Dinsdag 26/01/2021

Londense V&A wil niet wachten tot 1 december

Op 1 december is het zover. Dan schaffen alle nationale musea (te vergelijken met onze 'federale' musea) in Londen, en een aantal in Noord-Engeland en Wales, de entreegelden af. Een zaak van nationaal belang, kun je rustig stellen, en een zaak die rechtstreeks in uw portemonnee ingrijpt. Wie af en toe de (peperdure) Britse musea bezoekt, zal dat kunnen beamen. Een kaartje voor het Londense Science Museum kost bijvoorbeeld omgerekend zo'n 500 frank (12,5 euro).

Kinderen en senioren moesten al langer geen toegang betalen. En nu kunnen dus ook de Britse en foreign adults gratis van de Britse museumschatten genieten. Het is wellicht ook een opsteker voor de Londense horeca, die na de foot and mouth-crisis en na 11 september niet bepaald met een verhoogde omzet werd geconfronteerd. Verwacht wordt dat het niet-gespendeerde museumgeld in zijn richting zal vloeien.

Het Victoria and Albert Museum (V&A) bijt de spits af, en vraagt al vanaf 22 november geen toegang meer. Die dag gaan in de V&A immers de nieuwe 'British Galleries' voor het eerst open. De werken duurden vijf jaar, en slokten de aardige som van 1,984 miljard frank op. Mark Jones, de kersverse V&A-directeur, die zich al meteen met dalende bezoekersaantallen geconfronteerd ziet, vindt de afschaffing van het toegangsgeld een goede zaak: "Het zal prachtig zijn om de British Galleries gratis te kunnen openstellen voor iedereen." De vijftien zalen tellende Galleries stellen maar liefst drieduizend museumstukken tentoon, die een overzicht bieden van het Britse design vanaf het bewind van Hendrik VIII tot de regeerperiode van koningin Victoria, zegge en schrijve van 1500 tot 1900. Tot de topstukken behoren het in Shakespeares Twelfth Night vermelde 'Great Bed of Ware', art-nouveaumeubelen van Charles Rennie Mackintosh en het doek Salisbury Cathedral van John Constable. (CL)

The British Galleries. The Story of British Design: 1500-1900, vanaf 22 november in het Victoria and Albert Museum, Cromwell Road, Londen (SW7). Elke dag van 10 tot 17.45 uur, maandag vanaf 12 uur. Toegang: 5 pond (7,93 euro), maar vanaf 22 november gratis. Metro: South Kensington. Info: www.vam.ac.uk.

Prijzenregen voor jong talent

Op 20 november wordt de winnaar van de Jerwood Sculpture Prize, een nieuwe kunstprijs ten belope van ca. 1,3 miljoen frank voor opkomend beeldhouwerstalent, bekendgemaakt. Werk van de acht genomineerden - Ekkehard Altenburger, Benedict Carpenter, Katy Dexter, Ana Genoves, Elpida Hadzii-Vasileva, Marion Kalmus, Richard Trupp en Tom Woolford - kan vanaf vandaag en nog tot 2 december bekeken worden in de Londense Jerwood Space.

Meer info: www.jerwoodspace.co.uk.

Terug thuis na Venetië

Morgen opent in de Londense Whitechapel Art Gallery een tentoonstelling met video's, sculpturen en foto's van Mark Wallinger, die deze zomer Groot-Britannië vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië.

Meer info: www.whitechapel.org.

Oost west, thuis best?

Volgende week woensdag opent in het Weense MAK een retrospectief gewijd aan de internationaal bekende hedendaagse Oostenrijkse beeldhouwer en installatiekunstenaar Franz West. FRANZ WEST Gnadenlos loopt tot 17 februari en toont behalve oud en recent werk een speciaal voor het MAK ontworpen installatie met de titel Drama.

Meer info: www.mak.at.

Trojanen in Bonn

Na een driemaandelijks verblijf eerder dit jaar in Stuttgart en Braunschweig slaan de Trojanen vanaf morgen hun tenten voor de winter op in Bonn. De tentoonstelling Troia - Traum und Wirklichkeit loopt nog tot 17 februari in de Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland.

Meer info: www.bundeskunsthalle.de.

Nu nog gratis treinen...

Vanaf 1 december is de toegang gratis in volgende musea in Londen: Imperial War Museum, Museum of London, National Maritime Museum, Natural History Museum, Queens House, Royal Observatory en Science Museum. Volgende musea in Engeland en Wales doen ook mee: de nationale musea van Merseyside, Museum of Science & Industry in Manchester, Museum of Welsh Life in St Fagan's, National Coal Mining Museum for England in New Wakefield, National Museum and Gallery in Cardiff en Royal Armouries in Leeds. (CL)

Meer info: www.iwm.org.uk, www.museum-london.org.uk, www.nmm.ac.uk, www.nhm.ac.uk, www.sciencemuseum.org.uk, www.nmgm.org.uk, www.msim.org.uk, www.nmgw.ac.uk, www.ncm.org.uk, www.nmgw.ac.uk, www.armouries.org.uk.

Kunst om van te eten

Ons land zendt zijn zonen uit, en doet dat steeds vaker. Erno Vroonen, die in de vroege jaren tachtig nog een galerie had in Antwerpen, en een tijdlang het inmiddels ter ziele gegane kunstmagazine Artefacturm leidde, is nu al een aantal jaren directeur van het private Aktionsforum Praterinsel in München. Het is een groot complex bestaande uit kunstenaarsateliers, presentatieruimtes en een heuse expozaal. Erno Vroonen organiseert er nu samen met Elisabeth Hartung een straf overzicht van het oeuvre van Daniël Spoerri (1930).

Spoerri maakte in de jaren zestig furore met het organiseren van feestmaaltijden waarna alles netjes op de tafels werd gekleefd tot een kunstwerk. Het is goed om te zien wat Spoerri in die tijd uitspookte. Het hoogtepunt van deze goed gestoffeerde tentoonstelling is de uitgebreide documentatie van Spoerri's restaurant in Düsseldorf (1968) annex de presentatie van de toen erg knappe, speciaal voor de gelegenheid gemaakte 'eetbare' kunstwerken van bekende gasten zoals Roy Lichtenstein, Joseph Beuys en Dieter Roth.

(LL)

Daniël Spoerri nog tot 9 december in Aktionsforum Praterinsel in München. Info: 004989/212383.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234