Zaterdag 11/07/2020

Lokale CD&V- politici Nee Bart De Wever, wij spelen uw spel niet mee

Krijgen de Vlamingen de staatshervorming die ze vroegen? Wordt de federale begroting op de juiste manier op orde gezet? Zijn de mensen bereid langer te werken? Heeft Bart De Wever zijn kiezers in de steek gelaten door op de kant te gaan staan? Moet België gesplitst worden? Dat zijn allemaal interessante en zeer belangrijke vragen. Bij de parlementsverkiezingen van 2014 zullen deze vragen zeker een centrale rol spelen in het oordeel van de kiezer. En zo hoort het. Maar in 2012 zijn deze vragen irrelevant. In oktober zal de kiezer oordelen over de vraag of onze gemeenten en provincies goed bestuurd werden en wie er het best geplaatst is om de komende zes jaar de leiding te nemen. Ook dat hoort zo.

De burgemeesters en kandidaten van CD&V waren dan ook verbaasd te horen dat de N-VA van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen een nationale test wil maken. Dat is de totale miskenning van al die burgemeesters, schepenen, OCMW-voorzitters, gedeputeerden en raadsleden - in meerderheid of oppositie - die elke dag hun gemeente of provincie als goede huisvaders en huismoeders besturen. In een cynisch moment zouden we kunnen opperen dat de N-VA weinig vertrouwen heeft in de lokale kandidaten van haar partij. Maar laten we niet afglijden tot dit gehakketak. Liever focussen we op de echte inzet van 2012.

14 oktober 2012 wordt een hoogdag voor de democratie. In 308 gemeenten en in 5 provincies beslissen meer dan 4 miljoen Vlaamse kiezers over de toekomst van hun gemeente en hun provincie. Nergens raakt de democratie zo rechtstreeks aan het dagelijkse leven van de mensen als bij de lokale verkiezingen. Nergens is de band tussen uw stem en uw thuis zo innig. Op 14 oktober stemt u over uw straat, uw stoep, uw fietspad, uw speelplein, uw park, uw huisvuilophaling, uw voetbalveld, uw bibliotheek. U beslist mee over het lokale verkeersplan, over een nieuwe verkaveling, over de vraag of er een sporthal komt, of we gaan winkelen in het centrum of daarbuiten, over de nieuwe fietsenstallingen aan het station, over een ondergrondse of bovengrondse parking, over die flitspaal op dat gevaarlijke kruispunt. Ja, u beslist mee over de financiën van uw stad en gemeente.

En u beslist nog veel meer. U reikt op 14 oktober de rapporten uit. U mag oordelen of uw gemeente of provincie goed werd bestuurd. U beslist welke raadsleden we terug zien en van wie we afscheid nemen. U beslist of de burgemeester zijn of haar werk mag verder zetten, dan wel of iemand anders zijn kans krijgt. U beslist of u uw gemeente aan één partij toevertrouwt, of aan een coalitie. Uw voorkeurstem zal vaak doorslaggevend zijn voor de vraag wie schepen wordt. U kiest welke partij en welke personen u het meest geknipt vindt om uw gemeente de komende zes jaar te besturen. Dat is het mooie van de democratie en daar zijn wij aan gehecht.

Dus nee mijnheer De Wever, wij spelen uw spel niet mee. Wij houden te veel van onze gemeenten en provincies om ze te grabbel te gooien in de arena van uw politique politicienne. Wij laten onze verkiezingen niet kapen. Of moeten we concluderen dat een partij die zich wil opwerpen als de kampioen van de Vlaamse autonomie, tegelijk misprijzen heeft voor de lokale autonomie?

Als liefhebber van de oudheid kent u het gezegde: "geef de keizer wat de keizer toekomt. Wel, geef ook de kiezer wat de kiezer toekomt". Wij kijken alvast met enthousiasme en vertrouwen uit naar de democratische afspraak met de kiezers van onze gemeente en onze provincie.

Piet Buyse, burgemeester Dendermonde; Ilse Uyttersprot, burgemeester Aalst; Luc Martens, burgemeester Roeselare; Wim Dries, burgemeester Genk; Bart Coopman, burgemeester Zemst; Lies Laridon, burgemeester Diksmuide; Jan Creemers , burgemeester Maaseik; Veli Yuksel, lijsttrekker Gent; Lukas Jakobs, burgemeester Kalmthout; Katrien Partyka, eerste schepen Tienen; Monique Swinnen, gedeputeerde Vlaams-Brabant

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234