Dinsdag 17/05/2022

Londense politie ondervraagt vier verdachten

Na arrestaties in België, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland in het onderzoek naar de terreuraanslagen op New York en Washington, komt ook de Londense politie in actie. De antiterreurcel ondervroeg afgelopen weekend vier personen, die voorlopig nog van niets beschuldigd worden.

Londen / Johannesburg / Riyad

The Independent / Bloomberg

Neil Bowdler / Andrew Marshall

Agenten vielen zaterdag binnen op adressen in Berkshire en het westen van Londen en arresteerden twee mannen van 27 en 29 en een vrouw van 25. In Birmingham werd een veertiger aangehouden. De vier gearresteerden werden voor ondervraging meegenomen naar politiecommissariaten in het centrum van Londen terwijl agenten hun huizen doorzochten. De politie weigert voorlopig hun nationaliteit vrij te geven. Overigens was Londen afgelopen weekend op zijn waakzaamst. In de straten patrouilleerden 1.500 agenten meer dan normaal uit angst voor nog meer terroristische aanslagen en om moslims en moskeeën te beschermen tegen mogelijke haataanslagen.

De Verenigde Staten spitsen hun onderzoek naar de daders volledig toe op individuen die deel uitmaken van Al-Qaeda, de terreurorganisatie die geleid wordt door de Saoedische dissident Osama bin Laden. Tegelijkertijd zouden in Amerika aanwijzigingen naar boven zijn gekomen die erop wijzen dat ook Irak een rol speelde in de aanslagen. Bewijzen zijn er echter niet.

Het FBI arresteerde totnogtoe minstens 50 personen, van wie er 33 beschuldigd worden van het overtreden van immigratiewetten. Toch gelooft het FBI dat sommige van hen iets meer weten over de aanslagen. Vrijdagavond werd een man aangehouden die op de dag van de aanslagen naar Chicago wilde vliegen met een vals paspoort en een pilotenuniform. Nageeb Abdul Jabar Mohamed Al-Hadi droeg drie paspoorten bij zich van Jemen, met daarin drie verschillende namen.

In afwachting van hun verhoor worden drie mannen uit Algerije en Marokko vastgehouden. Zij werden afgelopen week in Detroit gearresteerd en beschuldigd van samenzwering en het bezit van valse papieren. Het FBI vond in hun flat luchthavenuniformen, badges, plattegronden en een dagboek waaruit zou blijken dat ze een aanslag planden in hun appartementsgebouw. Een andere man die met het drietal in verband wordt gebracht, Nabil Al-Marabh, werd woensdag aangehouden in Chicago. Al-Marabh maakt deel uit van de tweehonderd mensen die het FBI onmiddellijk na de aanslagen wilde ondervragen.

Uit rapporten in de VS zou ondertussen gebleken zijn dat Bin Laden enkele dagen voor de terreuraanslagen in New York en Washington contact had met de Iraakse overheid. "Dat zou erop kunnen wijzen dat een regering de aanslagen gesteund heeft", zei een Amerikaanse regeringsambtenaar in The Washington Times. In rapporten van de Israëlische geheime diensten zou dan weer staan dat Mohamad Atta, die het bevel over de kapers gevoerd zou hebben, net voor de aanslagen Iraakse agenten had ontmoet in Europa.

De Amerikaanse overheid heeft bovendien al namen genoemd van landen die steun hebben gegeven aan de kapers. Die steun zou echter beperkt zijn gebleven tot logistieke middelen en een veilig onderkomen. John Stevens, commissaris van de Metropolitan Police in Londen, bevestigde op zijn beurt dat sommige van de negentien vermoedelijke kapers enkele maanden geleden Groot-Brittannië hebben bezocht toen ze op weg waren naar de Verenigde Staten.

De Franse politie arresteerde vrijdag nabij Parijs zeven personen die ervan verdacht worden lid te zijn van een extremistische islamgroepering. Ze zouden aanslagen gepland hebben op Amerikaanse doelwitten in Frankrijk. Dat zou bevestigd zijn geweest door Djamel Begal, een Algerijn die sinds juli aangehouden is in de Verenigde Arabische Emiraten. Jean-Louis Burguière, een Franse antiterreurrechter, vloog naar Dubai om die verklaringen te verifiëren en om de uitlevering van Begal aan Frankrijk te vragen. Begal wordt ook in verband gebracht met de twee mannen die in Ukkel gearresteerd werden en die aanslagen planden op Amerikaanse doelwitten in heel Europa.

In Duitsland werden arrestatiebevelen uitgevaardigd voor Ramzi Binalshibh (29) uit Jemen en Saïd Bahaji (26), een Duitser van Marokkaanse origine. Ze worden beschuldigd van terrorisme en bendevorming. Tevens worden de mannen ervan verdacht de aanslagen op New York en Washington beraamd te hebben samen met de drie gestorven kapers die een tijdje in Hamburg gewoond hebben.

Ondertussen proberen autoriteiten in Zuid-Afrika meer dan tweehonderd mensen op te sporen die in verband worden gebracht met de terreuraanslagen. Dat gebeurt op vraag van de Amerikaanse inlichtingendiensten, die namen en paspoortnummers doorgaven. De beschrijvingen stemmen overeen met sommige mensen die in Zuid-Afrika wonen of tijdens een doorreis in het land geweest zijn. Zuid-Afrika hielp Amerika drie jaren geleden al met het opsporen van Khalfan Mohamed, die na het bombarderen van de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania toevlucht had gezocht in het land.

Saoedi-Arabië ten slotte overweegt zijn diplomatieke vertegenwoordiging uit Afghanistan terug te trekken omdat het Taliban-regime weigerde Osama bin Laden uit te leveren. Volgens diplomatieke bronnen zou Saoedi-Arabië tijdens een van de volgende dagen kunnen aankondigen dat het zijn relaties met Afghanistan herziet. Pakistan en Saoedi-Arabië zijn de enige landen ter wereld die de Taliban erkennen, nadat de Verenigde Arabische Emiraten hun erkenning zaterdag hebben ingetrokken.

Uit rapporten in de VS zou blijken dat Bin Laden enkele dagen voor de aanslagen contact had met de Iraakse overheid

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234