Dinsdag 23/07/2019

brexit

Londen zal douanetarieven drastisch verlagen in geval van no-deal

De Britten zullen ook geen controles uitvoeren aan de grens met Ierland. Beeld AP

De Britse regering zal volgens een tijdelijk plan, the Temporary Tariff Regime, geen douanerechten heffen op de meeste goederen die het land worden ingevoerd in geval van een no-deal. Er komen ook geen heffingen op goederen die in Noord-Ierland zullen worden ingevoerd.

Er komt dus een tijdelijke regeling vanaf de avond van 29 maart in geval van het uitblijven van een akkoord met de Europese Unie of bij uitstel van de brexit. In die regeling komen er geen controles aan de grens met Ierland. Volgens dat tijdelijke plan zal op 87 procent van de ingevoerde goederen geen heffing gebeuren tegenover 80 procent nu. De tijdelijke regeling zou voor maximum twaalf maanden gelden in afwachting van een definitieve douaneregeling.

“Als we de EU verlaten zonder een akkoord, zullen we de meerderheid van de invoerheffingen laten vallen en ze alleen nog behouden voor gevoelige bedrijfstakken”, aldus de Britse staatssecretaris voor Handel George Hollingbery op een persconferentie. “Die evenwichtige aanpak laat toe om de Britse werkgelegenheid te behouden en een plotse verhoging van de prijzen te voorkomen wat de bescheiden inkomens zwaar zou treffen.”

Nadeel voor EU-landen

Maar voor EU-landen komen er onder zulke omstandigheden, in tegenstelling tot nu, juist wel importheffingen, onder meer op brandstof, kunstmest, bepaalde soorten fruit en vis, zuivelproducten, vlees en auto’s. Een nieuwe auto uit de EU zou dan met een heffing van meer dan 10 procent worden belast. Londen zal volgens de plannen bij een chaotische brexit importheffingen invoeren op 18 procent van de goederen geïmporteerd uit de EU.

De regering bevestigt ook dat er geen heffingen komen en geen grenscontroles aan de grens met Noord-Ierland. “We beseffen dat er uitdagingen verbonden zijn aan deze aanpak, en dat er misbruik kan van gemaakt worden”, aldus de Britse regering in een mededeling. “Maar we staan open om dringende gesprekken te voeren met de Europese Commissie en de Ierse regering over deze kwestie.”

De no-dealbrexit kan wel gunstig zijn voor exporteurs uit landen buiten de EU. In de plannen stijgt het percentage goederen dat zonder importtarieven uit die landen wordt ingevoerd naar 92 procent. Dat percentage is nu 56 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden