Dinsdag 31/01/2023

Londen wil gevangenen laten opdraaien voor eigen detentiekosten

Londen

Eigen berichtgeving

Zo'n 2.250 frank. Dat is het bedrag dat de 58,6 miljoen Britten elk jaar betalen voor het achter de tralies houden van veroordeelden. En neem fraudeurs zoals Ernest Saunders of Gerald Ronson: hun respectievelijk tien en zes maanden durend verblijf in de cel kostte de belastingbetaler een dikke anderhalf miljoen frank, terwijl de beide heerschappen miljonairs zijn. Horen ze dan niet zelf voor de kosten van hun detentie op te draaien, zoals dat op sommige plaatsen in de Verenigde Staten al het geval is? Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt van wel en werkt een regeling uit, de Britse Nationale Vereniging van Reclasseringsambtenaren doet het hele idee daarentegen af als volksverlakkerij.

De jongste jaren is het aantal gedetineerden in Groot-Brittannië fenomenaal gestegen. De jongste vijf jaar alleen al kwamen er 20.000 gevangenen bij en de verwachtingen zijn dat dit aantal in de komende achttien maanden nog zal stijgen van 67.000 nu tot 71.000. Reden? Er wordt meer en strenger gestraft, vergrijpen die begin jaren negentig nog een voorwaardelijke straf sorteerden, eindigen nu in maanden achter de tralies. "Kijk", zegt Harry Fletcher van de Nationale Vereniging van Reclasseringsambtenaren, "het begon met het aantreden in '92 van Michael Hurt als minister van Binnenlandse Zaken. Hij zag in dat law and order een electoraal interessant thema is, en je zou zelfs kunnen zeggen dat de ministers van Binnenlandse Zaken sindsdien met hun voorgangers wedijveren over wie het strengst de wet handhaaft. Huidig Labour-minister Jack Straw komt vast in aanmerking voor de kampioenstitel."

Meer celstraffen betekent een grotere gevangenispopulatie en dus hogere kosten, die niet worden opgevangen door de in '94 aangevangen privatisering van het gevangeniswezen. Momenteel worden 15 van de 150 Britse gevangenissen door privé-instanties gerund, en bleken die zes jaar geleden 15 procent goedkoper dan de staatsinrichtingen, onderhand kosten ze evenveel.

"Het idee dat gevangenen zelf voor de kosten moeten opdraaien voor hun verblijf achter de tralies, slaat natuurlijk aan", geeft Harry Fletcher toe. "Alleen telt de Britse gevangenispopulatie niet veel lieden als Saunders of Ronson en het aantal gedetineerden dat werkt en voor zijn of haar gevangenschap zou kunnen betalen, is beslist niet hoger dan 10 of maximaal 15 procent. Indien men echt alle gevangenen voor hun detentiekosten zou willen laten opdraaien, dan zou je het gros dus met schulden moeten vrijlaten. Die mensen zouden zo snel mogelijk verdwijnen, valse adressen achterlaten, voor allerhande narigheid zorgen - wat maatschappelijk niet verantwoord is. Hen opsporen en tot schuldaflossing verplichten zou de Britse staat bovendien meer kosten dan hun gevangenschap."

Fletcher vindt bovendien dat meer gebruik moet worden gemaakt van de van midden jaren negentig daterende wetgeving die confiscatie toelaat van de rekeningen van gedetineerden indien een verband is bewezen met criminele activiteiten. Meestal gaat het dan om opbrengsten uit drugshandel, die evenwel moeilijk bewijsbaar zijn.

"De beste oplossing ligt evenwel in een uitbreiding van het initiatief dat in de gevangenis van Surrey werd genomen. 120 gedetineerden telt die, die allen werden of worden opgeleid, en vervolgens in of buiten de gevangenis worden tewerkgesteld. De ene helft van hun loon gaat naar de strafinstelling, de andere mogen ze houden. Zo herwinnen mensen hun vrijheid mét geld op de bank én een baan." (CV)

Grotere gevangenispopulatie leidt tot alsmaar stijgende kosten

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234