Woensdag 08/12/2021

Lokeren snelt de eigen dromen voorbij

'Wat Lokeren de tweede helft deed, was beter dan wat Sint-Truiden in de eerste helft liet zien', schreeuwde Lokeren-libero Hein Vanhaezebrouck nadat de voltallige Oost-Vlaamse garde wat had staan rondspringen om de overwinning op STVV te fêteren. Roepen om hels lawaai te overstijgen en boven het gejubel van de eigen aanhang uit te komen. Drie punten (en spektakel) kan het goedvinden van Daknam wegdragen. Meer nog: een zege wordt er gevierd als ware het een kampioenstitel. Nu, kampioen is Lokeren nog lang niet, wel voert het de lijst aan.

Lokeren

Eigen berichtgeving

Tevreden over het spel, niet over het resultaat". Bij Poll Peters, trainer van de fruitclub, kon er op de babbel na de wedstrijd nauwelijks een glimlach af. En begrijpelijk: Sint-Truiden zag Lokeren een 0-1-achterstand ombuigen, kreunde onder de Sturm und Drang en begaf uiteindelijk ook, maar wat meer is en zeker moet beklemtoond: met de nodige dosis trefzekerheid en koelbloedigheid had het zelf de volle buit gepakt. En dan had Lokeren in eigen boezem moeten kijken.

Wat Lokeren immers vòòr de rust op de mat legde, balanceerde op het randje van het slaapverwekkende. Het bokste nauwelijks een aanvaardbare actie in elkaar, een kopbal van Martin Penicka op de lat daargelaten. Na een halfuur had Jan Koller de armen al meer in de lucht gezwierd dan dat hij de bal deftig had geraakt. Op alle fronten kwam het team - zo geroemd om het geboden spektakel en daaruit vooruitvloeiend amusement - danig te kort. Een paar halve kansjes en schoten vanuit de tweede lijn; Sint-Truiden combineerde zich zienderogen in de match, ook Poll Peters voelde zich (met allerhande ingewikkelde gebaren) alras in zijn schik. En zo kwam het dat verdediger Peter Voets STVV een zucht voor de pauze (even) van een voorsprong liet proeven: een beloning voor een frisse en gretig voetballende ploeg die op regelmatige tijdstippen met een driemansvoorlijn (Rudonja, Fiers, Englebert) uitpakte en het Lokeren zo bepaald niet makkelijk maakte. Maar en dat moet ook gezegd: Dannie D'Hondt had tot dan nog geen bal moeten pakken. Willy Reynders, de sportieve Lokerse baas die door een schorsing vanop de tribune toekeek, nam de verantwoordelijkheid voor het slappe vertoon voor zijn rekening. Reynders: "Mijn fout. Ik heb een hele week gezaagd dat Sint-Truiden ons zwart beest is. Vorig jaar kwam het hier op een diefje winnen. Een klein deel van de ploeg toonde lef en drukte, het grootste part speelde terughoudend. Vooral na die goal waren we wat aangeslagen, we zochten oplossingen die we anders niet zoeken. Maar het was een goede zaak dat we achterstonden, want dan moet je je troeven uitspelen, val je terug in je spel en forceer je het resultaat."

Na de pauze waren de Lokerse troeven de inbreng van Karel Snoeckx, Gauthier Boeka Lisasi en het dan toch teruggevonden aanvalsspel. Al kwam ook dat pas boven water drijven toen Sint-Truiden tot twee keer toe de tanden stuk beet op het eigen onvermogen: scoren. Peters over de kwieke Mladen Rudonja, die loepzuivere kansen miste: "We kregen de kansen en ik wil dit niet toespitsen op één speler, maar zoals Rudonja het deed... jammer." Op het veld ging het zo: Rudonja, diepgestuurd, alleen voor D'Hondt maar ook pardoes op diezelfde D'Hondt en Dirk Van Oekelen met een perfecte kopbal, maar Ronny Van Geneugden deed zijn werk aan de tweede paal. En toen ging het vlug, in goed vier minuten spoelde Lokeren de 0-1 weg: gestrekt schot van Roman Vonasek en een bekeken lobje van alweer Vonasek over doelman Dusan Belic. Tussendoor had Wouter Vrancken nog een goeie kans verkeken, Peters gooide het in een ultieme poging achteraan nog op één op één en haalde Rudy Ducoulombier eruit. Zonder veel overleg trok STVV verwoed in de aanval, de kansen stapelden zich op voor Lokeren, Rudonja mikte een prima Truiense kans nog onbesuisd over. Maar eigenlijk had Sint-Truiden het moeten weten: Lokeren trok dit seizoen thuis nog niet één keer aan het kortste eind. Peters, met een uitgestreken gezicht: "Die eerste goal was prachtig, de tweede was te voorkomen. Rudonja stond (in een rechtstreeks duel met Vonasek, fj) te slapen. Voor een ploeg die aanvallend voetbal probeert te brengen, is dit erg jammer. Vooral na zo'n inspanning."

Voor Reynders zat alles in het spel: "Lokeren toonde twee gezichten, dat zag iedereen. In de eerste helft zwakjes, daarna brachten we vier mensen voorin en was er veel beweging rond de bal. De zege was verdiend, dat staat buiten kijf." Waarop Peters (die intussen wat ongeïnteresseerd in het Lokerse clubblaadje bladerde) ietwat kregelig: "Maar we hebben toch goed meegedaan, zeker?" En nadien: "Ik blijf erbij: als Rudonja de 0-2 maakt, wil ik het allemaal nog wel eens zien." Het clubblaadje lag terug op tafel. Overigens titelde het boekje dat Eric Gerets bij PSV al zou hebben aangedrongen op de komst van spits Jan Koller, een bonkige aanvaller die momenteel aan de lopende band scoort voor de verrassende lijstaanvoerder. Het bericht werd achteraf ontkend. Koller kon zaterdag overigens niet terugkijken op zijn meest gelukkige en opgemerkte partij van deze competitie. In tegenstelling wellicht tot zijn Tjeschische landgenoot Vonasek. Vonasek, een man van de bescheiden en verlegen soort, minimaliseerde zijn inbreng: "Bij dat eerste doelpunt had ik een beetje geluk. Ik denk dat Belic de bal van ver niet goed zag aankomen." En over de tweede goal: "Een onoplettendheid van Rudonja, zo wordt het een stuk makkelijker natuurlijk."

Ook Hein Vanhaezebrouck vond dat niks af te dingen was op de drie punten van Lokeren. Vanhaezebrouck hoorde eerst gemor op de tribune, maar vond dat normaal want "het publiek werd de laatste tijd erg verwend". "En bijsturen als het slap gaat, is moeilijk met al dat lawaai rond het veld. Het slappe moest er wat uit, maar wat wij na de rust lieten zien, was beter dan wat Sint-Truiden ervoor toonde. Nu is dat slappe typisch voor halve topploegen. Maar wij speelden zwak en konden daarna toch nog reageren. Op die manier groei je naar het niveau van de topteams." Lokeren laat (voorlopig) alvast alle topploegen achter zich. Maar Europees voetbal, werd nog eens beklemtoond, blijft het streefdoel. De titel is niet meer dan een verre droom.

Filip Jacobs

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234