Dinsdag 09/08/2022

Frequentie

Lokale radio’s halen slag thuis: frequentieplan Gatz verdwijnt in prullenmand

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Raad van State verwijst het frequentieplan waarmee mediaminister Sven Gatz (Open Vld) het radiolandschap wilde hervormen naar de prullenmand. Hij hoopt zijn plan met knip- en plakwerk te reanimeren, maar ondertussen klinkt de roep om een tabula rasa steeds luider.

Pieter Dumon

Op papier zag het er nochtans goed uit. Met het zogenaamde frequentieplan wilde de Vlaamse regering duidelijkheid scheppen in radioland. Alle beschikbare frequenties op de FM-band werden tegen het licht gehouden en verdeeld volgens de behoeftes van de verschillende zenders die er een wilden. Het in het leven roepen van netwerkradio’s – zenders met een semi-landelijke dekking – zou dan weer het evenwicht tussen commerciële en openbare radio’s herstellen.

Maar de rust waar Gatz op hoopte, sloeg al snel om in juridische chaos. Meer dan veertig klachten liepen bij de Raad van State binnen. Een daarvan, ingediend door zes lokale radio’s die hun frequentie verloren, leidt nu tot de vernietiging van het plan. De Raad van State heeft een probleem met de 26 radiofrequenties die niet in het plan zijn opgenomen. De regering mag, voor alle duidelijkheid, beslissen dat bepaalde frequenties niet geschikt zijn voor radio-uitzendingen. Maar ze mag dat alleen doen na een consultatieronde en met een uitgebreide motivatie. En dat is in dit geval dus niet gebeurd.

Directe gevolgen heeft de vernietiging van het plan niet. “De huidig erkende en vergunde radio’s kunnen gebruik blijven maken van de toegekende zendmogelijkheden”, laat Gatz weten. Qmusic, JOE, TOPradio en co. zullen dus niet van de ene dag op de andere uit de ether verdwijnen. Gatz wil het probleem oplossen met een zogenaamd herstelbesluit waarin waarschijnlijk een aantal van de 26 geschrapte frequenties opgevist zullen worden. “Maar ze zijn zeker niet allemaal bruikbaar”, zegt de minister. “Sommige hebben een ongunstige ligging, bijvoorbeeld in de buurt van de luchthaven van Zaventem. Andere storen dan weer te veel radiozenders in de nabijheid.”

Schone lei

Gatz benadrukt dat de schrapping van het frequentieplan niet betekent dat ook de hele erkenningsprocedure voor de landelijke zenders, netwerkradio’s en lokale spelers opnieuw moet worden gevolgd. Toch gaan er steeds meer stemmen op om ook wat dat betreft tabula rasa te maken. Zeker omdat er ook tegen die erkenningsprocedure nog een aantal klachten bij de Raad van State lopen. Daarbij worden vooral de netwerkradio’s geviseerd. Zo diende Radio Club FM klacht in tegen NRJ omdat die zender niet de uitzendingen maakt die het aanvraagdossier beloofde. Eerder schrapte de Raad ook al de vergunning van Hit FM omdat die zender in zijn aanvraag had gelogen over een samenwerking met weekblad Flair.

“Ik ben bijna veertig jaar met radio bezig”, zegt TOPradio-directeur Bruno Heyndrickx. “Maar de chaos die we nu beleven, is ongezien.” Heyndrickx dringt aan op een rondetafelgesprek met alle betrokken partijen, om daarna met een schone lei aan de hervorming van het radiolandschap te beginnen. Een idee waar ook Katia Segers, professor mediastudies aan de VUB en Vlaams parlementslid voor sp.a, voor gewonnen is. “Ik doe een oproep aan de minister om durven toe te geven dat het plan niet goed zat. De vernietiging van het frequentieplan is de ideale gelegenheid om meteen en radicaal from scratch de oefening opnieuw te maken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234