Woensdag 16/06/2021

Lokale CD&V’ers lonken naar N-VA

BRUSSEL

De volgende lokale verkiezingen worden pas over een kleine twee jaar georganiseerd, maar in heel wat steden en gemeenten staan de zenuwen al gespannen. Vooral bij CD&V, goed voor zo’n 150 Vlaamse burgemeesters, wordt door heel wat mandatarissen met een bang hart uitgekeken naar 2012. De vorige gemeenteraadsverkiezingen vielen in een periode van hoogconjunctuur voor het kartel CD&V/N-VA.

Toen het kartel op nationaal vlak uiteenviel in 2007, bleef de samenwerking in de meeste gemeenten overeind. Maar ondertussen zijn de onderlinge krachtsverhoudingen volledig veranderd. Vandaag is niet langer CD&V maar N-VA de dominante factor op het politieke schaakbord. Dat kan niet anders dan gevolgen hebben bij de volgende lokale verkiezingen.

In Blankenberge werd de samenwerking onlangs opgeblazen. De N-VA zal er in 2012 onder leiding van kamerlid Daphné Dumery alleen naar de kiezer trekken. Ook in Lier liep het kartel op de klippen.

In Ieper, de thuisbasis van Yves Leterme, sloten CD&V en N-VA maandagavond dan weer een akkoord om hun lot tot in 2018 aan elkaar te verbinden. Dat wordt bevestigd door Vlaams parlementslid Jan Durnez, de lokale ondervoorzitter. “We hadden afgesproken om halfweg deze legislatuur een evaluatie te maken, en dat is nu gebeurd”, klinkt het. N-VA heeft vandaag twee gemeenteraadsleden en een schepen in Ieper. “Maar er zijn nog geen afspraken gemaakt over de lijstvorming, het gaat gewoon om een principeakkoord”, aldus Durnez.

Neerwaartse spiraal

In veel gemeenten is CD&V vragende partij. Onder meer in Putte bij Mechelen, in de Antwerpse randgemeente Schoten, in Merelbeke of Dendermonde is dat het geval. Ook in de Brusselse rand, waar de Vlaamse grondstroom bij uitstek aan de oppervlakte komt, hopen de CD&V-afdelingen te kunnen profiteren van het electorale succes van de N-VA. Het probleem van de Vlaams-nationalisten is dat ze nog niet overal lokaal aanwezig zijn. Als dat wel het geval is, hebben ze niet altijd het politieke personeel om te besturen. CD&V zit vandaag in een tegenovergestelde positie. De partij heeft een enorm reservoir politiek personeel, maar zit in een neerwaartse electorale spiraal.

Op het CD&V-hoofdkwartier wordt benadrukt dat elke afdeling zelfstandig kan beslissen over de vraag of ze in kartel naar de kiezer wil trekken. “We gaan geen nationale instructies geven”, aldus woordvoerder Luk Vanmaercke. “Maar we verwachten wel dat er in een pak gemeenten continuïteit zal zijn. De meeste afdelingen beginnen hierover na te denken, maar hebben nog geen akkoorden afgesloten.”

Hugo Casaer, CD&V-burgemeester van Beersel, benadrukt dat het kartel in zijn gemeente bijzonder goed draait. “CD&V heeft al laten verstaan dat we wensen verder te gaan, we hopen op een positief antwoord van N-VA. Met Ben Weyts hebben we natuurlijk een absoluut N-VA-kopstuk in onze rangen, maar toch maak ik mij sterk dat de N-VA ons niet zal laten vallen. Het moet mogelijk zijn om voor de sjerp één kandidaat naar voren te schuiven. Zelf neem ik afscheid van de gemeentepolitiek, maar ik hoop natuurlijk mijn ambt aan een partijgenoot te kunnen doorgeven.” Weyts wil zich nog niet uitspreken over een eventueel verderzetten van het kartel.

Stefaan De Clerck, CD&V-minister en titelvoerend burgemeester van Kortrijk, merkt op dat de N-VA in zijn stad geen verkozene meer heeft. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stapte N-VA’ster Lieve Vanhoutte over naar CD&V. “Nu, dat neemt niet weg dat het kartel goed draait, dus ik vermoed dat we het net als in Ieper zullen actualiseren. Uiteindelijk zijn die kartels op lokaal niveau dikwijls een geslaagd huwelijk, in goede en slechte tijden dus. Al zijn er soms wel spanningen.”

Etienne Schouppe (CD&V), staatssecretaris en oud-burgemeester van Liedekerke, zit op dezelfde lijn. “Wij zijn niet per definitie vragende partij. In 2006 had de N-VA geen verkozene, maar hebben wij hen volgens afspraak wel een mandaat voor een OCMW-raadslid gegeven. De afspraken en de verstandhouding zijn oké, CD&V maakt daar ook een erezaak van. Dat voedt mijn veronderstelling dat het kartel wordt voortgezet als we de N-VA daartoe bereidwillig vinden, maar it takes two to tango.” Schouppe vermoedt dat het kartel in Liedekerke vóór Nieuwjaar wel een beslissing zal nemen over verdere samenwerking.

De Vlaams-nationalisten proberen voorlopig nog de boot af te houden. “Er zijn kartels die goed werken, er zijn er die zullen springen en er zijn er die de omgedraaide machtsverhouding op nationaal niveau toch zullen voelen”, zegt N-VA-woordvoerder Jeroen Overmeer. “Wij hebben onze afdelingen gevraagd om zo mogelijk pas in 2011 de werking van het lokale kartel te evalueren.”

De N-VA lijkt wel van plan om voor 2012 nog een pak nieuwe afdelingen op te richten. Tot dusver was er slechts een persoon bezig met het ondersteunen van het lokale niveau. Nu de partij dankzij de verkiezingsoverwinning een pak extra personeel kan aanwerven, kan ze ook hiervoor bijkomende mensen inzetten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234