Zaterdag 21/05/2022

Tsunami

Lokale bronnen: "Al 1.200 slachtoffers na aardbeving en tsunami op Sulawesi"

Een Indonesische man knuffelt zijn dochter met wie hij herenigd is in een openluchtkamp op Palu.  Beeld EPA
Een Indonesische man knuffelt zijn dochter met wie hij herenigd is in een openluchtkamp op Palu.Beeld EPA

Na twee aardbevingen spoelde een muur van water over Sulawesi. Honderden zo niet duizenden inwoners kwamen om. Lichamen worden in plastic zakken aan de kant van de weg gelegd. De stad Palu is veranderd in een ruïne. Langzaam maar zeker komen de reddingsacties op gang. Indonesië heeft intussen internationale hulp gevraagd.

Michel Maas

Duizenden mensen zijn mogelijk omgekomen als gevolg van de aardbevingen en de tsunami die vrijdag het Indonesische eiland Sulawesi hebben getroffen. Officieel stond het dodental gisterenavond nog op 832, maar de autoriteiten verwachten dat het aantal explosief zal stijgen, aangezien de zwaarst getroffen gebieden nog nauwelijks bereikbaar waren. Vandaag spreekt AFP al van meer dan 1.000 doden, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

De aardbeving alleen al verwoestte een winkelcentrum, een hotel, een moskee, een ziekenhuis, duizenden woonhuizen en een vliegveld. Tientallen mensen vonden de dood onder het instortende puin. De beving met een kracht van 7.4 was al genoeg om een ramp genoemd te worden. De tsunami die daar overheen kwam, heeft waarschijnlijk veel meer slachtoffers gemaakt dan de beving. De Indonesische televisie toont beelden van lichamen in plastic zakken, die aan de kant van de weg worden neergelegd voordat ze worden opgehaald.

Zoekteams

Aanvankelijk werd gemeld dat de ramp 48 levens had gekost, maar zaterdag al liep het aantal snel op. Sutopo Purwo Nugroho is de man die de trieste cijfers moet doorgeven. Hij heeft een paar simpele verklaringen voor de enorme stijging. “Onze zoekteams zijn zaterdagochtend aan het werk gegaan en daardoor alleen al worden er meer slachtoffers gevonden. Intussen komt ook de communicatie weer op gang, en daarmee informatie over slachtoffers op plaatsen waar we nog niet kunnen komen. En tot slot beginnen de slachtoffers van de tsunami aan te spoelen op het strand.”

Meteen na de aardbeving had de meteorologische dienst een tsunamiwaarschuwing doen uitgaan. Duizenden mensen die in de buurt van het strand woonden, vluchtten weg naar hoger gelegen plekken zoals de bovenverdieping van een parkeergarage, een brug of de bergen die de stad omringen. Gewaarschuwd werd voor een tsunami met een hoogte van tussen de 0,5 en 3 meter, maar nog geen uur later trok de meteorologische dienst die waarschuwing in.

De tsunami kwam toch, en was geen 3 maar zelfs 6 meter hoog. Een muur van water spoelde alle eethuisjes en tal van huisjes in de buurt van het strand weg, met iedereen die zich daar ondanks de waarschuwing nog in bevond. Het water drong diep de stad Palu binnen, die tussen de bergen en de zee is ingeklemd. Toen de zee zich terugtrok, waren de straten en buurten gevuld met modder en puin. Wegen waren weggespoeld, en de beroemde gele brug van Palu, een monument van hedendaagse Indonesische bouwkunst, was door het water op zijn kant geduwd en lag hopeloos verwrongen tussen de twee oevers die zij verbond.

Woordvoerder Sutopo van de rampendienst verwacht dat het dodental de komende dagen zeker nog zal stijgen. De 384 doden zijn vrijwel alleen maar de slachtoffers uit Palu. De slachtoffers in andere plaatsen zijn niet meegeteld.

Donggala is een van die plaatsen. Het kleine stadje ligt op een landtong aan het begin van de baai van Palu. Daar heeft het de volle kracht van de tsunami over zich heen gekregen. Dronebeelden vanuit Palu lieten enorme verwoestingen in de omgeving zien.

Ami is een van de overlevenden. Hij had het geluk dat de aardschok in tweeën kwam. Na de eerste schok, met een kracht van ruim 6, haastte hij zich naar buiten en rende meteen de heuvel op, weg uit de gevarenzone. Pas toen alles voorbij was en ook de naschokken afnamen, durfde hij naar beneden, om te kijken wat er over was van zijn eigen huis. Hij vond alleen nog maar een puinhoop. “Alle huizen bij het strand waren verwoest door de tsunami. De huizen iets verder weg waren verwoest door de aardbeving. Alleen de huizen die ver van het strand stonden, staan er nog, maar die hebben allemaal scheuren en barsten in hun muren.” Hij is nadat hij dat zag meteen weer weggegaan. Ami heeft geen idee hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, maar hij vreest dat het er veel zijn.

Vermisten

In Palu zelf doen berichten de ronde over honderden vermisten. Enkele honderden leden van de gemeentelijke ordedienst zouden verrast zijn door de tsunami. Reddingswerkers waren gisteren druk in de weer met pogingen om tientallen mensen weg te halen vanonder het puin van een zwaar beschadigd hotel.

Mensen buiten Palu proberen koortsachtig familie in de stad te bellen, en elke keer dat de telefoon niet wordt opgenomen, groeit de vrees dat die familie er misschien niet meer is.

Voor sommige mensen kwam de aardschok als een zegen. Tussen de 300 en 400 gevangenen ontsnapten via een ingestorte muur uit de gevangenis van Palu. In de chaos en het aardedonker wisten zij weg te komen.

Indonesië heeft intussen de internationale gemeenschap gevraagd om hulp. “Gisterenavond heeft president Joko Widodo ons toegelaten om internationale hulp te aanvaarden voor dringende rampbestrijding”, zei een regeringsverantwoordelijke. De Verenigde Staten lieten al weten bereid te zijn om bijstand te verlenen. Ook tientallen hulporganisaties staan al klaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234