Vrijdag 26/02/2021

Brexit

Londens burgemeester Sadiq Khan bezorgd over brexit: "Als Londen lijdt, lijdt de rest van het land"

Sadiq Khan, burgemeester van Londen, nam het deze ochtend in Brussel op voor de Europeanen in zijn stad en land. Beeld Getty Images
Sadiq Khan, burgemeester van Londen, nam het deze ochtend in Brussel op voor de Europeanen in zijn stad en land.Beeld Getty Images

De Londense burgemeester Sadiq Khan riep deze ochtend in Brussel de Britse premier Theresa May op om na de inroeping van Artikel 50, morgen, meteen werk te maken van verblijfsrechten voor EU-burgers in zijn stad en land. "Ook als de VK de EU verlaat blijven we lid van de Europese familie."

Daags voor de brexitscheidingsprocedure in gang wordt gezet hield Khan op de conferentie 'The New European Order' in de Brusselse Concert Noble, georganiseerd door Politico, een warme lofzang voor de Europese Unie. Zelf was hij een grote tegenstander van de brexit omdat zijn metropool nauw verbonden is met de Europese Unie, niet in het minst door de talrijke Europese werknemers.

"Er zijn 3,3 miljoen EU-burgers in het VK, waarvan één miljoen in Londen alleen. Zij vormen een énorme bijdrage voor onze economie en samenleving. Elke EU-burger in Londen is een Londenaar. Ze zullen altijd welkom zijn in onze stad. Daarom is het nodig dat de Britse regering nu hetzelfde zegt. We hebben een ijzersterke garantie nodig dat ze in het VK kunnen blijven", zegt Khan, die blij is dat EU-Raadsvoorzitter Donald Tusk lidstaten oproept om de verblijfsrechten van Britse burgers in de EU te verzekeren. "Deze mannen, vrouwen en kinderen zijn te belangrijk om te gebruiken als een pasmunt in de onderhandelingen", waarschuwde de Londense burgemeester.

Khan vindt dat "flexibele migratie" voor talentrijke werknemers ook na de brexit mogelijk moet blijven. Hij gaf een praktisch voorbeeld van het belang van Europese migratie voor de Londense economie. "Er zijn nu 300.000 bouwvakkers in Londen. Slechts de helft daarvan is geboren in het VK. Daarvan gaan er twintig procent met pensioen in de volgende vijf jaar. Als de migratie afneemt, zoals de premier wenst, zullen we niet genoeg werknemers hebben om aan de noden van Londen te voldoen. En niet alleen in de bouw maar ook in financiën, technologie, life sciences enzovoort. Als Londen lijdt, lijdt de rest van het land,  want wij dragen enorm bij aan belastingsinkomsten. Daarom moeten we blijven migranten aantrekken".

Sadiq Khan speecht. Beeld mr
Sadiq Khan speecht.Beeld mr

Omdat Londen met de City ook het hart van de financiële wereld herbergt zei Khan er ook van overtuigd te zijn dat een slechte brexitdeal niet alleen Londen maar ook de EU pijn zou doen. "Er zou geen jobverlies zijn naar Europese steden zoals Parijs, Frankfurt of Brussel maar naar globale financiële centra zoals New York City, Singapore en Hong Kong. Een harde brexit zou een 'lose lose' zijn voor iedereen, een verlies voor het VK en de EU."

Daarom riep Khan de Europese burgers op om tijdens de brexit-onderhandelingen druk uit te oefenen op politici. "Mijn boodschap is: roep jullie leiders op om te onderhandelen voor gedeelde belangen, opdat iedereen onderhandelt met dezelfde ambitie: de hele EU welvarend houden."

'Terroristen gaan nooit slagen'

Khan begon zijn toespraak met een minuut stilte voor de vier burgerslachtoffers van de recente aanslag in Londen, maar ook voor de slachtoffers van terreur in Brussel en andere steden. "We delen een vastberadenheid om de terroristen nooit te laten slagen. Onze boodschap is duidelijk: Londen, Brussel en andere grootsteden zullen nooit bang worden gemaakt door terreur."

De Europese samenwerking met andere grootsteden inzake veiligheid wordt, wat hem betreft, dan ook voortgezet. "Ook als de VK de EU verlaat zal Londen lid blijven van de Europese familie", zegt hij. "Ik blijf optimistisch over de toekomst. Het lijdt geen twijfel dat we ons in een turbulente periode bevinden, onder meer door populisme en terrorisme, maar ik heb vertrouwen dat de EU lang zal overleven na de brexit en vooruitgang zal blijven brengen. We moeten nu stoutmoedig durven zijn en een oplossing zoeken die welvaart brengt voor iedereen." 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234