Zaterdag 02/07/2022

Interview

Lokale Koerdische leider: ‘Het Turkse offensief zal IS een tweede adem geven’

Turkse troepen rijden Qiratan, nabij de stad Manbij, binnen.  Beeld AFP
Turkse troepen rijden Qiratan, nabij de stad Manbij, binnen.Beeld AFP

De inval van het Turkse leger in het Koerdische gebied in Noord-Syrië kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid in West-Europa. ‘De kans is reëel dat we de vele IS-terroristen die gevangen zitten in Koerdische kampen, zullen moeten laten gaan’, zegt de lokale politieke leider Shivan Alkhaburi.

Montasser Alde'emeh

Voor de Iraakse Koerden is de analyse vrij helder. Dat ze nu zo plots belegerd worden vanuit Turkije is de verantwoordelijkheid van de Amerikaanse president Donald Trump. “De Verenigde Staten hebben de weg vrijgemaakt voor de Turkse aanval”, zegt de Koerdische leider Shivan Alkhaburi vanuit het conflictgebied. Alkhaburi staat aan het hoofd van de Beweging voor een Democratische Maatschappij in Koerdisch Syrië. Hij vertegenwoordigt de ‘Autonome Administratie’ van Noordoost-Syrië, zeg maar de officieuze Koerdische regering in Syrisch gebied.

Wat nu?

“De barbaarse Turkse aanval kan desastreuze humanitaire gevolgen hebben voor de inwoners van Noordoost-Syrië. We vrezen voor bloedbaden op gezinnen, die nota bene hun zonen en dochters zijn verloren in de strijd tegen IS. Duizenden Koerdische strijders zijn gesneuveld in de strijd die ze namens de hele wereld gevoerd hebben. En dezelfde wereld kijkt vandaag toe hoe deze mensen zullen worden afgeslacht door de Turkse regering die zelf het terrorisme steunt.”

U krijgt stank voor dank?

“Iedereen is op de hoogte van het feit dat de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) de IS-terreur jarenlang hebben bestreden. Het zijn hun strijders die duizenden IS-terroristen hebben gevangengenomen, hun plannen hebben tegengewerkt en het gevaar hebben ingedamd. De gevangenissen van de SDF zitten vol IS-terroristen die nu dreigen vrij te komen. Voor hen is het een ideale kans om te vluchten en zichzelf te reorganiseren. Het Turkse offensief zal hen een tweede adem geven.”

Hoe groot is de kans dat er nog zullen ontsnappen?

“Als de chaos toeneemt in de gebieden waar de Autonome Administratie de plak zwaait, dan zullen de Koerdische strijders die de gevangenissen bewaken, vertrekken om die gebieden en grenzen te beschermen. Op dat moment is de kans reëel dat er nog meer gevangenen zullen vluchten. De afgelopen dagen raakten Turkse raketten gebouwen waar IS-gevangenen zitten, waardoor vele gevangen zijn kunnen ontsnappen. Ook heel wat gezinnen zijn reeds gevlucht uit de kampen. Het gaat over maar liefst 75.000 gevangenen: strijders, en hun gezinnen, onder wie 4.000 zeer gevaarlijke IS-terroristen die nu dreigen te ontsnappen. De chaos is compleet.”

Rookpluimen boven Ral al-Ain.  Beeld AFP
Rookpluimen boven Ral al-Ain.Beeld AFP

De Turkse president Erdogan ziet de Koerdische strijders van de YPG, dat onderdeel uitmaakt van de SDF, als ‘terroristen’ die gelieerd zijn aan de PKK dat door Turkije, de VS en Europa als een terreurorganisatie wordt beschouwd.

“Een van de zoveelste excuses van Erdogan. In het begin ging het over de nationale en binnenlandse veiligheid. Dus gingen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) akkoord om zich uit de volledige grensstreek terug te trekken. Maar toen Erdogan begon te beseffen dat de SDF geen conflict willen met Turkije en bereid zijn om tot een akkoord te komen, begon hij andere excuses te gebruiken om zijn offensief te verantwoorden.

“In Noordoost-Syrië is PKK niet actief. De YPG maakt deel uit van de SDF, die door de internationale coalitie gesteund worden. Van terrorisme is er helemaal geen sprake. Het is Erdogan die terroristen gebruikt om ons aan te vallen en zijn doelstellingen te bereiken.”

Bekijk: dit zijn de hoofdrolspelers in het Syrische conflict

Sommige bronnen spreken over een Russisch-Turks akkoord.

“Rusland stelt nu voor om met zijn allen rond de tafel te gaan zitten: Wij, de Autonome Administratie van Noordoost-Syrië, het regime van Assad, Turkije en Rusland. We juichen een dergelijke stap alleen maar toe.”

Wat wil de Turkse regering bereiken met het offensief?

“Het noordoosten van Syrië – waar het relatief rustig is – destabiliseren, het democratisch project kapot maken, de verschillende bevolkingsgroepen in Syrië tegen elkaar uitspelen en demografische veranderingen bewerkstelligen, waarbij de oorspronkelijke bevolking wordt verjaagd. Op die manier komt er ruimte om Syriërs die Erdogan gunstig gezind zijn naar daar over te brengen.

U doelt op etnische zuivering. Dat is een zware beschuldiging. Waar haalt u dat?

“In Afrin (Koerdische enclave in het noorden van Syrië, in handen van pro-Turkse rebellen, red) gebeurde reeds hetzelfde. De strategie achter het bezetten van Noordoost-Syrië is, op lange termijn, het verwijderen van het eerste obstakel richting het herstel van het Ottomaanse Rijk. Het Turkse imperialisme bedreigt niet alleen de Koerden, maar ook de Arabische wereld en de Europese Unie. Erdogan heeft nu twee kaarten die hij tegenover de Europeanen kan uitspelen: niet alleen de kaart van de vluchtelingen, maar nu ook de kaart van de IS-terroristen in de toekomst.”

Gaan jullie nu intensief onderhandelen met de Russen en Assad?

“Ja, de onderhandelingen zijn al bezig. Wij bestuderen alle opties die de belangen van de Koerden en de mensen in de hele regio dienen. Het is duidelijk dat president Assad de Turkse invasie op Syrisch grondgebied niet ongemoeid zal laten.”

Burgers ontvluchten massaal het oorlogsgeweld.  Beeld AFP
Burgers ontvluchten massaal het oorlogsgeweld.Beeld AFP

Voelen de Koerden zich in de steek gelaten?

“Natuurlijk, als er bloedbaden worden aangericht dan is dat schuld van de internationale gemeenschap, de Europese Unie, Rusland, de Verenigde Staten en alle machthebbers in de wereld. Wij roepen hen op om hun menselijke plicht te vervullen en ons te steunen.”

Wat gaan jullie doen?

“Wij gaan ons verdedigen. Nog harder dan in Kobani en Afrin. We strijden voor ons bestaan. ”

Is er nog een alternatief?

“Ja, wij streven naar een politieke oplossing. Dat verkiezen we nog steeds. Wij hebben de Turken nooit bedreigd of aangevallen. Het is de Turkse regering die ons aanvalt. We kunnen ons alleen maar verdedigen. We hopen dat ook de Belgische regering een duidelijk standpunt inneemt opdat degenen die IS hebben overwonnen niet worden verraden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234