Donderdag 25/02/2021

Londense WOII-schuilkelders worden moestuinen

Hydrocultuur, LED-lichten en een natuurlijke constante temperatuur van 16 graden maken de ondergrondse moestuin mogelijk. Beeld Kos
Hydrocultuur, LED-lichten en een natuurlijke constante temperatuur van 16 graden maken de ondergrondse moestuin mogelijk.Beeld Kos

Twee ondernemers gaan groenten en kruiden kweken in de Londense schuilkelders waar duizenden mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog een veilig onderkomen zochten tijdens de Blitzkrieg. Meer dan dertig meter diep, onder de metrolijn, zal de moestuin draaien op energiezuinige LED-lampen en. Middels hydrocultuur zullen kruiden, scheuten en groenten gekweekt worden. De initiatiefnemers beloven superverse producten die binnen 24 uur bij de klant raken en een minimale ecologische voetafdruk.

De ondergrondse moestuin ligt onder de Northern Line, in de buurt van het metrostation Clapham North.

12.000 mensen tijdens luchtraids
De tunnels daar maken deel uit van een complex dat in 1942 werd gebouwd en in juli 1944 werd opengesteld voor het publiek. Toen werden de tunnels ingericht met keukens, toiletten, medische hulpposten en slaapplaatsen voor 8.000 mensen. Maar tijdens de luchtaanvallen van de Duitsers stroomden meer dan 12.000 mensen binnen in de schuilkelder.

Growing Underground
Ondernemers Richard Ballard en Steven Dring hebben het voorbije halfjaar experimenten gedaan in de tunnels, ze verwachten hun eerste oogst in maart. Hun groenten en kruiden zullen ze onder de merknaam 'Growing Underground' aanbieden aan restaurants, supermarkten en groothandelaars.

De twee willen onder meer raketsla, broccoli, bieslook, koriander, waterkers en Thaise basilicum kweken. Ze plannen in de toekomst ook eetbare bloemen en miniatuurgroenten te telen, naast traditionele tomatenvariëteiten en paddenstoelen. Daarvoor willen ze acht tunnels in gebruik nemen. Sterrenchef Michel Roux wordt hun adviseur.

Thaise basilicum is slechts één van de vele gewassen die Growing Underground wil aanbieden aan restaurants, supermarkten en groothandels. Beeld Kos
Thaise basilicum is slechts één van de vele gewassen die Growing Underground wil aanbieden aan restaurants, supermarkten en groothandels.Beeld Kos

LED-licht en hydrocultuur
LED-lichten leveren de planten licht met de geschikte golflengte voor de fotosynthese die essentieel is voor de groei. Moderne LED-systemen kunnen planten doen groeien zonder zonlicht.

Hydrocultuur laat planten groeien zonder aarde. De voedingsstoffen die de plant normaal uit de grond zou halen, worden daarbij in water opgelost.

Chef Roux, van het restaurant Le Gavroche: "Toen ik die kerels voor het eerst ontmoette, dacht ik dat ze gek waren. Maar toen ik de tunnels bezocht en proefde van de heerlijke producten die ze er al kweken, was ik helemaal verkocht. Er is een enorme markt voor dit soort producten".

De temperatuur in de tunnels bedraagt het jaar rond 16 graden, speciale filters worden gebruikt om de lucht er vrij van ongedierte te houden zodat ook geen pesticiden moeten gebruikt worden.

Crowdfunding
Vandaag lanceerden de ondernemers een crowdfunding-campagne. Investeerders kunnen een aandeel van 10 pond kopen, wie 25.000 euro inlegt, krijgt ook stemrecht in de raad van bestuur van Growing Underground. Ze hopen zo een miljoen pond op te halen en 15 werknemers te kunnen aanwerven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234