste minister zal als eerste een mededeling doen over haar overlijden. De minister van Defensie start dan met het plannen van de geweerschoten als eerbetoon aan de Queen. Ook zal er een minuut van stilte worden aangekondigd.

De website van de koninklijke familie zal helemaal zwart worden gemaakt, met enkel een korte mededeling waarin het overlijden van de Queen wordt bevestigd. De overheidswebsite en -socialemediapagina’s zullen een zwarte banner krijgen.

Uiteraard moet er ook aan opvolging gedacht worden, dat valt onder ‘Operatie Spring Tide’ meekreeg. De eerste minister zal op audiëntie gaan bij de nieuwe koning, Charles. Die zal vervolgens om 18 uur het land toespreken op de BBC. Op hetzelfde moment zal er in St. Paul’s Cathedral een herdenkingsdienst worden georganiseerd voor de premier en enkele andere belangrijke ministers.

Dag 1: Charles begint aan nieuwe taak

De ochtend na het overlijden van de Queen komt de Accession Council bij elkaar om Charles uit te roepen tot nieuwe koning. Daarbij moeten honderden raadslieden, onder wie de premier en enkele andere ministers, aanwezig zijn.

De aankondiging, waarin bevestigd wordt dat Charles de nieuwe koning is, wordt daarop voorgelezen in St. James’s Palace en de Royal Exchange in Londen. Vervolgens komt het parlement nog eens samen om een boodschap van medeleven te brengen. Het parlement zal daarna tien dagen lang niet werken.

’s Namiddag hebben de premier en het kabinet een audiëntie bij de nieuwe koning.

Dag 2: De doodskist keert terug naar Londen

Op de tweede dag na het overlijden moet de Queen naar Buckingham Palace worden gebracht. Als ze daar overlijdt, dan kan alles volgens ‘Operatie London Bridge’ verlopen.

Als ze sterft op het Schotse Balmoral gaat ‘Operatie Unicorn’ van start. Als het mogelijk is, zal haar lichaam per koninklijke trein verplaatst worden. Als dat niet kan, begint ‘Operatie Overstudy’. Het lichaam zal dan per vliegtuig vervoerd worden.

In beide gevallen zullen de premier en de ministers ter plaatse zijn om het lichaam te verwelkomen.

Dag 3: Koning Charles gaat op tournee

Op de derde dag na het overlijden van de Queen gaat de kersverse koning Charles ’s morgens naar Westminster Hall, waar hij een motie van medeleven zal ontvangen. Daarna vertrekt hij op tournee door het Verenigd Koninkrijk. Hij zal starten in Schotland: daar zal hij het Schotse parlement bezoeken en een eredienst in St. Giles’ Cathedral in Edinburgh bijwonen.

Dag 4: Op naar Noord-Ierland

Vervolgens trekt koning Charles naar Noord-Ierland. Ook daar zal hij een motie van medeleven ontvangen op Hillsborough Castle en een eredienst bijwonen in St. Anne’s Cathedral in Belfast.

Dag 5: Operatie Lion

Op de vijfde dag vindt ‘Operatie Lion’ plaats. Een processie zal het lichaam van de Queen op een ceremoniële route door Londen brengen, met een eredienst in Westminster Hall als afsluiter.

Dag 6 tot 9: Afscheid van de koningin

Drie dagen lang zal koningin Elizabeth II in het paleis van Westminster liggen (‘Operatie Feather’) zodat het publiek een laatste groet kan komen brengen aan hun geliefde koningin.

De verschillende overheidsdiensten zullen in deze drie dagen volop bezig zijn met de voorbereiding van de begrafenis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet zich bezighouden met het regelen van de aankomst van verschillende wereldleiders en belangrijke personen voor de begrafenis. Bovendien moet er rekening gehouden worden met een waarschijnlijk grote hoeveelheid toeristen die naar Londen zullen afzakken.

Binnenlandse Zaken is dan weer verantwoordelijk voor de veiligheid. Vermoed wordt dat er een verhoogde kans is op terroristische aanslagen en dus moet er grote alertheid uitgeoefend worden.

De koningin zelf heeft trouwens nog vastgelegd dat de dag van haar begrafenis een dag van nationale rouw wordt. Het wordt een vakantiedag, maar dat zal zo niet benoemd worden. Werkgevers kunnen zelf beslissen of ze hun werknemers die dag vrijaf geven.

Dag 10: De begrafenis

De begrafenis van de Queen zal plaatsvinden in Westminster Abbey. Om 12 uur wordt er in het hele land twee minuten stilte gehouden. De koningin zal begraven worden in de King George VI Memorial Chapel in het kasteel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234