Woensdag 30/09/2020

Politie

Lokale politie krijgt stroomstootwapens

Een Britse agent demonstreert een Taser-stroomstootwapen.

35 lokale politiezones laten hun agenten opleiden om met stroomstootwapens te werken. Amnesty International maakt zich daar zorgen over. "Een stroomstootwapen is niet zonder gevaar."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat stroomstootwapens, vooral bekend onder de merknaam Taser, ter beschikking stellen aan de lokale politie. Lokale politiezones vragen daar al langer om. "Er is nood aan een tussenoplossing tussen wapenstok of pepperspray en het vuurwapen", zegt Nicholas Paelinck, korpschef van de zone Westkust. 

50.000 volt

Tot nu toe is het wapen in België enkel in gebruik door de speciale eenheden van de Federale Politie, en door de lokale politie van Antwerpen en Brugge. Hun Bijzondere Bijstandsteam - in Antwerpen bekend als 'de bottinekes' - mag de taser enkel gebruiken in de gevangenis, bij een weerspannige gedetineerde.

Het stroomstootwapen dat zij gebruiken, de Taser X26C, geraakt tot 4,5 meter ver. Het vuurt twee metalen naalden af, waartussen 50.000 volt loopt bij contact met het lichaam. Je kan dat 10, 20 of 30 seconden laten duren. 

Volgens de vaste commissie van de lokale politie zal het waarschijnlijk hetzelfde toestel worden, zodat agenten overal hetzelfde stroomstootwapen gebruiken.

De X26C van het merk Taser wordt nu al gebruikt door de Bijzondere Bijstandsteams van de lokale politie van Antwerpen en Brugge.Beeld Taser

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is het gebruik van stroomstootwapens ingeburgerd bij de lokale politie. Dat loopt af en toe slecht af. Vorige zomer overleed in het Engels Telford een 48-jarige man aan een hartstilstand nadat de politie een stroomstootwapen tegen hem had gebruikt.

Volgens een rapport van Amnesty International kwam het in de V.S. tussen 2001 en 2012 tot meer dan 500 doden waarbij politieagenten een taser gebruikten.

"Een stroomstootwapen is niet zonder gevaar," zegt Eva Berghmans van Amnesty International. "vooral voor zwangere vrouwen, ouderen, of mensen met hartafwijkingen."

Amnesty pleit ervoor om tasers op dezelfde manier te behandelen als een vuurwapen. "Er moet voldoende training, wetgeving en een systeem van monitoring komen. Als een agent schiet met zijn vuurwapen volgt er een rapport, zodat er een onderzoek kan starten. Dat moet er ook komen voor stroomstootwapens."

Zelfverdediging

Binnenlandse Zaken wijst erop dat hier de testfase voor dient. Er komen specifieke opleidingen en regels. "We gaan dit enkel invoeren onder zeer duidelijke voorwaarden en in een helder kader", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jambon (N-VA).

Een van de regels zou kunnen zijn dat agenten het wapen enkel bij wettige zelfverdediging kunnen gebruiken, of op voorhand een duidelijke waarschuwing moeten geven.

"Het stroomstootwapen zal dienen voor interventieploegen," zegt Van Raemdonck, "die soms in situaties komen waarin ze zichzelf moeten verdedigen, maar niet meteen naar een vuurwapen moeten grijpen."

Vanop grotere afstand

35 politiezones toonden zich enthousiast over het initiatief van Binnenlandse Zaken. Binnen een aantal weken krijgen een beperkt aantal agenten van de eerste tien zones hun opleiding.

Een Taser haakt met pijltjes twee kabeltjes in de huid van het doelwit, en geeft dan een stroomstoot.

"Bij ons gaat het om twintig agenten van de Brigade Anti-Banditisme", zegt Johan Berckmans, woordvoerder van Brussel-West, de zone die de gemeentes Jette, Ganshoren, Molenbeek, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem omvat.

Agenten kunnen al wel gebruik maken van traangas, maar volgens Berckmans kan je met een stroomstootwapen de dader vanop grotere afstand tijdelijk uitschakelen.

"Ik herinner me een specifiek incident waarbij onze agenten tussenkwamen in een vechtpartij. Om die man te stoppen, geraakten vier agenten zwaargewond, net als de dader. Dat zou met een stroomstootwapen beter opgelost worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234