Maandag 28/11/2022

Londen betaalt voor hereniging gedeporteerde kinderen

'Dit lijken wel oorlogsmisdaden, maar dan zonder oorlog'

brussel.

eigen berichtgeving

De Britse regering heeft 1 miljoen pond vrijgemaakt om Britse kinderen die tussen halverwege vorige eeuw en 1967 naar Australië, Canada, Nieuw-Zeeland of het voormalige Rhodesië werden gestuurd, te helpen hun familie in Groot-Brittannië terug te vinden. Daartoe zal een centrale databank worden opgericht. Voorts kunnen de zogenaamde kindermigranten rekenen op de vergoeding van hun reiskosten naar Groot-Brittannië en op gratis psychologische bijstand.

In totaal 150.000 kinderen werden uit instellingen geplukt en door katholieke organisaties naar tehuizen in gemenebestlanden gestuurd, waar hun veelal een gruwelijk bestaan wachtte. Op die manier wilde Londen de blanke bevolking in haar kolonies laten toenemen en die van goedkope arbeidskrachten voorzien. Tegelijk kon zo bespaard worden op de budgetten voor weeshuizen en tehuizen voor kinderen uit gebroken gezinnen.

De kinderen waren tussen de drie en twaalf jaar oud - 85 procent van hen was geen wees - en meestal kregen ze te horen dat ze op vakantie gingen. Het uitje werd evenwel een permanente vestiging in een onbekend land. Na verloop van tijd werd de kinderen verteld dat hun ouders dood waren, terwijl hun familie het moest doen met de verklaring dat ze door een middenklassegezin in Groot-Brittannië waren geadopteerd en dat verder contact onmogelijk was.

Zo'n 10.000 kinderen kwamen tussen 1947 en 1967 in Australië terecht, van wie een flink aantal werd geplaatst in de tehuizen van Neerkol in Queensland en van Bindoon in Western-Australia. Hoe vreselijk ze daar werden behandeld, blijkt uit een dit voorjaar gepubliceerde studie van professor Bruce Grundy van het Departement voor Journalistiek van de universiteit van Queensland. De orde van de Zusters van Genade, zo schrijft Brundy, "bekwaamde zich in alle denkbare gruwels. Straffen als het overgieten van ledematen met kokend water, het uittrekken van nagels of ondergrondse opsluiting waren heel gewoon. Ook in de categorie seksuele perversies werden geen mogelijkheden onbenut gelaten."

Grundy's rapport deed zoveel stof opwaaien dat de overheid van Queensland prompt een onderzoek instelde en de Zusters van Genade haastten zich met excuses. Ook de Christelijke Broeders - die de Bindoon-tehuizen leidden - betuigden hun spijt. Ze hadden, zeiden ze in goede nazi-traditie, "niet geweten wat er gebeurde".

Ondertussen begon het ook in Groot-Brittannië te rommelen. Het eerste initiatief daar dateert al van 1987, toen Margareth Humphries, een maatschappelijk werkster uit Nottinghamshire, het Child Migrant's Fund oprichtte, om de zoektocht van ouders naar hun geëxporteerde kinderen - en vice versa - te vergemakkelijken.

"Dit lijken wel oorlogsmidaden, maar dan zonder oorlog", reageerde een Labour-lagerhuislid op de eerste verhalen die via het Fonds werden verzameld. Dit voorjaar lanceerde het Gezondheidscomité van het Lagerhuis uiteindelijk zelf een onderzoek. Aanvankelijk werd bestudeerd of er "fysieke en mentale schade was berokkend", wat overduidelijk het geval bleek. In tweede instantie moest het comité suggesties doen over een mogelijk regeringsinitiatief terzake. Het was op basis van dat rapport dat de Britse gezondheidsminister Frand Dobson dinsdag zijn nieuwe initiatief bekendmaakte. Fund-oprichtster Humphries reageerde gisteren positief op Dobsons beslissing, maar maande vooral aan tot spoed. "Als er niet snel wordt gehandeld, zullen al deze kinderen alleen nog de graven van hun ouders vinden."

Catherine Vuylsteke

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234