Neutraliteit
Londerzeel wil hoofddoekenverbod voor alle personeel, ook al er werkt er niemand met een hoofddoek
Als het van burgemeester Nadia Sminate (N-VA) afhangt, geldt er binnenkort een hoofddoekenverbod voor het voltallige gemeentepersoneel van Londerzeel. Opvallend: er is momenteel niemand met een hoofddoek in dienst.
"Het is toch de logica zelve dat als je bij een gemeente of een OCMW werkt en in contact komt met de burger je geen politieke of religieuze voorkeur gaat uiten?", stelt Sminate. "Er zijn in onze samenleving zoveel diverse overtuigingen, je moet dat respecteren en ieder zijn of haar keuze laten. In de privésfeer mogen onze personeelsleden hun politieke of religieuze voorkeur uiten zoveel ze willen, maar niet op het werk."
Het logo van een politieke partij op je hemd dragen, een kruisje om de hals of een hoofddoek, voor Sminate kan het niet. "Op die manier geef je een bepaalde voorkeur aan en oefen je invloed uit op wie je tegenkomt. Dat kan niet in een neutrale omgeving als de publieke dienstverlening."
Londerzeel is niet de eerste gemeente met een neutraliteitsprincipe, maar wel een van de weinige waar dat zou gelden voor het voltallige personeel. In de gemeente Asse staat in het arbeidsreglement dat het personeel verplicht is om zich op de werkvloer en in relatie met derden neutraal te gedragen. En ook in Boom zou een dergelijk verbod bestaan, stelt Sminate.
Onderscheid
In Antwerpen geldt het verbod alleen voor loketbedienden, en in de meeste andere gemeenten wordt eveneens een onderscheid gemaakt tussen het zogenoemde front- en backofficepersoneel. Maar in Londerzeel is dat volgens Sminate niet mogelijk. "Wij kunnen dat onderscheid helaas niet maken, anders was dat een valabel alternatief geweest. Zelfs de archivaris in de kelder van het gemeentehuis krijgt geregeld burgers over de vloer. Ons gemeentehuis is een open huis, waar al onze medewerkers contact hebben met de burger."
Nochtans is er geen neutraliteitsprobleem in Londerzeel. Er is niemand met een hoofddoek in dienst, al zou er wel een personeelslid zijn dat nogal enthousiast zijn of haar politieke voorkeur uit. Sminate wil met de invoering van het verbod vooral toekomstige problemen voorkomen. "Vorig jaar was er een stagiaire die een hoofddoek wou dragen, maar dat hebben we toen geweigerd. Als de vraag ooit nog eens komt, moeten we naar ons reglement kunnen verwijzen."
"Geen meerwaarde"
De vakbonden vinden een verbod voor het voltallige personeel te ver gaan, waardoor het voorlopig niet wordt opgenomen in het nieuwe arbeidsreglement van Londerzeel. Anne Schuermans van de socialistische vakbond ACOD blijft er bij dat het kennis en kwaliteit zijn die ertoe doen, niet hoe iemand gekleed gaat. "We zien niet in wat de meerwaarde is van zo'n verbod."
Sminate benadrukt dat ze alles op alles zal zetten om het verbod doorgevoerd te krijgen, al wil ze nog niet in haar kaarten laten kijken.