Dinsdag 13/04/2021

Brexit

Londen en Brussel zitten ook na derde onderhandelingsronde nog muurvast

null Beeld EPA
Beeld EPA

Ook de derde ronde van de brexitonderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie heeft weinig tot niets opgeleverd. De Europese eis om Britse en Europese bedrijven na de brexit op een gelijk speelveld te laten concurreren, blijft de grote twistappel.

De onderhandelingsteams van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie - elk zowat 250 onderhandelaars en experten sterk - staken deze week voor de derde keer de koppen bijeen over de toekomstige relaties tussen Brussel en Londen. Het Verenigd Koninkrijk verliet de Europese Unie formeel al op 31 januari, maar blijft tijdens de overgangsperiode die tot eind dit jaar duurt wel lid van de douane-unie en de interne markt, en is als dusdanig ook nog gebonden door de Europese regels. Die paar maanden respijt moet de beide partijen de tijd geven een vrijhandelsakkoord uit te tekenen.

Maar de onderhandelingen zitten ook na de derde ronde nog muurvast, gaf Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier vrijdagmiddag aan op een persconferentie na afloop van de gesprekken. Het grote struikelblok blijft de Europese eis om na de brexit een streng regelgevend kader te voorzien dat garandeert dat Britse en Europese bedrijven aan dezelfde standaarden moeten blijven voldoen, een ‘level playing field’ of gelijk speelveld. In ruil daarvoor wil Brussel een akkoord sluiten zonder handelsbelemmeringen als invoerquota of tarieven, een unicum.

‘You cannot have the best of both worlds’

“Met uitzondering van een paar bescheiden openingen, is er geen enkele vooruitgang mogelijk voor de moeilijkere onderwerpen”, aldus een naar eigen zeggen “teleurgestelde” Barnier. “Het Verenigd Koninkrijk wil niet weten van een ‘level playing field’”, klonk het. “De Britten willen lid zijn van de interne markt zonder de verplichtingen. Maar wij sluiten hier een akkoord met een derde land, dat uit eigen keuze een derde land is geworden. Het Verenigd Koninkrijk moet realistischer zijn en van strategie veranderen: ‘You cannot have the best of both worlds’.”

De Britse hoofdonderhandelaar David Frost blijft er intussen bij dat een “standaard vrijhandelsakkoord”, zoals de EU eerder al sloot met Canada, “zonder grote problemen en binnen de voorziene tijd” gesloten kan worden. “Het grote obstakel blijft de Europese eis om een gelijk speelveld te voorzien dat ons land aan Europese regels en standaarden zou binden en onze interne wettelijke regimes zou bepalen, op een manier die in geen enkel ander vrijhandelsakkoord is voorzien. Zodra de EU inziet dat we geen akkoord zullen sluiten op die basis, kunnen we vooruit”, klinkt het in een persbericht dat na afloop van de vergadering werd verspreid. Frost wil volgende week naar eigen zeggen wel de Britse voorbereidende teksten vrijgeven, “zodat de Europese lidstaten en andere geïnteresseerden onze aanpak in detail kunnen zien”. De EU vraagt al langer om die teksten vrij te geven, zoals iedereen ook het Europese onderhandelingsmandaat kan consulteren.

Naast het gelijke speelveld blijft ook de visserij een bijzonder heikel punt. De Europeanen willen een structurele regeling voor de toegang van Europese vissers tot de Britse wateren en vice versa, maar het Verenigd Koninkrijk wil elk jaar opnieuw onderhandelen over hoeveel vis Europese vissers er mogen vangen. Daarover zijn de afgelopen week “constructieve discussies” gevoerd, zei Barnier, maar concrete vooruitgang is er niet.

Harde brexit

Op 1 juni gaat de vierde onderhandelingsronde van start. Die moet “een nieuwe dynamiek teweegbrengen om een patstelling te vermijden”, aldus Barnier. “De Europese Unie en ikzelf zullen tot het einde kalm, vastberaden en respectvol blijven.” De Fransman herhaalde dat het Verenigd Koninkrijk ook nog met een concreet voorstel voor de uitrol van het protocol voor Ierland en Noord-Ierland moet komen, dat op 1 januari op punt moet staan en zowel de vrede en stabiliteit op het Ierse eiland als de productstandaarden op de Europese interne markt moet garanderen.

Lukt het de Britse en Europese onderhandelaars niet om tegen het einde van dit jaar een akkoord te sluiten, dan dreigt alsnog de harde brexit. In principe kan de overgangsfase nog met één of twee jaar verlengd worden, maar dan moeten Londen en Brussel dat ten laatste volgende maand beslissen. Het Verenigd Koninkrijk heeft altijd gezegd geen verlenging te overwegen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234